În regiunea Irkutsk, istoricii au descoperit un cimitir al moldovenilor trimiși în GULAG-ul sovietic


Un cimitir al moldovenilor, cu circa 20 de morminte şi cruci, a fost descoperit în satul Moldovanca, regiunea Irkutsk din Federaţia Rusă. Descoperirea a fost făcută în cadrul Ediţiei a IV-a a „Expediţiilor Memoriei”, desfăşurate în ţinutul Kranoiarsk şi regiunea Irkutsk din Federaţia Rusă, în perioada 20 septembrie – 1 octombrie 2017.

Coordonatorul proiectului, Octavian Țîcu, a spus că ar exista mai multe ipoteze legate de morminte și cruci, cert este însă că a fost depistat un singur nume moldovenesc pe o singură cruce. Chiar dacă în regiune au avut loc tăieri de pădure, crucile nu au fost atinse. Tot aici au fost descoperite bordeie.

Satul a existat între anii 1951 – 1958. Este vorba despre o comunitate destul de numeroasă de moldoveni deportați în satul Novociunka, circa 200 de moldoveni. Erau nevoiți zi de zi să meargă cinci kilometri în taiga la tăiat pădure, iar apoi să se întoarcă. Au rugat autoritățile să le permită să stea în această pădure. Au construit în taigaua siberiană un sat”, a spus Octavian Țîcu.

 

Expeditiile memoriei-Irkutsk Rusia 1-1

 

Regizoarea Violeta Gorgos, membră a expediției, a spus că potențialul expedițiilor se va conține în două reflecții documentare, filme care fac „jurnalul de bord” al „Expedițiilor Memoriei”.

Protagoniștii filmelor sunt participanții acestor expediții. Vor fi realizate două episoade, unul va reflecta comunitatea moldovenilor întâlniți acolo, iar al doilea – va continua reflectarea temei deportaților. Filmele vor fi prezentate în luna decembrie 2017

În acest an, expediția a cuprins două unități administrative ale Federației Ruse, cu un diapazon geografic de aproximativ 1400 de kilometri. Gazda expediției a fost Asociația moldovenilor din Krasnoiarsk. În expediție au mers zece membri, inclusiv patru studenți.

Proiectul „Expedițiile Memoriei” a fost inițiat în 2013 și este susținut de instituții superioare de învățământ din Moldova și din România. Scopul este organizarea an de an a expedițiilor pentru tinerii istorici, jurnaliști, istorici de profesie, în diferite locuri ale prezenței moldovenești-românești în spațiul post-sovietic.

 

Jurnal TV: Impresii din „Expediţiile memoriei”

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

TVR Moldova: Rezultatele celei de-a patra ediţii a „Expediţiilor Memoriei”. Mormintele a 20 de basarabeni au fost descoperite în Siberia

Film şi mărturii document tipărite întru păstrarea memoriei celor deportaţi în GULAG

 

 

Sursa material: știri TRM

Sursa foto: Octavian Țîcu

Sursa video: Jurnal TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. ghennadi vatav
    05 oct.. 2017, 13:21 · Răspunde

    Mai des așa descoperiri fraților, pentru că tare mulți au fost duși forțat contra voinței sale de către canalii ruși și sovetici. Toată năpasta a fost pornită de la ei !

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter