„O singură Putnă” de Adrian Păunescu și Emilian Onciu (arhivă video Chișinău, 1 Decembrie 1995)

Folck, patriotism și duhovnicie într-o singură operă muzicală…
Completăm astăzi Colecția Muzica Neamului cu un cântec reîntregitor de suflet și Țară, mult îndrăgit și fredonat de cei din Basarabia și nordul Bucovinei încă pe vremea URSS, când ascultau în mod clandestin legendarul Cenaclu Flacăra, fondat și condus de vulcanicul poet Adrian Păunescu (1973-1985).
Această minunată lucrare muzicală se numește O singură Putnă, scrisă în anii `70 de Emilian Onciu pe versurile lui Adrian Păunescu.
Am selectat pentru dvs o versiune interpretată chiar la Chișinău, în sala Operei Naționale, pe 1 Decembrie 1995, când Adrian Păunescu și Cenaclul Flacăra / Totuși, Iubirea! au venit să marcheze Ziua Națională a tuturor românilor împreună cu basarabenii, care au votat primii Unirea (27 martie 1918) întru Reîntregirea Neamului.
E o arhivă video prețioasă, filmare – Ion Drăgan, editarea spectacolului literar-muzical și postarea pe YouTube aparținând dlui Lucian Dumbravă.
Binecredinciosul Ștefan cel Mare și Sfânt, ctitorul Mănăstirii Putna, să ne binecuvânteze!
Flacăra TV & Film recomandă şi:
Cunoştinţe elementare despre Sf. voievod Ştefan cel Mare, pe care trebuie să le ştie fiecare
DOC. din 1470, emis de Ştefan cel Mare, în care scrie despre volohi şi „legea românească”
Steagul voievodului Ştefan cel Mare cu Sf. Gheorghe purtătorul de biruinţă (scurt istoric)
Spada de temut a voievodului Ştefan cel Mare, cum a ajuns la turci şi la muzeul din Istanbul
Filmul „Ştefan cel Mare” de Mircea Drăgan (marea biruinţă de la Vaslui, 10 ianuarie 1475)
DOC.// Mihai Eminescu descrie o întâmplare mistică de la Mănăstirea Putna în „Curierul de Iași”
Document AUDIO// Adrian Păunescu recită DOINA lui Mihai Eminescu
Capela Corală „Moldova”: „Doina” lui Mihai Eminescu
Sursa material: Flacăra TV & Film / Luminiţa Dumbrăveanu
Sursa foto: Mănăstirea Putna
Sursa video: Lucian Dumbravă / Flacăra TV
În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md
Pentru mine este o filmare trista de tot… I-am cunoscut pe toti cei din scena, unii mi-au fost buni prieteni…din pacate aproape toti nu mai sunt… Emil Onciu (cu chitara), autorul muzicii (Satul Mare), plecat de cancer in 2008 la 51 de ani, Tatiana Stepa (Bucuresti), plecata si ea de cancer la doar 46 de ani in 2009 (ea se ridica la microfon in stanga la inceput), Adrian Paunescu plecat in 2010 si Tavi Bud (Satul Mare, trece spre dreapta la microfon la inceput), plecat de inima recent la aproape 59 de ani. Doar Andrei Paunescu (la clapa) dintre cei filmati mai este cu noi…
E tare trist, dle Victor Buruiana… Acesti si alti daruiti artisti de la Flacara lui Adrian Paunescu au plecat mult prea devreme, tineri, lasind un gol imens in urma lor… Ultimul plecat la Ceruri, subit, este Octavian Bud, pe care il vedem in aceasta inregistrare de arhiva interpretind si emotionantul sau cintec NICIODATA. Sa nu-i uitam NICIODATA pe cei din Cenaclul Flacara, care au facut Istorie in plan social-politic, dar si in domeniul poeziei cintate, al muzicii folck. Lumina Lina lui Adrian Paunescu, Emil Onciu, Tatiana Stepa, Tavi Bud
[…] „O singură Putnă” de Adrian Păunescu și Emilian Onciu (arhivă video Chișinău, 1 Decembrie… […]
[…] „O singură Putnă” de Adrian Păunescu și Emilian Onciu (arhivă video Chișinău, 1 Decembrie… […]