Steagul voievodului Ştefan cel Mare cu Sfîntul Gheorghe purtătorul de Biruinţă (scurt istoric)


Steagul Sfantului Stefan cel Mare este unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice si liturgice ramase pana astazi de la domnitorul moldovean. Acest steag, lucrat in intregime din matase, pe suport de in, impodobit cu broderie tipic bizantina, cu fir de aur si de argint, a fost lucrat pe la sfarsitul secolului al XV-lea. Steagul sfantului voievod are o lungime de 1,17 metri si o latime de 0,92 metri, initial fiind ornat cu 16 pietre pretioase de culoare rosie, verde si alba.

Pe o parte, steagul il infatiseaza pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul soldatilor si al armatei, sfant mult iubit de domnitorul moldovean. Sfantul Gheorghe este infatisat sezand pe un tron domnesc, avand la picioare un balaur cu trei capete. Deasupra sa, doi ingeri ai Domnului, tinand in maini o sabie si o coroana, il incununeaza pe sfant cu o cununa muceniceasca vesnica.

Broderia din jurul Sfantului Gheorghe infatiseaza o inscriptie in limba slavona, cunoscuta drept „Rugaciunea Sfantului Stefan cel Mare”, care marturiseste urmatoarele:

„O, luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati, bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei. Pazeste-l pe el neatins in lumea aceasta si in cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin. Si aceasta a facut-o in anul 7008 (1500), in al 43 an al Domniei Sale.”

Steagul de lupta a voievodului Stefan cel Mare-Sf. Mucenic Gheorghe 1

 

Steagul lui Stefan cel Mare, danie catre Manastirea Zografu

Manastirea Zografu din Sfantul Munte Athos este manastirea bulgarilor, ea fiind intemeiata candva pe la sfarsitul secolului al IX-lea si inceputul celui de-al X-lea, de catre trei bulgari veniti din Ohrida. Intrea anii 1466-1502, manastirea a fost refacuta insa, in intregime, de Sfantul Stefan cel Mare al Moldovei. Astfel, cel mai de seama ctitor roman la Zografu ramane Sfantul Sfantul Stefan cel Mare, care o numea „manastirea sa din Sfantul Munte”, fapt confirmat de calugarul Isaia de la Hilandar, care spunea, la anul 1489, ca Manastirea Zografu a fost infiintata de Sfantul Stefan cel Mare al Moldovei.

Manastirea Zografu a fost reintemeiata, practic in intregime, intre anii 1466-1502, de Sfantul Stefan cel Mare al Moldovei, el zidind turnul clopotnita, arsanaua (portul) manastirii, corpul de chilii, trapeza, incinta, biserica si pictura acesteia. Sfantul Stefan cel Mare a iubit atat de mult manastirea athonita Zografu, incat adesea a numit-o „a noastra manastire”.

Daniile sfantului catre aceasta au fost nenumarate, chipul sau fiind zugravit inca si astazi in biserica cea mare a manastirii. Intre donatiile cele mai de seama ale domnitorului se numara si „Steagul cu Sfantul Gheorghe”. Acest steag a fost daruit manastirii athonite, de catre domnitor, candva intre anii 1500-1502.

Steagul Sfantului Stefan cel Mare, intors in tara

In anul 1882, la Manastirea Zografu au fost identificate doua steaguri care i-au apartinut Sfantului Stefan cel Mare, unul cu Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, iar altul cu Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Cel care a nascut pentru prima oara dorinta de a readuce in tara minunatul steag al domnitorului moldovean a fost Ion I.C. Bratianu.

In data de 15 februarie 1917, Bratianu va scrie delegatilor romani din Atena: „Faceti tot ceea ce este posibil pentru a obtine drapelul lui Stefan cel Mare.” Abia peste doi ani insa, in ziua de 22 februarie 1920, steagul lui Stefan cel Mare a fost predat celor responsabili, spre a fi asezat in Muzeul Militar din Bucuresti.

Steagul care il infatiseaza pe Sfantul Gheorghe a fost luat din manastirea athonita prin inapoierea catre calugari a unor mosii vechi ale manastirii, confiscate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, odata cu secularizarea averilor manastiresti.

 

Steagul de lupta a voievodului Stefan cel Mare-pinza 2

 

In momentul aducerii in tara, steagul se afla deja intr-o stare avansata de degradare. Broderia marginala, lucrata pe matase si in, a avut cel mai mult de suferit, calugarii athoniti cautand a-l intretine de-a lungul timpului dupa priceperea lor.

Dupa o restaurare ce a durat sapte ani si jumatate, multumita eforturilor depuse de specialista in domeniu Spiridonia Macri, minunatul steag al Sfantului Stefan cel Mare a putut fi expus la Muzeul National de Istorie, din Bucuresti. Steagul sfantului moldovean a intrat in patrimoniului Muzeului National de Istorie inca din anul 1970, cand acesta a fost infiintat.

 

Teodor Danalache

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Spada de temut a voievodului Ştefan cel Mare, cum a ajuns la turci şi la muzeul din Istanbul

Cunoştinţe elementare despre Sf. voievod Ştefan cel Mare, pe care trebuie să le ştie fiecare 

DOC. din 1470, emis de Ştefan cel Mare, în care scrie despre volohi şi „legea românească” 

 

DOC. // Putna a fost ocupată de ruşi după 28 iunie ‘40, eliberată fiind în câteva ore, salvatorul dus în Siberia…

La Putna Sf. Ștefan cel Mare a fost adoptată Declarația de Unire întru refacerea României Mari de acum 100 ani

 

„O singură Putnă” de Adrian Păunescu și Emilian Onciu (arhivă Chișinău, 1 Decembrie 1995)

Filmul „Ştefan cel Mare” de Mircea Drăgan (marea biruinţă de la Vaslui, 10 ianuarie 1475) 

 

 

Sursa material: Creştin Ortodox

Sursa foto: Creştin Ortodox şi Adevărul.ro

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Steagul voievodului Ştefan cel Mare cu Sf. Gheorghe purtătorul de biruinţă (scurt istoric) […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter