SONET-ul maestrului Eugen Doga, inspirit de Eminescu, va răsuna în premieră în Aula Academiei Române


În ultimii ani, de Ziua lui Eminescu şi a Culturii Naţionale, Eugen Doga îşi invita admiratorii la salonul muzical, la el acasă pentru a asculta noi creaţii şi a-şi împărtăşi proiectele pentru viitor. De această dată, pe 15 ianuarie 2018, marele compozitor va participa la Simpozionul „Cultura română la ceas aniversar – Centenarul Marii Uniri”, care va avea loc la Academia Română.

Sub cupola Academiei Române vor răsuna în premieră creaţiile lui Eugen Doga, inspirate din opera eminesciană.

„O mare onoare pentru mine. Acolo va răsuna şi „Sonet”-ul, prima lucrare în care am fost inspirat din creaţia lui Eminescu. Am scris o piesă muzicală fără cuvinte, apoi am trecut la poezie. Eminescu era şi muzician. În poezia lui e muzică, de aceea repet: nu compun pe versurile lui Eminescu, eu descifrez muzica din versurile lui Eminescu”, a declarat compozitorul Eugen Doga.

Simpozionul are genericul „Cultura română la ceas aniversar – Centenarul Marii Uniri”.

„Eminescu e aici şi Unirea, şi Doga. Văd o perspectivă pentru mine de a intra în acest spaţiu al culturii române, fiindcă e puţin cunoscută în România creaţia compozitorilor de la noi, nu doar a mea, dar în genere a colegilor mei din Republica Moldova şi cred că va fi un punct de reper această pornire”, a mai spus Eugen Doga.

 

Academia Romana-edificiul str Victoriei

 

În 2017, când a sărbătorit 80 de ani de la naştere, compozitorul a fost onorat cu distincţii, a fost omagiat la concertele pe care le-a susţinut în mai multe spaţii geografice. Îşi aminteşte cu drag de cele susţinute cu sprijinul Guvernului prin localităţile ţării.

„Prima dată în viaţă am avut acest turneu prin republică, dar de ce nu s-a făcut acum 40-50 de ani în urmă? Aş dori ca acesta să fie o tradiţie, să concertez și să trezesc spiritele prin toate raioanele țării”, mai spune Eugen Doga.

Ajuns la o culme a vârstei, înţelepciunii și a harului divin, Eugen Doga a avut şi un îndemn.

„Toată lumea, mai ales cei tineri: iubiţi părinţii cât sunt în viaţă, că aveţi un mare noroc să spuneţi Mamă şi Tată. Mi-a dat putere Dumnezeu şi mama, care m-a dotat cu această energie pe care a avut-o ea”, a spus compozitorul Eugen Doga.

În 2018, admiratorii creaţiei compozitorului Eugen Doga aşteaptă revenirea în scenă a baletului Luceafărul, dar şi a noii opere Dialogurile dragostei

 

 

 
 
Sursa material: Moldova 1 TV
Sursa foto: Sfin.ro şi Acad.ro
Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] SONET-ul maestrului Eugen Doga, inspirit de Eminescu, va răsuna în premieră în Aula Academiei Ro… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter