Eminescu la Odesa… Acad. Mihai Cimpoi despre meritele poetului Vadim Bacinschi în cercetarea subiectului


Preluăm cu bucurie pe Flacăra TV înalta apreciere a Acad. Mihai Cimpoi, renumit critic literar și eminescolog, făcută publicistului, poetului și cercetătorului Vadim Bacinschi de la Odesa, preocupat în activitatea sa și de paginile puțin cunoscute din biografia Poetului poeților Mihai Eminescu, legate de sudul Basarabiei, precum și de orașul Odesa, unde s-a aflat (iulie 1885), pentru a-și tămădui rănile trupului și sufletului…

Acad. Mihai Cimpoi scrie aceste rânduri / referințe după citirea cărților lui Vadim Bacinschi: „Cocostârc străin: Mihai Eminescu la Odesa” (Odesa, 2011) și „…Irosit printre ruși: Mihai Eminescu la Kuialnik și Odesa” (Ed. dacoRomână, București, 2015).

Vă îndemnăm să căutați în librării și biblioteci aceste două cărți prețioase, ce conțin mai multe elemente de noutate în eminescologie, descoperite, analizate de colegul Vadim Bacinschi, pe care îl felicităm din inimă atât pentru aparițiile editoriale, cât și pentru aprecierea de mai jos a distinsului Acad. Mihai Cimpoi! La mai mult și la mai mare! (Luminița Dumbrăveanu)

 

Vadim Bacinschi lansarea cartii despre Mihai Eminescu-Irosit printre rusi-Odesa-2015

Vadim Bacinschi lansarea cartii „…Irosit printre ruși: Mihai Eminescu la Kuialnik și Odesa”, Odesa, 19 nov. 2015

 

Eminescu și „românenii” de pretutindeni

 

Preocupările eminesciene ale lui Vadim Bacinschi au un dublu merit: acela de a umple niște goluri din reconstituirea biografiei marelui poet (în special al „geografiei” drumurilor sale, a celor intelectuale, determinate de pasiunea sa de cunoaștere, de atingere a Absolutului, dar și de a celor legate de condiția sa somatică, de sănătatea sa șubrezită, pusă la grea încercare de ceea ce numea în Geniu pustiu „tulburarea personalității”.

Biografia interioară, care explică totuși multe lucruri pentru înțelegerea hermeneutică a operei cu cele trei puncte de reper heideggeriene („pricepere prealabilă”, „viziune prealabilă”, „sesizare prealabilă” mai păstrează taina și momente nelămurite). Aflarea la Odesa, în 1885 pentru un tratament balnear în stabilimentul doctorului Iahimovici de asemenea are nevoie de unele precizări.
Vadim Bacinschi ne pune la îndemână întreg dosarul documentar, care s-a putut întocmi până acum în legătură cu această fază odesită a biografiei sale. Avem foarte multe detalii prețioase privind anturajul intelectual, despre condițiile de tratament și cele climatice, despre imaginea Odesei de atunci, la care se va referi uneori în publicistică (sudul basarabean fiind evocat atât în poezie, cât și în proză).

George Călinescu vorbea, într-un articol din 1931, despre faptul că „este de datoria biografului să elimine orice umbră de romantism și să repuie viața poetului în marginile sale istorice, purificând-o de melodramă”. Și în marginile ei geografice, ne permitem să adăugăm.
Este ceea ce face Vadim Bacinschi cu rigoarea documentară cuvenită, cu simțul reconstituirii pompeiene, precum spunea același Călinescu, cu ușor freamăt sufletesc inevitabil atunci când te dedici unui studiu despre Eminescu.

Cel de-al doilea merit este acela că i se răspunde, cu recunoștință profundă marelui poet și publicist pentru preocupările sale de destinele românilor de pretutindeni, inclusiv ale celor aflați în sudul basarabean și în spațiul riveran al Mării Negre.

Să ne aplecăm, cu un interes deosebit și totodată cu o undă de empatie cu ceea ce a simțit și a gândit el la Odesa.

Acad. Mihai Cimpoi

28 iunie 2017

 

Vadim Bacinschi despre Mihai Eminescu la Odesa-Cocostarc strain

Vadim Bacinschi – „Cocostârc străin: Mihai Eminescu la Odesa” (Odesa, 2011)

Vadim Bacinschi despre Mihai Eminescu-Irosit printre rusi

Vadim Bacinschi – „…Irosit printre ruși: Mihai Eminescu la Kuialnik și Odesa” (Ed. dacoRomână, București, 2015)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa material: Centrul Academic Internațional EMINESCU

Sursa foto: Centrul Academic Internațional EMINESCU și Consulatul României la Odesa

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Eminescu la Odesa… Acad. Mihai Cimpoi despre meritele poetului Vadim Bacinschi în cercetarea subi… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter