Mihai Eminescu


„De-aș avea…”, debutul lui Mihail Eminoviciu – Mihai Eminescu în literatură, revista „Familia” din 25-02-1866

Se împlinesc astăzi 158 ani de la debutul fericit al lui Mihai Eminescu în literatura română, prin publicarea în revista Familia a poeziei sale De-aș avea…, nr. din 25 februarie 1866. Mihai Eminescu avea numai 16 ani, dar reuși să impresioneze profund elita culturală de la acea vreme, or, revista, înființată la Pesta, mutată apoi la […] detalii…

Grigore Vieru recită poemul premoniţie „Legămînt”, dedicat Poetului poeţilor Mihai Eminescu

Grigore Vieru a scris poemul „Legămînt” în anul 1964, la numai 29 ani, publicîndu-l pentru prima dată în revista „Nistru” de la Chişinău. Este una dintre cele mai cunoscute opere poetice ale scriitorului Grigore Vieru, poemul fiind supranumit: poem-premoniţie, poem-testament, poem-vizionar, or, prin această lucrare profund filozofică din tinereţe, conSACRATĂ geniului Mihai Eminescu, poetul Grigore […] detalii…

DOC. // EMINESCU, poem recitat de Grigore Vieru și cîntat de Ion şi Doina Aldea Teodorovici

Credem că nu există suflet de român de pe ambele maluri ale Prutului şi din diasporă, care să nu cunoască şi să nu fi îngînat, cel puţin, acest minunat cîntec dedicat simbolului plenar al Fiinţei noastre Naţionale Mihai Eminescu. EMINESCU este un cîntec emblematic pentru repertoriul legendarului duet Ion şi Doina Aldea Teodorovici, dar şi un […] detalii…

Eminescu – „De-aş avea…”, cîntec în trei versiuni: Maria Codreanu, Ştefan Petrache, Cătălin Josan

De ziua naşterii Poetului poeţilor Mihai Eminescu, la rubrica Muzica Neamului, să ne delectăm sufletele şi să ne luminăm casele cu una dintre capodoperele poetice ale geniulu de la Ipoteşti – De-aş avea… (poezie scrisă de Eminescu la numai 16 ani, publicată de Iosif Vulcan la 25 febr. 1866) Mai exact, să ascultăm aceste versuri melodioase şi pline […] detalii…

Eminescu, Poetul cu Har, avea pe linia mamei sale Raluca trei mătuși călugărițe la Mănăstirea Agafton

Mihai Eminescu și religia. Mănăstirea de călugăriţe Agafton, se află lângă pădurea Baisa, la 8 km de Botoşani, pe şoseaua ce duce spre Suceava. În această zonă se mai găsesc şi astăzi păduri întinse, locuri propice pentru întemeierea unor mănăstiri şi schituri, care au apărut pe aceste meleaguri încă din vremea lui Ştefan cel Mare. […] detalii…

Document AUDIO // Adrian Păunescu recită DOINA de jale scrisă de Mihai Eminescu

În luna Poetului poeților Mihai Eminescu, Studioul Flacăra de la Chişinău vă îndeamnă să-i cunoaştem mai bine opera, adică sufletul izvorîtor de gînduri, vorbe, fapte mărețe, de mare folos nouă, urmaşilor. Lectura, cercetarea, cunoaşterea în general, este cel mai mare aport al nostru la păstrarea memoriei colective, la promovarea, perpetuarea valorilor Naţionale şi cea mai de […] detalii…

Iubirea dulce și durută Mihai Eminescu – Veronica Micle, numai moartea i-a despărțit… // Istoric, Scrisori

Oare cum ar fi arătat poeziile lui Mihai Eminescu dacă nu ar fi fost inspirat de „Îngerul Blond“, așa cum o alinta poetul pe cea care i-a furat inima pentru totdeauna, Veronica Micle? Au trăit o iubire pasională, iar scrisorile prin care-și alinau dorul au rămas martore ale unei povești de dragoste eterne. Mihai Eminescu […] detalii…

La 17 iunie 1889 a fost înmormîntat Mihai Eminescu. NECROLOG: A făcut gloria naţiunii sale, dar a murit în mizerie…

Geniul lui nemuritor s-a stins într-un spital, într-o cameră obscură, părăsit de toţi, fără să vie cineva a-i da cele din urmă mîngîieri în starea-i nenorocită, fără să aibă un prieten care să-i ţie lumina, cînd marele său spirit avea să părăsească corpul-lut, fără să se găsească o mînă care să-i închidă pleoapele amorţite pentru […] detalii…

Cugetări despre degradarea Nației ale Maicii Benedicta – acad. Zoe Dumitrescu Bușulenga

Marile iubiri ale sale au fost Eminescu, Enescu și Creangă, pe care i-a slujit de la catedra legendarului amfiteatru „Odobescu” al Facultății de Filologie din București. Spre sfârșitul vieții a înlocuit Universitatea cu Mănăstirea Văratec. Academicianul Zoe Dumitrescu Bușulenga (20 august 1920 – 5 mai 2006) este călugărită de Părintele Justin Pârvu și rebotezată Maica […] detalii…

Mihai Eminescu – Învierea (1878)

„Cugetarea sacră” este o constantă a poeziei şi publicisticii eminesciene. Prezenţa ei în opera lui Mihai Eminescu se explică, în primul rând, prin câteva premise biografice: poetul a primit o educaţie religioasă încă din familie, datorită mamei sale, Raluca Eminovici, femeie profund evlavioasă; printre rudele poetului erau unchi şi mătuşi, călugări şi călugăriţe în mănăstirile […] detalii…

Eminescu, Enescu, Iorga… Cum explică savanţii „invazia de genialitate” pe plaiul Botoşanilor

Mai mulţi oameni de ştiinţă din Botoşani încearcă să explice, formulând teoria heterozigotismului, de ce s-au născut, la mijlocul secolului al XIX-lea, în judeţul din nordul extrem al României, nenumărate personalităţi marcante pentru istoria ţării, precum Eminescu, Enescu, Iorga, Antipa, Elie Radu sau Onicescu. Pe teritoriul judeţului Botoşani s-au născut în secolele XIX-XX zeci de […] detalii…

Mihai Eminescu – ODĂ (în metru antic), poem recitat de Adrian Păunescu

In Memoriam Adrian Păunescu (20 iulie 1943, s. Copăceni, Basarabia – 5 noiembrie 2010, București) O arhivă istorică preţioasă dintr-un spectacol al Cenaclului Flacăra, care a activat în România comunistă (1973-1985): poetul Adrian Păunescu recită dureros… de frumos ODĂ (în metru antic) de Mihai Eminescu, pe care o defineşte „o capodoperă absolută a lirismului românesc”. […] detalii…

Eminescu i-a reunit pe o singură scenă pe marii artiști ai Neamului Eugen Doga și Dorel Vișan

I-a unit dragostea pentru Eminescu, recunoştinţa şi dorinţa de a pune in valoare dimensiunea spirituală a operei geniului poeziei româneşti. Vorbim despre doi distinşi creatori de valori: compozitorul academician Eugen Doga şi faimosul actor roman Dorel Vişan, protagoniştii spectacolului literar-muzical Eminescu – Om, Geniu şi Poet divin. Evenimentul extraordinar, organizat de Primăria mun. Chişinău şi […] detalii…

„Cu Eminescu în taiga” … poemul „Luceafărul” a salvat viaţa unui poet basarabean fugit din GULAG

Toti cred ca stiu ce este poezia. Da, ei o cunosc, dar in carti, nu in viata. In viata, cei mai multi sunt prozaici: reci, intepeniti, intunecati, materialisti, nimic subtil nu emana din ei. Ei lasa poezia poetilor care o scriu, si chiar daca citesc, din cand in cand, cateva versuri, viata ce o traiesc […] detalii…

În Bucovina a fost descoperit mormîntul bunicului lui Mihai Eminescu – Vasile Eminovici, care se trăgea din Ardeal

O echipă de specialişti şi oameni de cultură din judeţul Botoşani a găsit mormântul bunicului Vasile Eminovici, considerat pierdut în urmă cu un secol. Specialiştii explică, totodată, o serie de lucruri mai puţin cunoscute despre originea marelui poet. Despre Mihai Eminescu şi familia acestuia se cunosc, aparent, foarte multe lucruri. Ba chiar, având în vedere […] detalii…

La Congresul Mondial al Eminescologilor se va vorbi și despre „Cosmosul eminescian în muzica lui Eugen Doga”

Cosmosul eminescian, acesta este genericul Congresului Mondial al Eminescologilor din 1 – 2 sept. 2019, care va reuni la Chişinău scriitori, cercetători, traducători din R. Moldova, România, Italia, Germania, Turcia, Ucraina. Evenimentul iniţiat de reputatul eminescolog, academicianul Mihai Cimpoi este susţinut de Academia de Ştiinţe a Moldovei, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Institutul Cultural Român […] detalii…

Mărturii că Eminescu nu agrea Regele străin al României, nu i-a acceptat onorurile şi banii

Scriitorii Mihai Eminescu şi Regina Elisabeta – o relaţie glacială celebră: „Uiţi că vorbeşti cu regina României?“, „Da, dar nu cu regina poeziei!“ Scriitori contemporani, despărţiţi însă de o imensă prăpastie socială, Mihai Eminescu şi Regina Elisabeta a României au avut o relaţie glacială. În ciuda unei admiraţii sincere a reginei faţă de poet, Eminescu […] detalii…

Eminescologii din Moldova și România au inaugurat la Chișinău o minunată Expoziție de filatelie

Un valoros patrimoniu filatelic, consacrat geniului Mihai Eminescu, este prezentat în expoziţia „Eminesciana – 2019”. Evenimentul, organizat de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Asociaţia Filateliştilor din Moldova şi Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, aduce în atenţia vizitatorilor piese valoroase din colecţiile filateliştilor din Moldova şi România. Viaţa şi opera lui Mihai Eminescu […] detalii…

Universitatea Timişoara, Prof. Adrian Dinu Rachieru: Eminescu şi Basarabia

Am răsfoit cărţi, ne-am folosit de munca altora, am adunat dovezi şi am arătat că poporul român niciodată nu a renunţat la drepturile sale asupra Basarabiei şi că prin urmare nici astăzi nu are dreptul de a renunţa.  Mihai Eminescu   Deşi Eminescu, ne încredinţa amicul Slavici, „privea toate lucrurile din punctul de vedere al […] detalii…

VIDEO// Cum sună DOINA lui Eminescu în franceză, tradusă de Jean-Louis Courriol, eminescolog celebru

A venit în România comunistă din Franţa, una dintre cele mai civilizate şi libere naţiuni europene. Cu toate acestea, a descoperit aici lucruri şi oameni ce merită tot respectul. Aşa a început povestea unui profesor care a venit să predea limba lui Voltaire la Iaşi şi a ajuns să predea limba lui Eminescu la Universitatea […] detalii…

SONET-ul maestrului Eugen Doga, inspirit de Eminescu, va răsuna în premieră în Aula Academiei Române

În ultimii ani, de Ziua lui Eminescu şi a Culturii Naţionale, Eugen Doga îşi invita admiratorii la salonul muzical, la el acasă pentru a asculta noi creaţii şi a-şi împărtăşi proiectele pentru viitor. De această dată, pe 15 ianuarie 2018, marele compozitor va participa la Simpozionul „Cultura română la ceas aniversar – Centenarul Marii Uniri”, […] detalii…

Aglaia, sora poetului Mihai Eminescu, a fost omagiată la Cernăuți, unde este înmormântată

La inițiativa veteranului învățământului public, Octavian Voronca, membru al prezidiului Societății pentru cultură românească „Mihai Eminescu” și în colaborare cu pedagogii școlii nr. 13, cu limba română de predare din suburbia Horecea, la cimitirul central din Cernăuți s-a desfășurat o amplă acțiune de omagiere a Aglaiei Eminovici, sora Poetului Național Mihai Eminescu, informează istoricul bucovinean Dragoș Olaru. Cercetătorul scrie că la această manifestare, care […] detalii…

La cea de-a 75-a aniversare, Acad. Mihai Cimpoi a fost cinstit și de breasla scriitoricească

„Drumul spre Centru al literelor basarabene. Mihai Cimpoi, 75 de ani” – astfel a fost intitulat medalionul omagial consacrat aniversării a 75 de la naşterea reputatului critic literar, eminescolog, Academicianul Mihai Cimpoi. Evenimentul a avut loc la Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” şi a reunit numeroşi prieteni şi admiratori ai distinsului Academician. Revenirea în mediul […] detalii…

„Meritul Științific” Acad. eminescian Mihai Cimpoi, părinte fondator al Congresului Mondial al Eminescologilor

Uniți în jurul academicianului Mihai Cimpoi, eminescologi, oameni de cultură, scriitori, experți internaționali, traducători ai operei lui Mihai Eminescu și iubitori de poezie eminesciană din mai multe țări, s-au reunit, în zilele de 4 și 5 septembrie 2017, la cea de-a VI-a ediție a Congresului Mondial al Eminescologilor, părintele fondator al căruia este însuși academicianul. Prima […] detalii…

Cenaclul transfrontalier „Mașina cu poeți” a juns și la Ipoteștii lui Mihai Eminescu

La Memorialului Ipotești –  Centrul Național de Studii Mihai Eminescu (județul Botoșani), la Lacul cu nuferi, a avut loc cea de-a zecea ședință, specială, a Cenaclului Transfrontalier (Cernăuți-Suceava) MAȘINA CU POEȚI, la care au participat poeți din Botoșani, Suceava și Cernăuți. Invitatul special al cenaclului din partea județului Botoșani a fost Vlăduț Scutelnicu, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din […] detalii…

Eminescu la Odesa… Acad. Mihai Cimpoi despre meritele poetului Vadim Bacinschi în cercetarea subiectului

Preluăm cu bucurie pe Flacăra TV înalta apreciere a Acad. Mihai Cimpoi, renumit critic literar și eminescolog, făcută publicistului, poetului și cercetătorului Vadim Bacinschi de la Odesa, preocupat în activitatea sa și de paginile puțin cunoscute din biografia Poetului poeților Mihai Eminescu, legate de sudul Basarabiei, precum și de orașul Odesa, unde s-a aflat (iulie […] detalii…

Traducerea / promovarea în lume a operei lui Mihai Eminescu, preocupare a cercetătorilor de la Cernăuți și Suceava

Lectoratul de Limbă Română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu Centrul de Studii Românești, din cadrul Universității Naționale „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți, au organizat în Salonul verde al Universității cernăuțene cea de-a doua Ediție a mesei rotunde internaționale „Eminescu în limbile lumii: traduceri, receptare critică și academică”. Potrivit reprezentanților USV, în […] detalii…

La Botoșani, compozitorului Eugen Doga i-a fost decernat Premiul EMINESCU și Medalia „Teiul de Aur”

„Anul Eugen Doga – 2017” continuă pe ambele maluri ale Prutului! După minunatele concerte pe care le-a susținut pe urmele lui Mihai Eminescu – la București (26-04-17), la Botoșani (16-05-17) și Iași (17-05-17) – iată că avem încă un prilej de a-l felicita pe maestrul nostru drag, Eugen Doga, compozitor originar din Transnistria ajuns pe […] detalii…

Ofertă de Aur // Centrul „Mihai Eminescu” anunță stagii pentru cercetarea operei eminesciene la Ipotești

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, instituţie al cărei principal obiectiv este cercetarea şi promovarea operei eminesciene, dar și a poeziei şi criticii literare româneşti, oferă, anual, 1-5 stagii de cercetare a operei eminesciene. Stagiul este destinat studenților, masteranzilor, doctoranzilor, profesorilor și cercetătorilor români şi străini, indiferent dacă locuiesc în țară sau în […] detalii…

Acad. Mihai Cimpoi: „Eminescu, Poet național și universal – în contextul proceselor integraţioniste de azi”

Nu poți fi Universal fără a fi mai întâi Național! – Lecție iubitorilor de arginți, detractorilor Poetului poeților Mihai Eminescu de pe ambele maluri ale Prutului de la Acad. Mihai Cimpoi, critic literar, renumit eminescolog, unul dintre cei mai mari cărturari ai românimii contemporane. Acad. Mihai Cimpoi a ținut acest discurs recent, în cadrul Congresului […] detalii…