Guvernul va acorda despăgubiri de apr. 11 mln lei pentru 110 foşti deportaţi şi expropriaţi după 1940

deportati-in-siberii-de-gheata-500px

Victimele represiunilor politice, care şi-au pierdut bunurile în urma naționalizării sau confiscării lor, vor obține un ajutor financiar sub formă de compensaţie pentru recuperarea valorii acestora.

O decizie în acest sens a fost luată de către Executiv în şedinţa din 2 noiembrie 2016, prin aprobarea a două hotărâri de alocare a mijloacelor financiare.

Potrivit hotărârilor aprobate, alocarea mijloacelor financiare pentru achitarea compensațiilor vor fi efectuate din contul bugetului de stat, în sumă de 10,6 milioane de lei pentru 110 beneficiari din diferite raioane ale țării, inclusiv UTA Găgăuzia, și vor fi acordate conform valorii averii confiscate sau pierdute.

Conform procedurii, în cazul în care bunurile nu vor depăși suma de 200 mii lei, plata compensației pentru beneficiar poate fi eșalonată pe o perioadă de până la 3 ani, iar în cazul în care valoare bunurilor depășește suma de 200 mii lei, perioada achitării va fi prelungită până la 5 ani.

 

 

Sursa material: Guvernul R. Moldova

Sursa foto: blog Costiceni, nordul Bucovinei

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md