Mănăstirea Putna va avea o Troiță din piatră de Cosăuți, dar al creștinilor dinspre Cetatea Sorocii lui Ștefan


La Mănăstirea Putna va fi instalat o troiță din piatră de Cosăuţi. Sculptura va fi o donaţie din partea sorocenilor. Lucrarea va fi executată de cei mai buni meşteri cioplitori în piatră din Cosăuţi, care au fost invitaţi de către administraţia locală din Soroca să prezinte schiţe pentru realizarea proiectului, relatează Moldova 1.

Sculptura executată din piatră de Cosăuți va avea o înălțime de până la patru metri.

Inițiativa aparține primarului Victor Său, care pe 10 februarie 2018 a participat la semnarea unui acord de înfrățire între orașele Soroca și Suceava din România.
„Am avut o deplasare frumoasă la Mănăstirea Putna. În urma vizitei şi comunicării cu stareţul mănăstirii Soroca am primit permisiunea onorabilă de a veni cu o donaţie faţă de această mănăstire frumoasă”, a declarat Victor Său, primar de Soroca.

Acțiunea este una socială și fiecare doritor poate contribui cu o donație pentru realizarea lucrării. Până la sfârșitul săptămânii viitoare, meșterii de la Cosăuţi vor prezenta deja schițele răstignirii.

„Este o idee foarte bună. Eu am rămas uimit. Lucrarea va rămâne în istoria ţării noastre. Eu am mai făcut lucrări pentru mănăstiri din România”, susţine Ion Lozan, meşter popular.

„Schiţele ce vor fi selectate vor fi apoi înaintate la Putna pentru a fi selectate. Una dintre acestea – pentru desfăşurarea proiectului în baza căruia va fi executată lucrarea propriu zisă”, a menţionat Grigore Guţu, arhitectul oraşului Soroca.

Sculptura ar putea fi executată și instalată până la sfârșitul lunii iunie, urmând a fi sfințită la începutul lunii iulie 2018, atunci când se vor împlini 514 ani de la trecerea la cele veșnice a domnitorului Ştefan cel Mare și Sfânt.

 

Manastirea Putna iarna-vedere de sus-pagina Facebook-copy 27 febr 2018
 

 

Sursa material: știri TRM.md
Sursa foto: pagina fb Mănăstirea Putna

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (5)

  1. […] Mănăstirea Putna va avea o Troiță din piatră de Cosăuți, dar al creștinilor dinspre Cetatea … […]

  2. […] Mănăstirea Putna va avea o Troiță din piatră de Cosăuți, dar al creștinilor dinspre Cetatea … […]

  3. […] Mănăstirea Putna va avea o Troiță din piatră de Cosăuți, dar al creștinilor dinspre Cetatea … […]

  4. […] Mănăstirea Putna va avea o Troiță din piatră de Cosăuți, dar al creștinilor dinspre Cetatea … […]

  5. […] Mănăstirea Putna va avea o Troiță din piatră de Cosăuți, dar al creștinilor dinspre Cetatea … […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter