Proteste la Ambasadele Ucrainei din Chișinău și București contra deciziei Kievului de a lichida școlile românilor


La Chişinău, dar şi la Bucureşti, au avut loc proteste faţă de noua lege a Învăţământului, adoptată recent de Rada Supremă din Ucraina, care prevede ca până în 2020, toate şcolile în care copiii studiază în altă limbă decât ucraineana să fie lichidate.

Protestul de la Chişinău a fost organizat în faţa Ambasadei Ucrainei din Moldova de către Blocul Unităţii Naţionale, care a solicitat autorităţilor ucrainene să respecte prevederile constituţionale şi legislaţia internaţională în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale şi să revină asupra deciziei de a interzice învăţământul în limba maternă.

Reprezentanţii formaţiunii spun că dacă se vor închide școlile cu predare în limba română, riscă să dispară una dintre cele mai mari comunități istorice românești din nordul Bucovinei, Ținutului Herța, Maramureșul istoric și Sudul Basarabiei din Ucraina, unde locuiesc aproape 500 de mii de români.

„Mesajul nostru este să nu fie promulgată această lege, să fie modificată, iar românilor din Ucraina să li se permită să înveţe în limba lor maternă, în limba română”, a declarat Ion Leaşcenco, preşedintele Blocului Unităţii Naţionale.

„Nu suntem de acord pentru că este o lege împotriva democraţiei, împotriva libertăţii. Toţi românii din Ucraina nu vor putea să înveţe în limba română”, afirmă Vlad Caragia, fondator al postului Radio Datina din R. Moldova.

„În Ucraina au fost închise 205 şcoli cu predare în limba română dintre cele 282 care au existat. Este o practică inacceptabilă. Ucraina trebuie să-şi respecte propria Constituţie ce garantează dreptul la educaţie în limba maternă”, susține Vlad Cubreacov, fost deputat în Parlamentul R. Moldova.

La acţiune s-au alăturat şi reprezentanţi ai Mişcării civice „Tinerii Moldovei”.

„Interzicerea limbii române şi închiderea şcolilor este ceva revoltător, un lucru de neacceptat”.

„Dacă această lege trece, aceşti oameni nu vor mai putea învăţa în limba în care vorbesc acasă cu părinţii lor”, au sublinitat protestatarii.

Concomitent, o acțiune de protest a avut loc şi în faţa Ambasadei Ucrainei de la București, manifestația fiind organizată de către organizațiile din cadrul Alianței pentru Centenar.

Menţionăm că miniştrii Afacerilor Externe ai României, Bulgariei, Greciei şi Ungariei au transmis şefului diplomaţiei de la Kiev, secretarului general al Consiliului Europei şi înaltului comisar al OSCE pentru minorităţi naţionale, o scrisoare comună prin care au exprimat îngrijorarea şi profundul regret faţă de adoptarea, pe 5 septembrie, de Rada Supremă, a noii legi a învăţământului în Ucraina. Potrivit lor, legea adoptată reprezintă o mare lovitură împotriva minorităților etnice, pentru că desființează sistemul de învățământ în limba maternă, iar după o posibilă semnare a legii de către președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, școlile actuale cu predare în limbile minorităţilor naționale ar urma să fie desființate.

 

 Reportajul colegilor de la Moldova 1 TV

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

S.O.S.! Rada Ucrainei a adoptat legea care va lichida toate școlile românilor și ale altor minorități etnice

 

România, Bulgaria, Grecia, Ungaria cer Consiliului Europei și OSCE expertizarea Legii Educației din Ucraina

Scrisoare din Basarabia Istorică lui Iohannis: „Avem încrederea că Ţara nu ne va abandona şi nu vom mai fi monedă de schimb”

Jos mâinile de pe şcolile românilor din Ucraina! Scrisoare deschisă de la Cernăuţi Președintelui României

Românii din Ucraina cer ajutorul Misiunii OSCE întru salvarea școlilor românești

Transcarpatia propune ca scandaloasa lege a Educației din Ucraina să nu vizeze școlile cu predare în limbile UE

 

România a cerut Kievului să solicite avizul Comisiei de la Veneția înainte de promulgarea noii Legi a educației

Peter Szijjarto: Diplomații ungari nu vor mai sprijini de acum înainte nicio inițiativă a Ucrainei în cadrul organizațiilor internaționale

 

 

Sursa material: TVM

Sursa foto: Vlad Caragia

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Proteste la Ambasadele Ucrainei din Chișinău și București contra deciziei Kievului de a lichida … […]

  2. […] Proteste la Ambasadele Ucrainei din Chișinău și București contra deciziei Kievului de a lichida … […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter