16-09-2017// PROTEST în fața Ambasadei Ucrainei! Salvăm școlile românești din Ucraina!


Sâmbătă, 16 septembrie 2017, ora 11:00, în fața Ambasadei Ucrainei la Chișinău (str. Vasile Lupu, nr. 17) va avea loc o acțiune de protest contra noii Legi a Învățământului adoptată de Rada Supremă de la Kiev în 5 septembrie 2017, care prevede desființarea tuturor școlilor românești din Ucraina.

Manifestația este organizată de Blocul Unității Naționale din R. Moldova.

Protestatarii vor solicita autorităților ucrainene să respecte prevederile constituționale și legislația internațională în materie de drepturi ale minorităților naționale și să revină asupra deciziei de a interzice învățământul în limba maternă pentru minoritățile entice din Ucraina.

În nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Maramureșul istoric și Sudul Basarabiei din Ucraina locuiesc aproape 500.000 de români. Dacă se închid școlile cu predare în limba română, riscă să dispară una dintre cele mai mari comunități istorice românești.

Suntem profund revoltați de derapajele antidemocratice din Ucraina și tentativele constante de deznaționalizare a minorității românești. Statul ucrainean încearcă prin Legea 3419-D, adoptată de Rada Ucrainei, să desființeze în câțiva ani toate școlile cu predare în limba română. Nu putem permite acest lucru, trebuie să fim solidari cu frații noștri din Ucraina, iar pentru asta invit toți românii din Chișinău mâine la protest!”, a declarat Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale.

Concomitent cu protestul din Chișinău, o acțiune stradală va avea loc și la București, unde organizațiile din cadrul Alianței pentru Centenar vor picheta Ambasada Ucrainei la București.

 

Cernauti SOS-Kievul-inchide-scolile-romanesti-banner-6-sept-2017-500px

 

 

DEȘTEPTAȚI-VĂ , C-AM DORMIT DESTUL!

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

S.O.S.! Rada Ucrainei a adoptat legea care va lichida toate școlile românilor și ale altor minorități etnice

 

România, Bulgaria, Grecia, Ungaria cer Consiliului Europei și OSCE expertizarea Legii Educației din Ucraina

Scrisoare din Basarabia Istorică lui Iohannis: „Avem încrederea că Ţara nu ne va abandona şi nu vom mai fi monedă de schimb”

Jos mâinile de pe şcolile românilor din Ucraina! Scrisoare deschisă de la Cernăuţi Președintelui României

Românii din Ucraina cer ajutorul Misiunii OSCE întru salvarea școlilor românești

Transcarpatia propune ca scandaloasa lege a Educației din Ucraina să nu vizeze școlile cu predare în limbile UE

 

România a cerut Kievului să solicite avizul Comisiei de la Veneția înainte de promulgarea noii Legi a educației

Peter Szijjarto: Diplomații ungari nu vor mai sprijini de acum înainte nicio inițiativă a Ucrainei în cadrul organizațiilor internaționale

 

 

Sursa material: Moldova.ORG Chișinău

Sursa foto: Vasile Rauț de la Cernăuți

Sursa video: Neamul Românesc

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter