Deținutul politic Gheorghe Ghimpu – discurs la Marea Adunare Naţională din 27 August 1991


Gheorghe Ghimpu (26 iulie 1937 – 13 noiembrie 2000): Ne vom salva doar revenind la românism și realizînd reîntregirea neamului românesc.”

26 iulie este ziua în care s-a născut Stegarul Neamului din Basarabia, Gheorghe Ghimpu, deţinut politic în lagărele sovietice pentru românism, trădat fiind ruşilor de ministrul securităţii din România, un oarecare Stănescu…

Blajinul şi curajosul Gheorghe Ghimpu a intrat în istorie cu multe fapte vrednice – unele dintre acestea le puteţi afla AICI – dar majoritatea dintre noi îl au în memorie ca erou al zilei istorice de 27 aprilie 1990, cînd a urcat fericit şi triumfător pe clădirea Parlamentului, actuala Preşedinţie de la Chişinău, pentru a arbora un Tricolor imens, primul Tricolor românesc pe o instituţie de stat, or, anume în acea zi fusese adoptată Legea cu privire la Drapelul de Stat al R. Moldova.

Să ne amintim astăzi, 26 iulie, de marele patriot Gheorghe Ghimpu prin acest discurs anticomunist, rostit la Marea Adunare Naţională din 27 august 1991, zi în care R. Moldova şi-a declarat Independenţa faţă de URSS.

Lumină din Lumină Blajinului Gheorghe Ghimpu

 

 

Gheorghe Ghimpu – discurs la Marea Adunare Nationala, 27 August 1991 (Independenta RM)

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Cronică TV despre meritele istorice ale disidentului politic Gheorghe Ghimpu – „Stegarul Neamului”

Participă: ex-Președinții RM – Mircea Snegur și Mihai Ghimpu, scriitoarea Luminița Dumbrăveanu, prof. univ. Viorel Prisăcaru (medic, fost deputat PPCD).

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: captură video

Sursa video: TVM / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Deținutul politic Gheorghe Ghimpu – discurs la Marea Adunare Naţională din 27 August 1991 […]

  2. […] Deținutul politic Gheorghe Ghimpu – discurs la Marea Adunare Naţională din 27 August 1991 […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter