Scrisoare din Basarabia Istorică lui Iohannis: „Avem încrederea că Ţara nu ne va abandona şi nu vom mai fi monedă de schimb”


Și românii din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, îi scriu Președintelui României, cerând ajutor statului român. Iohannis continuă să tacă! Sunt autoritățile române complice cu cele ucrainiene la asimilarea românilor din Ucraina?

În numele asociaţiilor româneşti din regiunea Odesa, Ucraina, ne adresăm Statului Român cu solicitarea să interveniţi, pe plan internaţional şi bilateral, în apărarea comunităţilor istorice româneşti din Ucraina, puse la ultima şi cea mai grea încercare din istoria noastră milenară în Maramureşul Istoric, Nordul Bucovinei, ţinutul Herţa, Nordul şi Sudul Basarabiei, se arată în Scrisoarea Deschisă adresată Președintelui României de liderii celor 124.000 de români din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, preluată de Romanian Global News.

Pentru a-și ascunde impotența și foarte des complicitatea sau trădarea, autorități ale statului român motivează lipsa de reacție fermă la acțiuni îndreptate împotriva comunităților românești din statele vecine României și Balcani prin faptul că vezi Doamne, astfel ar proteja respectiva comunitate românească împotriva altor acțiuni ale statelor respective. Să sperăm că nu acești „agenți de influență” ai statelor „vecine și prietene”, aflați în structuri ale statului roman, vor avea puterea de a influența reacția României față de genocidul identitar programat de Ucraina.

 

DOMNULUI PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI

KLAUS WERNER IOHANNIS

Scrisoare deschisă

Excelenţa Voastră,

În numele asociaţiilor româneşti din regiunea Odesa, Ucraina, ne adresăm Statului Român cu solicitarea să interveniţi, pe plan internaţional şi bilateral, în apărarea comunităţilor istorice româneşti din Ucraina, puse la ultima şi cea mai grea încercare din istoria noastră milenară în Maramureşul Istoric, Nordul Bucovinei, ţinutul Herţa, Nordul şi Sudul Basarabiei.

Ne adresăm cu speranţa că ne puteţi apăra, în calitate de preşedinte al Patriei noastre istorice, în faţa pericolului de deznaţionalizare totală a învăţământului românesc din Ucraina, prin noua lege a Învăţământului, adoptată de legislativul de la Kiev la 5 septembrie 2017, şi care urmează a fi promulgată de preşedintele Petro Poroşenko în perioada următoare.

În acest sens, susţinem în totalitate şi ne alăturăm demersurilor confraţilor noştri din regiunea Cernăuţi – reprezentanţii mediului asociativ românesc şi a cadrelor didactice de limbă română din toată Ucraina, inclusiv Scrisorii adresate Excelenţei Voastre la 05.09.2017, rugându-vă să solicitați Președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, retrimiterea în Rada Supremă a legii adoptate, pentru modificarea articolului 7, în sensul aducerii acestuia în concordanță cu prevederile constituționale și angajamentele internaționale.

Fără a intra în detaliile adoptării actului legislativ în cauză de către parlamentul ucrainean şi în profunda neconstitualitate a acestuia şi necorespunderea tratatelor şi convenţiilor internaţionale la care Ucraina este parte, considerăm a fi de maximă importanţă pentru perioada imediat următoare convocarea la Cernăuţi a Congresului cadrelor didactice de limbă română şi reprezentanţilor instituţiilor şcolare cu predare în limba română din Ucraina. În acest sens, pentru buna organizare a acestui eveniment reprezentativ de importanţă majoră şi de maximă actualitate pentru reţeaua celor 116 instituţii şcolare cu predare în limba română şi mixte româno-ucrainene din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa avem nevoie de sprijinul indispensabil al statului român, prin instituţiile abilitate cu sprijinul comunităţilor româneşti din afara graniţelor actuale ale Ţării. Acţiunea necesită maximă urgenţă organizatorică, iar la finalul lucrărilor congresului şcolile româneşti din Ucraina trebuie să fie reprezentate de un for, o organizaţie a acestora, capabilă să facă faţă deficienţelor de abordare a învăţământului în limba română din partea autorităţilor ucrainene. Menţionăm, că fără sprijinul statului român acest eveniment nu poate fi organizat în timp scurt, iar pe viitor, în condiţiile intrării în vigoare a noii legi pur şi simplu nu îşi va mai avea rostul şi va cădea în desuetudine.

Nu în ultimul rând, insistăm să luaţi atitudine faţă de practicile comuniste folosite în continuare de actuala guvernare de la Kiev, în primul rând ca instrument de divizare şi deznaţionalizare a învăţământului românesc din Ucraina, prin impunerea denumirii de limbă „moldovenească” în şcolile cu predare în limba română din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa. Mişeleşte, autorităţile ucrainene au revenit la această practică de sorginte stalinistă imediat după semnarea Tratatului de bună vecinătate româno-ucrainean din 1997, iar până la momentul de faţă Bucureştiul nu ne-a susţinut şi nici măcar n-a reacţionat la numeroasele noastre demersuri de revenire la normalitate – la aceeaşi programă şcolară pentru şcolile cu predare în limba română în toate cele trei regiuni din Ucraina, existentă în perioada anilor 1989-1998. Vă rugăm să daţi prioritate acestui subiect şi să-l înscrieţi pe agenda discuţiilor din perioada următoare cu preşedintele Poroşenko.

Pe lângă multitudinea de probleme care necesită atitudine şi sprijin urgent din partea României, vă rugăm să atrageţi atenţie primordială celor enunţate mai sus. Avem încrederea că Ţara nu ne va abandona şi nu vom mai fi monedă de schimb în marile jocuri de putere peste arealul nostru străvechi, românesc.

 

Cu aleasă consideraţie,

Zinaida PINTEAC

Profesor eminent al învăţământului public din Ucraina,

Preşedintă a Filialei raionale Sărata a Alianţei Creştin-Democrate a Românilor din Ucraina (ACDRU),

Comandor al Ordinului Naţional „Meritul în Învăţământ” al României

Maria POPESCU

Profesor eminent al învăţământului public din Ucraina,

membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa

Victor POPESCU

Director artistic al Ansamblului Folcloric „Dor Basarabean”

din Erdek-Bunru/Utkonosovka, raionul Ismail

Nicolae MOŞU

Preşedinte al Asociaţiei Naţional-Culturale „Valul lui Traian” a Românilor din raionul Tatarbunar,

Cavaler al Ordinului Naţional „Pentru merit” al României

Petru ŞCHIOPU

Preşedinte al Filialei regionale Odesa a Alianţei Creştin-Democrate a Românilor din Ucraina (ACDRU),

Cavaler al Ordinului Naţional „Pentru merit” al României

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Jos mâinile de pe şcolile românilor din Ucraina! Scrisoare deschisă de la Cernăuţi Președintelui României

Românii din Ucraina cer ajutorul Misiunii OSCE întru salvarea școlilor românești

Transcarpatia propune ca scandaloasa lege a Educației din Ucraina să nu vizeze școlile cu predare în limbile UE

 

România a cerut Kievului să solicite avizul Comisiei de la Veneția înainte de promulgarea noii Legi a educației

Miniștrii de Externe ai României, Bulgariei, Ungariei și Greciei și-au exprimat profundul regret față de adoptarea noii Legi a Educației din Ucraina

Peter Szijjarto: Diplomații ungari nu vor mai sprijini de acum înainte nicio inițiativă a Ucrainei în cadrul organizațiilor internaționale

 

S.O.S.! Rada Ucrainei a adoptat legea care va lichida toate școlile românilor și ale altor minorități etnice

 

 

Sursa material: Radio Cernăuți și BucPress.eu

Sursa foto: Revista 22

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (7)

  1. […] Scrisoare din Basarabia Istorică lui Iohannis: „Avem încrederea că Ţara nu ne va abandona şi … […]

  2. […] Scrisoare din Basarabia Istorică lui Iohannis: „Avem încrederea că Ţara nu ne va abandona şi … […]

  3. […] Scrisoare din Basarabia Istorică lui Iohannis: „Avem încrederea că Ţara nu ne va abandona şi … […]

  4. […] Scrisoare din Basarabia Istorică lui Iohannis: „Avem încrederea că Ţara nu ne va abandona şi … […]

  5. […] Scrisoare din Basarabia Istorică lui Iohannis: „Avem încrederea că Ţara nu ne va abandona şi … […]

  6. […] Scrisoare din Basarabia Istorică lui Iohannis: „Avem încrederea că Ţara nu ne va abandona şi … […]

  7. […] Scrisoare din Basarabia Istorică lui Iohannis: „Avem încrederea că Ţara nu ne va abandona şi … […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter