Mult regretatul regizor Ilie Stratulat despre carte, poezie, lectură, radio, omul de alături…// filmare de arhivă


Se împlinesc astăzi, 9 decembrie 2019, exact 40 de zile de la retragerea discretă din scena acestei lumi a învățătorului și prietenului nostru, dar și al unui imens public ascultător și telespectator, Ilie Stratulat, Maestru în Artă, regizor artistic la Radio Moldova timp de o jumătate de veac, Omul Bun și pedagogul prin studii și vocație, care ne-a predat arta radiofonică, zi de zi, în procesul exigent de realizare a emisiunilor, oferind multor jurnaliști, redactori, regizori, operatori de sunet, actori o bucată de pâine pentru toată viața, între aceștia și subsemnata.

Spunea cineva că părinții ne nasc oameni, iar învățătorii, profesorii ne ajută să rămânem oameni…

Aceste cuvinte parcă ar fi spuse despre rostul vieții maestrului Ilie Stratulat, om de Radio, de Teatru, om al cărții și lecturilor profunde, omul vorbelor de duh, intelectual de viță veche, de aleasă cultură românească și rarisim rafinament artistic.

 

Gânduri, amintiri, poezii la despărțirea de un maestru adevărat – Ilie Stratulat, învățătorul nostru de la Radio Moldova // 4 nov. 2019

 

Regizorul Ilie Stratulat de la Radio Moldova primeste titlul „Maestru in Arta” de la Presedintele R. Moldova Mircea Snegur, apr. anul 1995

 

Nădăjduim că pentru toate faptele sale bune și frumoase lăsate pe pământ, pentru promovarea valorilor autentice – Naționale și Universale – prin sute de spectacole radiofonice și filme sonorizate, prin mii și mii de emisiuni literar-artistice, Ilie Stratulat a câștigat azi mila și mângâierea Domnului, partea sa de nemurire în Grădina Luminii și Bucuriei fără de sfârșit.

În această semnificativă zi, în semn de adâncă recunoștință față de regizorul Ilie Stratulat, care este și unul dintre fondatorii Studioului Flacăra Film, vom valorifica o arhivă video, singura pe care o deținem în videoteca noastră, ca să-l puteți vedea și auzi cum gândește, cum vorbește, câtă dragoste și căldură emană în jurul său, cât de elegant, pedagogic știe să aprecieze, încurajeze, motiveze prietenii și/sau discipolii să devină și mai buni în ceea ce fac. Nu e vorba de persoana mea, ca protagonist a serii din filmare, ci de felul său generos, părintesc de a vorbi cu drag, cu tragere de inimă despre oamenii de alături, pe care îi cunoaște din viață, din cărți, din roluri, pânze sau cântece.

 

Lansare de carte la Chisinau, Sala Unirii, 18 nov. 2014

 

Înregistrarea este din 18 noiembrie 2014, zi în care am lansat cartea de poezie „în Grădina Te Iubesc (poemCLIPuri)”, după 15 ani de tăcere… poetică, eveniment ce a avut loc în Sala istorică în care a fost votat Actul Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918.

Această filmare este prețioasă și pentru că a fost făcută de mult regretata noastră colegă Silvia Cărăuș, interpretă de muzică ușoară, redactor și prezentatoare a mult îndrăgitei emisiuni DOR de la Televiziunea Națională, o profesionistă TV pasionată nu doar de cuvânt, cercetare, muzică, dar și de filmare și fotografie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veșnică neuitare colegilor noștri scumpi Silvia Cărăuș și Ilie Stratulat, Lumină Lină

 

 

 

 

 

 

 

Azi, 9 decembrie 2019, Cimitirul Central Chisinau

 

 

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Silvia Cărăuș

Sursa video: Silvia Cărăuș / Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (4)

 1. […] Mult regretatul regizor Ilie Stratulat despre carte, poezie, lectură, radio, omul de alături…// … […]

 2. […] Mult regretatul regizor Ilie Stratulat despre carte, poezie, lectură, radio, omul de alături…// … […]

 3. Ludmila Alexei
  12 oct.. 2021, 20:57 · Răspunde

  Lumina Lina, colegului nostru de radio si amintire vesnica. Tie, draga Luminita, un mare multumesc pentru acest amplu reportaj din care ne improspatam memoria.

  • Flacara TV
   20 oct.. 2021, 23:13 · Răspunde

   Lumina Lina scumpului nostru coleg si prieten Ilie Stratulat, sa nu-l uitam niciodata, nici pentru talentul sau artistic, nici pentru comorile lasate in Arhiva de Aur a RadioTeleviziunii Nationale, nici pentru binele facut noua, discipolilor sai. Luminoasa sa-i fie amintirea, precum i-au fost si faptele.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter