Holocaustul roşu// 70 de ani de la foametea organizată de regimul kominternist al URSS – mărturii din Mingir, Hânceşti


Amintirile despre foametea din 1947 mai stăruie şi astăzi în memoria celor care au trăit umila experienţă, considerată de regimul comunist drept un mijloc de supunere a populaţiei băştinaşe şi pregătire a terenului pentru colectivizarea forţată.

Înfometarea colectivă bine pusă la punct de regimul comunist a avut consecinţe tragice pentru familiile din Mingir, raionul Hâncești. În cimitirul din localitate, pe timpul foametei erau înmormântați în gropi comune câte 30-40 de oameni. Foametea a dus pe cealaltă lume o mie de persoane timp de 6 luni, dar dacă să luăm boala lor distrofică, după această foamete, au murit mult mai mulţi”, a menționat Iacob Lupanciuc de la Asociația „Pro Memoria” din Mingir.

În perioada sovietică, foametea organizată din anul 1947 era un subiect tabu.

„Nu era permis a vorbi în public, deoarece se considera că a fost un eveniment absolut necesar, care trebuia să pregătească terenul pentru alte activităţi de aşa zisă „construcţie socialistă”, pe ordinea de zi era colectivizarea”, a menționat istoricul Ion Negrei.

Mulți dintre cei, care au trăit experiența umilitoare, evită și astăzi să-și amintească despre foamete, spune cercetătoarea Larisa Turea, care a dialogat cu supravieţuitorii, muncind la „Cartea Foametei”. „Îşi trăiau din nou durerea, era foarte greu să-i convingi să se mărturisească, foametea parcă era o boală ruşinoasă, un proces psihologic foarte complicat şi faptul că oamenii mureau de foame era ruşinos”, povestește Larisa Turea.

Nici acum nu se cunoaşte numărul exact al victimelor foametei. Cifra oscilează între 250-300 mii, se egalează aceste pierderi cu cele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Dar impactul foametei a fost mai dur. Au murit familii întregi, a dispărut rădăcina familiei, un fenomen tragic”, a menționat istoricul Ion Negrei.

În 2017 se împlinesc 70 de ani de la încercarea criminală de a reeduca oamenii prin înfometare. Mai multe personalităţi au semnat un Apel de a înălţa în fiecare localitate troiţe şi monumente, pe care să fie înscrise numele celor decedaţi în urma foametei.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Naţională

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

APEL. Ridicarea troiţelor în fiece localitate în memoria victimelor foametei organizate de sovietici (1946-1947)

La Iaşi a avut loc PREMIERA unui spectacol despre foametea din Basarabia, organizată acum 70 ani de Stalin

PREMIERĂ la Iași! Spectacolul SECETA ROȘIE (foametea `46-`47) în regia lui Petru Hadârcă

 

DOCument VIDEO// Filmul „Să nu ne răzbunaţi” – mărturii despre crimele ruso-comuniste din Basarabia

Crimele comunismului ruso-sovietic. Filmul „Masacrul de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941” // TVR, 2014

 

Colindul prizonierilor români din URSS – „Pentru Cruce, pentru Ţară, velerim!”

Aurica Basarabeanca: „De noi depinde” (ai noştri bunei prin siberii…)

 

 

Sursa material: ştiri TRM

Sursa foto: Adevărul

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Holocaustul roşu// 70 de ani de la foametea organizată de regimul kominternist al URSS – mărtur… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter