„Fraţilor, rămîneţi fraţi!”, un îndemn al Renașterii din `89, lansat de Vasile Romanciuc (vers.) și Victor Buruiană (muz.)


„Fraţilor, rămîneţi fraţi!

Fraţilor, nu vă-nvrăjbiţi!

Ne vor pune bir pungaşii,

Ne vor lăuda vrăjmaşii,

Ne vor blestema urmaşii.

Fraţilor, nu vă-nvrăjbiţi!”

În August 1989, îndrăgitul nostru poet Vasile Romanciuc scria niște versuri profund creștine ancorate în realitatea social-politică din Basarabia postbelică redeșteptată, care făurea cel mai mare eveniment istoric de după Unirea din 27 Martie 1918 – Mișcarea de Eliberare Națională din Moldova de Est, partea sovietizată (1988 – 1991).

 

Poetul Vasile Romanciuc la lansarea cărții mele „în Grădina Te iubesc (poemCLIPuri), Chișinău, 18 nov. 2014. Foto Sergiu Ciorescu

 

Pe fondul euforiei generale, a dorinței firești de Libertate și Dreptate istorică a basarabenilor, poetul Vasile Romanciuc gîndea lucid, scria înțelept, ne îndemna în chip vizionar să fim atenți, să nu lăsăm străinii și trădătorii din interior să ne dezbine, să ne certe, să ne învrăjbească și să ne deturneze astfel Mișcarea, să ne-aducă din nou în sclavia ocupanților seculari.

Poetul a fost profet, dar n-a avut cine să-l audă, căci unii colegi ai săi, de condei și idei, erau puși pe fapte grandioase, napoleonice, de importanță globală, unul mai tare și mai mare decît cel de alături..! Intrase vrajba între frați încă în anul 1990 și, în loc să valorifice victoriile Naționale cruciale obținute în 1989, acești liderași impostori – mititei de stat și puțuntei la minte – le-au profanat, convertindu-le în ruble și dolari…

„Fraţilor, nu vă trădaţi!

Că trădarea naşte ură,

Pune lacăte la gură

Şi ne strîmbă la făptură.

Fraţilor, nu vă trădaţi!”

 

 

Victor Buruiană, cantautor, realizator de emisiuni muzicale la Radio Chișinău

 

În același an Astral – 1989, interpretul de muzică folck Victor Buruiană, unul dintre patriarhii genului în Basarabia, pune pe note aceste versuri înțelepte și lansează cîntecul Fraţilor, rămîneţi fraţi! (playerul AUDIO sub prima foto), pe care îl prezentăm azi la rubrica de pe web-platforma noastră Muzica Neamului. Cîntecul-îndemn fusese îndrăgit de mase și cîntat la cenacluri, mitinguri, alte întruniri de masă din anii Renașterii Naționale.

Acest cîntec, cu mesaj perfect valabil și astăzi în contextul trădărilor politice „alor noștri”, rămîne a fi unul drag sufletului meu pînă în prezent, amintindu-mi mereu de anul luminos 1989, dar și de emisiunea Focul din Vatră de la Radio Moldova, în cadrul cărei îl difuzam des, mai cu seamă la sfîrșitul ediției, ca ultim acord.

Să dea Dumnezeu să fie auzit și înțeles măcar de-acum încolo acest mesaj de Unitate panNațională al cantautorului Victor Buruiană și poetului Vasile Romanciuc, considerat pe bună dreptate un înțelept, un clasic în viață, căruia, în această zi a nașterii sale îi dorim sănătate și încă multe, multe versuri, cărți, cîntece (populare și de muzică ușoară) inspirate!

La mulți ani, maestre Vasile Romanciuc! Vă mulțumim că sînteți al nostru!

 

Audiție de folos!

 

 

Poetul Vasile Romanciuc la Salonul de Carte din aprilie 2019, Chișinău. Foto Luminița Dumbrăveanu

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Vitalie Dani la debutul din anii ‘90 – „Conştiinţa Naţională”, vers. Vasile Romanciuc

La Chişinău a fost lansată Bibliografia poetului Vasile Romanciuc, căruia îi spunem: Mulţi ani trăiască!

 

Campania „Să citim împreuna!”. Scriitorii Vasile Romanciuc și Aurelian Silvestru vin la voi, dragi copii!

Poetul Vasile Romanciuc invitat la cenaclul „Vasile Romanciuc” de copiii moldovenilor din Portugalia

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Sergiu Ciorescu / Victor BuruianăLuminiţa Dumbrăveanu

Sursa audio: Radio Moldova

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter