În inima Chișinăului a fost restabilit Monumentul Martirilor Neamului aruncat în aer de comuniști în 1962


Un monument cu o istorie dramatică din perioada interbelică revine în public la 93 de ani de când a fost edificat şi la 76 de ani de când a fost distrus de sovietici. În parcul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului” a fost inaugurat astăzi, după reconstituire, Monumentul Celor Trei Martiri basarabeni, luptători pentru cauza naţională: Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea.

Trei entuziaşti au luptat la propriu pentru a readuce monumentul la locul său. Este vorba de Iulian Rusanovschi, Dumitru Godoroja şi Iurie Colesnic.

„Am luat legătura cu Dumitru Hodorogea şi cu Iulian Rusanovschi, un inimos restaurator al monumentelor din Basarabia şi, cu acest grup mic, am reuşit”, spune membrul comitetului de inițiativă, Iurie Colesnic.

„Reconstituirea monumentului reprezintă o pagină din istoria noastră şi nu puteam rămâne indiferenţi la această istorie”, a declarat Iulian Rusanovschi, membru al comitetului de inițiativă.

„Din copilărie, de la rudele noastre, cunoşteam că Andrei Hodorogea a fost un mare patriot. Mi-am dat cuvântul că vom susţine sută la sută acest proiect”, a declarat un alt membru al comitetului de inițiativă, Dumitru Hodorogea.
Slujba de sfinţire a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Mitropolitul Vladimir. Ceremonia de inaugurare a fost cu Garda de Onoare şi melodii înălţătoare interpretate de Orchestra Model a MAI.

 

2-tvm-monument-trei-martiri-mateevici-murafa-hodorogea-29-sept-16-istoric-01

3-tvm-monument-trei-martiri-mateevici-murafa-hodorogea-29-sept-16-azi-04

 

 

„Este un eveniment cu adevărat istoric, revenim la rădăcini şi la valorile naţionale. Peste 93 de ani prin truda şi iniţiativa mai multor oameni, susţinuţi de Guvernul Republicii Moldova, acest monument revine”, a declarat ministra Culturii, Monica Babuc.

„Este o datorie morală pentru cei trei martiri care şi-au sacrificat vieţile pentru supravieţuirea noastră ca Naţiune. Este o datorie pentru actul din 1962, atunci când aceleaşi bande bolşevice, de data aceasta cu buldozere, nu cu baionete, au trecut peste acest monument”, a declarat președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, revenirea la normalitate merită să fie continuată prin reconstituirea altor monumente.

La inaugurarea monumentului au fost prezenţi parlamentari, membri ai  Guvernului, delegaţii din satele celor trei martiri, numeroşi chişinăuieni şi oaspeţi ai capitalei.

Menționăm că, iniţial monumentul în memoria jertfei celor trei, a fost inaugurat în 1923.

Alexei Mateevici, întors de pe front, a murit pe 13 august 1917, iar pe 20 august, o bandă de bolşevici i-au asasinat pe marii patrioţi Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea. În 1940, basoreliefurile au fost evacuate, iar, în 1962, soclul monumentului a fost aruncat în aer împreună cu Clopotniţa.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Act de Dreptate istorică pentru martirii Neamului Alexei Mateevici, Simeon Murafa, Andrei Hodorogea

De ziua naşterii preotului-poet Alexei Mateevici, să luăm aminte la poemul-testament lăsat nouă: „Basarabenilor”

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] În inima Chișinăului a fost restabilit Monumentul Martirilor Neamului aruncat în aer de comuniș… […]

  2. […] În inima Chișinăului a fost restabilit Monumentul Martirilor Neamului aruncat în aer de comuniș… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter