Ministrul de Externe al României a discutat cu omologul său de la Kiev despre păstrarea școlilor românești


Autorităţile române solicită Ucrainei să reexamineze Legea învăţământului, votată la 5 septembrie 2017 de Parlamentul de la Kiev, lege care limitează drastic învăţământul în limba maternă pentru minorităţile naţionale.

La o întâlnire cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, a cerut ca țara vecină să respecte angajamentul asumat de a permite etnicilor români să înveţe în limba română.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, după o convorbire telefonică cu omologul său de la Kiev, Pavlo Klimkin, că situaţia ar putea fi rezolvată numai la o întâlnire a miniştrilor educaţiei din cele două state.

Teodor Meleşcanu: „Sperăm cât mai rapid să ajungem la o soluţie care să asigure continuarea predării în limba română în întregul proces educaţional din Ucraina. În aceste zile, se află şi domnul secretar de stat Micula la Kiev, tocmai pentru a discuta probleme legate de situaţia minorităţilor  din cele două ţări şi va încerca, sunt convins, să clarifice anumite aspecte. Dar cred că cea mai bună soluţie este să avem o discuţie directă şi foarte aplicată în legătură cu curricula, cu materiile care se vor preda într-o limbă sau alta, astfel încât să ne asigurăm că cetăţenii care vorbesc limba română, indiferent că provin din Republica Moldova sau din România, să aibă în continuare posibilitatea de a-şi continua studiile şi în limba maternal”.

Radio România Actualități: Din opoziție, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a cerut guvernului să declanşeze o ofensivă diplomatică pentru a asigura dreptul românilor din Ucraina de a studia în limba maternă.

Ludovic Orban: „Guvernul are obligaţia să efectueze toate demersurile diplomatice, atât către Ucraina, cât şi către partenerii noştri, să nu uităm că Ucraina este într-un proces de aderare la Uniunea Europeană. Noi nu cerem Ucrainei privilegii pentru cetăţenii români, cerem doar să se aplice acelaşi tratament pe care îl oferim noi ca stat cetăţenilor români de naţionalitate ucraineană care trăiesc în România”.

Radio România Actualități: Conform datelor ultimului recensamânt din anul 2001, efectuat în Ucraina, 258 de mii de personane s-au declarat moldoveni, iar 150 de mii de persoane s-au declarat români. Aceştia trăiesc risipiţi de istorie în trei regiuni ale Ucrainei: Cernăuţiul, Transcarpatia şi Odessa. Împreună ar constitui al doilea grup etnic din Ucraina.

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Ambasadorul României în Ucraina, în vizită la Odesa și Cernăuți

Premierul Pavel Filip consideră că românii/moldovenii din Ucraina trebuie să învețe în limba românească

Ministrul Educației de la Kiev insistă că noua Lege a învățământului, care nemulțumește minoritățile, nu contravine Constituției

 

ISTORIC și cronica ultimelor zile ale dramei românilor din Ucraina:

S.O.S.! Rada Ucrainei a adoptat legea care va lichida toate școlile românilor și ale altor minorități etnice

Kiev: Deputatul Grigore Timiș, în apărarea drepturilor românilor din Ucraina

DESPRE AGONIA LIMBII ROMÂNE

Guvernatorul Transcarpatiei: “Noua Lege ucraineană a educației contravine Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare”

 

Jos mâinile de pe şcolile românilor din Ucraina! Scrisoare deschisă de la Cernăuţi Președintelui României

Premierul român Mihai Tudose, reacție tranșantă în problema „legii educației” din Ucraina: „ministerele cu atribuţii să se ocupe cu prioritate de situaţia românilor din Ucraina!”

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a cerut reexaminarea Legii Învățământului din Ucraina

Parlamentari de la București, indignați de mutarea Ucrainei cu privire la școlile românești

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina – Scrisoare Deschisă către Ambasada Ucrainei la București

 

 

Sursa material: Radio România Actualități

Sursa foto: România TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Ministrul de Externe al României a discutat cu omologul său de la Kiev despre păstrarea școlilor… […]

  2. […] Ministrul de Externe al României a discutat cu omologul său de la Kiev despre păstrarea școlilor… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter