La Piteşti începe o nouă investigaţie privind crimele kominternului în România, Basarabia, nordul Bucovinei


În perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2016, la Piteşti, va fi organizat Simpozionul Internaţional „Experimentul Piteşti – Reeducarea prin tortură”, Ediţia XVI-lea, dedicat martirilor Neamului românesc, victime ale genocidului săvârşit de regimurile kominterniste şi comuniste din România, dar şi din teritoriile ei istorice.

Evenimentul, la care sunt prezentate / analizate arhive istorice, mărturii ale supravieţuitorilor, filme documentare, monografii, este organizat şi-n acest an de inimosul prof. univ. Ilie Popa, susţinut de Primăria Piteşti, Fundaţia Culturală MEMORIA (Filiala Argeş), Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Muzeul Judeţean Argeş, instituţii de cercetare de la Chişinău, Cernăuţi, din Freiburg, Germania ş.a..

Invitaţii de onoare ai Ediţiei 2016 sunt acad. Nicolae Dabija (Chișinău) și dr. Mihai Neagu Basarab (Freiburg).

Pe pracursul celor trei zile, participanţii la Simpozion vor vizita Muzeul Închisoarea Jilava, Fortul 13, Muzeul Judeţean Argeş, Grupul monumental şi Expoziţia Experimentul Piteşti.

În memoria elitei intelectuale a Neamului românesc, exterminată prin cele mai barbare metode în lagărele de concentrare ale României şi URSS, va avea loc o slujbă de pomenire a martirilor anticomunişti.

 

Programul integral al Simpozionului poate fi găsit AICI

pitesti-simpozion-crimele-comunismului-logo-30-sept-2-oct-2016

În continuare, preluăm un scurt istoric al ocupaţiei României, începând cu 23 august 1944, precum şi al odiosului Experiment Piteşti, scris zilele acestea de colegii de la publicaţia Din Port, Constanţa:

După 23 august 1944, când România a trecut de partea Aliaţilor, sute de mii de militari sovietici au ocupat ţara, timp de 14 ani.

La 6 martie 1945, Stalin, prin trimisul său special Vâşinski, a impus României un guvern comunist condus de Petru Groza, chiar dacă Partidul Comunist Român avea mai puţin de 1000 de membri. Represiunea dictată de la Kremlin a început prin arestarea ofiţerilor din Armata Română care au luptat împotriva Uniunii Sovietice pentru eliberarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord, provincii ocupate de Armata Roşie în anul 1940.

La 30 decembrie 1947, comuniştii au forţat abdicarea Regelui Mihai I, ultimul obstacol anticomunist. Pentru bolşevizarea României, s-a introdus cenzura şi sistemul sovietic de învăţământ, limba rusă obligatorie, scoaterea religiei şi reducerea drastică a limbilor de circulaţie internaţională. Mii de consilieri sovietici hotărau în principalele instituţii şi întreprinderi aplicând întocmai cele 45 de directive ale documentului secret K-AA/CC113, indicaţia NK/003/47 al NKVD.

Circa un milion de români care s-au opus paşnic bolşevizării României, au fost arestaţi sau deportaţi, iar peste o sută de mii dintre ei au fost exterminaţi. Pe harta României au apărut peste 100 de închisori, lagăre de muncă şi domiciliu forţat.  În închisorile din România s-au aplicat cele mai barbare metode de tortură şi s-au comis cele mai oribile crime. Acestea au început pe 6 decembrie 1949 (Sf. Nicolae), la închisoarea din Piteşti, unde majoritatea covârşitoare a deţinuţilor politici erau studenţi şi elevi.

 

experimentul-pitesti-forme-de-tortura-pictura-646x404-1

 

Aşa-numita reeducare prin tortură cunoscută sub numele de Experimentul sau Fenomenul Piteşti, (aplicat pentru prima dată de pedagogul sovietic Makarenko în Uniunea Sovietică pe deţinuţi de drept comun) a constat în recrutarea unor deţinuţi politici, ei înşişi în prealabil torturaţi, cărora li se promitea eliberarea şi încadrarea cu grade în securitatea română, în schimbul smulgerii de la ceilalţi deţinuţi politici a tuturor informaţiilor ce nu fuseseră declarate în anchete. Pentru aceasta, ei aplicau metode oribile de tortură non-stop, greu de imaginat (apreciate de marele scriitor rus Soljeniţân ca „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”) care adesea, au condus la exterminarea fizică a multor deţinuţi. Toate acţiunile de tortură fizică şi psihică au fost iniţiate şi coordonate de generalul Alexandru Nikolski, adjunctul Securităţii Române şi spion sovietic.

În acţiunea de respingere a comunismului – acest cancer care a afectat major peste o jumătate de secol fiinţa naţională a poporului român – rezistenţa personalităţilor din toate păturile sociale a constituit unul din cele mai grele tributuri plătite de poporul român împotriva bolşevizării ţării.

 

  experimentul-pitesti-inchisoarea experimentul-pitesti-placa-de-la-inchisoare

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Din Port şi Memoria.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter