Românii din Ucraina cer ajutorul Misiunii OSCE întru salvarea școlilor românești


Comunitatea românească din Ucraina s-a adresat într-o scrisoare deschisă Înaltului Comisar OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, solicitând ajutorul dumnealui în problema îngrădirii dreptului minorității românești de a studia în limba maternă. Scrisoarea a fost înmânată Misiunii OSCE în regiunea Cernăuți – informează BucPress.

Potrivit scrisorii, „școlile cu limba română de predare din localitățile românești ale ținutului au câte 100-200 de ani și întotdeauna, în toate perioadele statale, desfășurau procesul de învățământ în limba română, chiar în vremea regimurilor totalitare nimeni nu a îndrăznit să anuleze limba maternă în școlile cetățenilor loiali (scrisoarea în ucraineană – în  Anexă).

Reprezentanții ONG-lor și presei de limbă română din Ucraina consideră că art. 7 al Legii Educației nu corespunde art. 10, 22, 24, 53 ale Constituției Ucrainei, determinând asimilarea lingvistică a minorităților naționale din Ucraina. „În Ucraina vor înceta să mai funcționeze școli cu predarea în limba minorităților naționale, ceea ce este o încălcare brutală a art. 22 al Constituției Ucrainei și a obligațiilor internaționale ale statului ucrainean referitoare la drepturilor minorităților naționale”.

Românii din Ucraina cer păstrarea școlilor cu limba română de predare, în care să fie, în același timp, studiată în volum suficient și limbă ucraineană. Înaltul Comisar OSCE pentru Minorități Naționale este „rugat insistent” să se implice în apărarea „drepturilor constituționale ale cetățenilor ucraineni vorbitori de limbă română în această etapă, când legea votată de Rada Supremă la 5 septembrie 2017 nu a fost încă semnată de Președintele Ucrainei”.

Semnatari:  Alexandrina CERNOV, membru de onoare al Academiei Române, director general al Editurii „Alexandru cel Bun”, Vasile TĂRÂȚEANU, membru de onoare al Academiei Române, Președinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Aurica BOJESCU, Secretar responsabil al Asociației interregionale „Comunitatea românească din Ucraina”, Vasile BÂCU, Președintele Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”, Ilie T. ZEGREA, Președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, Mircea LUTIC, Membru al Uniunii Scriitorilor, laureat al Premiului „Mihai Eminescu” al Academiei Române, Nicolae TOMA, președintele Societății Jurnaliștilor Români Independenți din regiunea Cernăuți, Iurie LEVCIC, Președintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, Cernăuți, Vitalie ZÂGREA, Președintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, Marin GHERMAN, Președintele Centrului Media BucPress, Mircea PILAT, Președintele Asociației Științifico – Pedagogice „Aron Pumnul” din Ucraina, Octavian BIVOLARU, Președintele Societății „Golgota” a Românilor din Ucraina, Vladimir ACATRINI, Președintele Societății bibliotecarilor din Bucovina, Ana-Cristina TĂRÂȚEANU, Secretar responsabil al Fundației  Culturale de Binefacere „Casa Limbii Române”, Ion BROASCĂ, Președintele Societății Regionale Medicale „Isidor Bodea”, Maria ANDRIEȘ, redactor-șef adjunct al ziarului „Zorile Bucovinei” al românilor din Ucraina, Doina BOJESCU, redactor-șef al ziarului „Concordia”.

 

Cernauti-Apel catre OSCE-pastrare scoli romanesti 1 Cernauti-Apel catre OSCE-pastrare scoli romanesti 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrivit Radio Cernăuți, comunitatea românească din Cernăuți s-a adresat în mod oficial și către guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk, rugându-l să intervină în situația creată.

De menționat că, spre deosebire de guvernatorul Transcarpatiei, Ghenadi Moskal, care a declarat că noua Lege a Educației îngrădește drepturile minorităților naționale, guvernatorul regiunii Cernăuți nu a reacționat în niciun fel la adoptarea legii care se referă în mod nemijlocit la comunitatea românească din regiunea pe care o conduce.

Asociațiile românești și presa de limba română din regiunea Cernăuți s-au adresat cu apeluri oficiale către Împuternicitul Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului, Valeria Lutkovska, dar și către toți deputații din Rada Supremă care provin sau care reprezintă regiunea Cernăuți în Legislativ, în speranța că cineva va răspunde prin acțiuni concrete acestor apeluri.

Reamintim că asociațiile românești din Ucraina i-a solicitat Președintelui Petro Poroșenko să blocheze prin veto legea învățământului adoptată de Rada Supremă la 5 septembrie 2017. Într-un Apel semnat de liderii asociaților pentru cultura românească din regiunea Cernăuți se spune că legea învățământului va determina asimilarea lingvistică a minorităților naționale.

Românii din Ucraina s-au adresat într-o scrisoare deschisă la finele săptămânii trecute și Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, să intervină de urgență în situația creată în jurul școlilor cu limba română de predare, care ar putea fi lichidate în urma adoptării noii Legi a Educației de către Parlamentul de la Kiev. În apel, românii din Ucraina solicită domnului Iohannis să intervină pe lângă autoritățile ucrainene pentru ca acestea „să-și respecte angajamentele interne și internaționale privind dreptul minorităților naționale la învățământ în limba maternă, respectiv să-și respecte angajamentele stabilite prin tratatul de bază încheiat între Ucraina și România față de comunitatea românească”.

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Cernăuţi// Parlamentarul Grigore Timiş consultat de OSCE privind şcolile medii româneşti închise în Mămăliga

OSCE se interesează de ce la Herţa şi Noua Suliţă, reg. Cernăuţi, se închid şcolile româneşti

 

ISTORIC și cronica ultimelor zile ale dramei românilor din Ucraina:

Ministrul de Externe al României a discutat cu omologul său de la Kiev despre păstrarea școlilor românești

Ambasadorul României în Ucraina, în vizită la Odesa și Cernăuți

Premierul Pavel Filip consideră că românii/moldovenii din Ucraina trebuie să învețe în limba românească

Ministrul Educației de la Kiev insistă că noua Lege a învățământului, care nemulțumește minoritățile, nu contravine Constituției

 

S.O.S.! Rada Ucrainei a adoptat legea care va lichida toate școlile românilor și ale altor minorități etnice

Kiev: Deputatul Grigore Timiș, în apărarea drepturilor românilor din Ucraina

DESPRE AGONIA LIMBII ROMÂNE

Guvernatorul Transcarpatiei: “Noua Lege ucraineană a educației contravine Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare”

 

Jos mâinile de pe şcolile românilor din Ucraina! Scrisoare deschisă de la Cernăuţi Președintelui României

Premierul român Mihai Tudose, reacție tranșantă în problema „legii educației” din Ucraina: „ministerele cu atribuţii să se ocupe cu prioritate de situaţia românilor din Ucraina!”

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a cerut reexaminarea Legii Învățământului din Ucraina

Parlamentari de la București, indignați de mutarea Ucrainei cu privire la școlile românești

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina – Scrisoare Deschisă către Ambasada Ucrainei la București

 

 

Sursa material: BucPres.eu și Radio Cernăuți

Sursa foto: Monitorul de Cluj

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (8)

  1. […] Românii din Ucraina cer ajutorul Misiunii OSCE întru salvarea școlilor românești […]

  2. […] Românii din Ucraina cer ajutorul Misiunii OSCE întru salvarea școlilor românești […]

  3. […] Românii din Ucraina cer ajutorul Misiunii OSCE întru salvarea școlilor românești […]

  4. […] Românii din Ucraina cer ajutorul Misiunii OSCE întru salvarea școlilor românești […]

  5. […] Românii din Ucraina cer ajutorul Misiunii OSCE întru salvarea școlilor românești […]

  6. […] Românii din Ucraina cer ajutorul Misiunii OSCE întru salvarea școlilor românești […]

  7. […] Românii din Ucraina cer ajutorul Misiunii OSCE întru salvarea școlilor românești […]

  8. […] Românii din Ucraina cer ajutorul Misiunii OSCE întru salvarea școlilor românești […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter