Omagiu pictorului Gheorghe Vrabie. Cronică TV despre creatorul simbolurilor R. Moldova şi Chişinăului

Gheorghe Vrabie-pictor-grafician-Moldova-460px

Ultima zi pe pâmânt a pictorului Gheorghe Vrabie, creatorul simbolurilor Naţionale ale R. Moldova şi oraşului Chişinău, care a plecat la Domnul în 31 martie 2016.

Petrecem astăzi pe ultimul drum încă un fiu vrednic al Neamului – Gheorghe Vrabie, renumit artist plastic, grafician, ilustrator de cărţi, patriot sincer, Om al Cetăţii.

Gheorghe Vrabie este o personalitate cu adevărat merituoasă în faţa Istoriei recente, pictor care nu-i doar un creator de simboluri Naţionale şi de stat, precum stema sau moneda R. Moldova, el însuşi reprezentând un simbol al Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia postbelică (1988-1991), de roadele căreia ne bucurăm astăzi.

Am avut norocul să-l cunosc pe Gheorghe Vrabie şi să sfătuim deseori, pe diverse teme, una predilectă fiind cea a celebrului pictor basarabean, Aurel David, creatorul genialei linogravuri Arborele Eminescu, care a devenit unul dintre simbolurile web platformei noastre FlacăraTV.md. Anume graţie biografului Gheorghe Vrabie l-am descoperit pe Aurel David ca personalitate a Neamului, pentru care am o deosebită admiraţie.

 

Gheorghe Vrabie-autor stema Drapel de stat al R-Moldova-500px

 

Este o pierdere irecuperabilă pentru cultura şi arta general românească…

Este, totodată, încă o lecţie tristă şi jenantă pentru noi, ca semeni, conaţionali, ca stat… am fost şi suntem nepăsători, nerecunoscători în raport cu oamenii vrednici răsăriţi din trupul/pământul seminţiei noastre.

Aşa şi nu am învăţat să ne cinstim personalităţile în timpul vieţii…

Pictorul Gheorghe Vrabie, creatorul banilor noştri, a leilor moldoveneşti, s-a zbătut şi a murit într-o cumplită sărăcie şi marginalizare, fără ca responsabilii guvernamentali să-i poarte grija şi cinstea cuvenite. Şi-au amintit de el doar acum, când a decedat, fiind traşi de mânecă de mai mulţi oameni de treabă, dar şi cu memorie creştină, culturală, patriotică.

Ce spune asta despre noi?! E foarte trist, fraţilor…

 

Gheorghe Vrabie-autor moneda nationala R-Moldova-500px

 

În aceste clipe ale zilei de 2 aprilie 2016, oamenii care l-au iubit şi respectat pe Gheorghe Vrabie îi aduc un ultim Omagiu în sediul Operei Naţionale „Maria Bieşu” din Chişinău, iar la ora 12.00, îi vom spune ADIO la Cimitirul Central al capitalei.

 

Pentru a-l cunoaşte mai bine, dar şi pentru a-I cinsti creştineşte în lumina faptelor sale bune şi măreţe lăsate pe pământ, vă îndemn să priviţi această relevantă Cronică TV, realizată de colegii noştri de la Televiziunea Naţională în 2011, la 20 de ani ai Independenţei R. Moldova, veţi afla de la prima sursă despre viaţa dramatică a copilului Gheorghe Vrabie, crescut de o mamă vitregă, despre pasărea copilăriei sale, care l-a inspirit să creeze acvila pentru stema de stat a R. Moldova, precum şi detalii din culisele politicii de la Chişinău şi Bucureşti în procesul de creare a actualei steme de stat de pe Tricolorul statului moldav.

Drum lin spre Grădina Lui Hristos, maestre Gheorghe Vrabie, Crucea, pe care aţi ţinut neapărat s-o imprimaţi pe stema de stat, să vă apere şi să vă răsplătească jertfa de pe pământ cu Lumina bucuriei cea fără de sfârşit

 

Cumoaşte-ţi ţara prin cei care i-au marcat istoria. Gheorghe Vrabie

 

 

 

Gheorghe Vrabie-autor stema si drapel or Chisinau R-Moldova-500px

 

 

Sursa material: FlacăraTV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Internet

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md