Alexandru Moșanu – discurs la Marea Adunare Naţională din 27 August 1991 (Independenţa RM)


Completăm astăzi arhivele istorice ale Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia postbelică (1988-1991) de pe web platforma Unității de Neam Flacăra TV & Film cu o nouă înregistrare prețioasă: discursul profesorului de istorie Alexandru Moșanu (19 iulie 1932 – 7 dec. 2017) primul Președinte al primului Parlament democratic al R. Moldova (1990-1994).

DOCumentul video face parte din Arhiva de Aur a Televiziunii Naționale Moldova 1 TV și este de la Marea Adunare Națională din 27 august 1991, pe el e înveșnicită bucuria imensă a basarabenilor din ziua convocării ședinței Parlamentului pentru adoptarea Declarației de Independență a Republicii Moldova, adică ieșirea din componența imperiului URSS.

În calitatea sa de Președinte al Legislativului, dar și de exponent cu probitate morală al Mișcării de Eliberare Națională, profesorului Alexandru Moșanu i-a revenit misiunea istorică de a inaugura această Mare Adunare a Independenței, proclamată după circa 150 de ani de ani de ocupație ruso-sovietică a Moldovei de Est.

În cuvîntul său de deschidere a acestui eveniment de importanță crucială în destinul nostru colectiv academicianul Alexandru Moșanu face o incursiune în istoria zbuciumată a ultimelor două secole, arătînd conaționalilor și comunității internationale cît de lung, întortocheat, plin de jale si jertfă a fost drumul basarabenilor spre Sfînta Libertate.

 

MAN-discurs Alexandru Mosanu-captura TVM aug 2011-550px

 

Discursul Președintelui Parlamentului este urmat de binecuvîntarea Episcopului de Tighina, Vichentie, secvență păstrată intenționat în acest clip, ca să conștientizăm măcar în al 12-lea ceas că atunci cînd noi și conducătorii nostri am pornim la drum uniți și cu credință sinceră în Hristos, izbînda a fost a noastră, iar cînd a început trădarea de frate și lăcomia de bani, putere și dominație (din anul 1991), Dumnezeu și-a întors fața de la noi, de aceea avem de aproape trei decenii mizeria, deznadejdea, alehamitea pe care o merităm…

Alexandru Moșanu MODEL de conducător demn, onest și Om al Cetății să ne fie! Or, chiar și atunci cînd a greșit din punct de vedere politic a fost sincer, crezînd că așa e mai bine nu pentru sine, ci pentru poporul său…

Să privim cu drag această înregistrare istorică, să-l admirăm pentru curaj, verticalitate, înțelepciune.

Să nu-l uităm!

Lumină Lină

 

 

 

 

 

Prof. Alexandru Moșanu, Președintele Parlamentului R. Moldova (în perioada 1990-1993), la inaugurarea Marii Adunări Naționale, convocată în 27 August 1991:

 A venit ziua cea mare, cînd putem rupe hotărît și definitiv lanțurile robiei coloniale în care ne-am aflat multe, multe decenii! Timp îndelungat am stat sub călcîiul țarilor și satrapilor bolșevici, staliniști și neo staliniști, sabia călăilor sovietici a atîrnat în permanență deasupra capetelor noastre, am fot înjosiți, umiliți, huiduiți, s-a lovit în sufletele, în istoria, în cultura noastră. Cei mai buni și harnici fii ai moldovenilor de la răsărit de Prut și-au pierdut viața prin închisori, lagăre de concentrare, au fost exterminați prin foamete… Lupta înaintașilor nostri pentru scuturarea jugului colonial s-a soldat cu succes pe o perioadă de vreme scurtă, o singură data, în 1918, iar în 1940 am fost din nou împinși în imperiu. Greu ne-a fost…, dar în ciuda tuturor vicisitudinilor, opreliștilor, în noi a rămas nestinsă scînteia spiritului românesc (…) Deci, să împlinim astăzi mandatul Istoriei, pe care ni l-au lăsat înaintașii, Marea Adunare Națională, consacrată Independenței R. Moldova o declar deschisa! Ura-a-a! Ura-a-a! Ura-a-a!

   MAN-discurs Alexandru Mosanucaptura TVM-2011

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

DOC. integral// Alexandru Moşanu citeşte Declaraţia de Independenţă şi spune de ce nu s-a făcut Unirea-n 1991

Ultimul drum pentru Alexandru Moșanu, renumit istoric, om politic onest și curajos

 

Ei au marcat Istoria Neamului! Discursul deputatului Mihai Volontir la sesiunea Sovietului Suprem din 28-31 aug. 1989

Ei au marcat Istoria Neamului! Discursul deputatului Eugen Doga la PRIMA Mare Adunare Naţională din 27 august 1989

Nicolae Sulac – discurs la PRIMA Mare Adunare Naţională, 27 august 1989

Ion Vatamanu – discurs la Marea Adunare Națională din 27 august 1989

Vladimir Beșleagă – discurs la Marea Adunare Națională din 27 august 1989

 

DOC. istoric integral// Ion Ungureanu citește Rezoluția Primei Mari Adunări Naționale, 27 august 1989

Nicolae Costin – discurs la Marea Adunare Națională din 16 decembrie 1990 (contra rămânerii în URSS)

 

Ei au marcat Istoria Neamului! Discursul vicepremierului Constantin Oboroc la Moscova: Moldova alege Independenţa!

Leonida Lari – discurs curajos de Unire la Marea Adunare Naţională din 27 august 1991

Lidia Istrati – discurs la Marea Adunare Naţională din 27 august 1991 (Independenţa RM)

Discursul poetului Grigore Vieru la a doua Mare Adunare Naţională 27-08-1991, despre Independenţa RM şi Unire

Ion şi Doina Aldea Teodorovici cântă „Trei culori” la Marea Adunare Naţională din 27-08-1991

 

Gheorghe Ghimpu – discurs la Marea Adunare Naţională din 27 august 1991

Mircea Druc – discurs la Marea Adunare Naţională din 27 august 1991

 

 

Sursa material: Flacăra TV & Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter