„De-aș avea…”, debutul lui Mihail Eminoviciu – Mihai Eminescu în literatură, revista „Familia” din 25-02-1866


Se împlinesc astăzi 158 ani de la debutul fericit al lui Mihai Eminescu în literatura română, prin publicarea în revista Familia a poeziei sale De-aș avea…, nr. din 25 februarie 1866.

Mihai Eminescu avea numai 16 ani, dar reuși să impresioneze profund elita culturală de la acea vreme, or, revista, înființată la Pesta, mutată apoi la Oradea, condusă de marele cărturar ardelean Iosif Vulcan, devenise una populară chiar din primul an de la fondare (1865).

De această data istorică este legată și schimbarea numelui său Mihail Eminovicu, cum semnase adolescentul în broșura „Lăcrămioarele învățăceilor”, apărută la gimnaziul din Cernăuți, tot în 1866, în Mihai Eminescu, nume literar „nănășit” de Iosif Vulcan, păstrat de Poetul poeților toată viața.

În anul următor, la 2 aprilie 1867, Mihai Eminescu publică în Familia răsunătoarele versuri Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie și La Heliade, Mihai peregrinîd prin Transilvania împreună cu trupa de teatru a lui Iorgu Caragiale în care era sufleur.

 

 

La fel ca și Aron Pumnul, înțeleptul învățător de la Cernăuți, deplîns în prima sa poezie La mormîntul lui Aron Pumnul (ian. 1866), scriitorul Iosif Vulcan a fost pentru Mihai Eminescu un părinte iubitor. Vulcan l-a binecuvîntat în marea literatură pe Mihai Eminescu și tot el l-a petrecut pe ultimul drum, dedicînd revista Familia din 17 iunie 1889 în întregime vieții și operei „geniului nemuritor” al Neamului. „Aici i-a fost leagănul şi mormîntul”, scria Iosif Vulcan în necrologul sfîșietor de pe prima pagină.

 

 

Eminescu a fost iubit mereu în Basarabia, despre care „poetul nepereche” a scris zeci de articole sub genericul Cestiunea Basarabiei, aici, chiar și pe vremea sovietică a fost citit, recitat, cîntat, pictat, sculptat, pus în scenă, glorificat în film.

Astăzi, în această dată istorică, valorificăm două dintre cele mai îndrăgite opere muzicale pe versurile De-aș avea… E vorba de cîntecul interpretat de Maria Codreanu în genul muzicii folclorice, acompaniată de formația Bucuria, aranjament A. Biriukov (1979), și de compoziția lui Anatol Chiriac încredințată artistului Ștefan Petrache (1977), considerată adevărată capodoperă, la fel ca și O, rămîi interpretată de Sofia Rotaru.  

De altfel, în cazul dat, De-aș avea… constituie un dublu debut, atît pentru Poetul poeților Mihai Eminescu, cît și pentru tînărul compozitor Anatol Chiriac, care avea doar 23 de ani și intra cu mare succes pe scena profesionistă!!! Înregistrarea a avut loc în luna februarie a anului 1977, la prestigioasa companie discografică „Melodia” de la Moscova (URSS), vocalize: Silvia Chiriac, Ala Munteanu, Silvia Robu, regizor de sunet Rafael Raghimov.

 

Audiție plăcută!

 

 

Maria Codreanu – „De-aș avea…”, versuri Mihai Eminescu – 1866, acompaniată de ans. „Bucuria”, 1979

 

 
Ștefan Petrache – „De-aș avea…”, versuri Mihai Eminescu – 1866, muzică Anatol Chiriac – 1977

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Eminescu – „De-aş avea”, cîntec în 3 versiuni: Maria Codreanu, Ştefan Petrache, Cătălin Josan

La 17 iunie 1889 a fost înmormântat Eminescu. NECROLOG: A făcut gloria naţiunii sale, dar a murit în mizerie…

 

Sofia Rotaru – „O, rămâi…”, versuri Mihai Eminescu, cu detalii din culise ale compozitorului Anatol Chiriac

Nicu Alifantis – „O, rămâi…” de Mihai Eminescu, cu imagini din Ipoteşti, Botoşani

Eminescu – „Floare albastră” și TRIO – Basarabeanca, Nicolae Jelescu, Adrian Beldiman

 

Eminescu, Poetul cu har, avea pe linia mamei sale Raluca trei mătuși călugărițe la Mănăstirea Agafton

Filmul artistic „Luceafărul” de Emil Loteanu şi Eugen Doga (1986)

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Muzeul Literaturii Române Iași și Facebook

Sursa audio: Colecția jurnalistului Alexandru Dorogan

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter