Eugen Doga despre Nichita Stănescu, cum şi unde s-au cunoscut… // Mărturii (2007)


Mărturii picante ale renumitului compozitor Eugen Doga, care l-a cunoscut pe Nichita Stănescu la Bucureşti, în 1979, cînd, împreună cu Grigore Vieru şi Ion Popescu-Gopo, lucrau la îndrăgitul film pentru copii Maria, Mirabela, co-producţie româno-sovietică, lansată în 1981.

Fragmentul face parte dintr-un amplu dialog realizat, în 2006-2007, de scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu pentru cartea-document „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire (ed. PRUT, Chişinău, 2012, pag. 91-92):

  

– Să revenim la Bucureşti şi la Grigore Vieru. Atunci, acolo l-aţi cunoscut pe legendarul poet Nichita Stănescu?

– L-am cunoscut atunci, prin 1979, graţie lui Grigore Vieru. Ne-am întâlnit de câteva ori pe la atelierele unor pictori şi, fireşte, la restaurant. Îmi părea straniu omul acesta Nichita Stănescu, poate pentru că eu nu agreez oamenii care s-au împrietenit cu păhărelul… Stănescu m-a impresionat doar atunci când a început să recite din poeziile lui. Te cucerea imediat, uitai de fizicul lui mai puţin graţios şi de stropii care-i săreau uneori din gură. Era, într-adevăr, o legendă. El vorbea în versuri, scăpa nişte vorbe, nişte metafore strălucite, alţii, la asemenea întâlniri, se străduie să ţină discursuri ca să impresioneze, Stănescu nu avea aşa ceva, el se comporta foarte lejer, ca într-o familie. Graţie lui Vieru, l-am cunoscut şi pe poetul Marin Sorescu, care era un om foarte talentat şi curajos.

  – Cum vi s-a părut poezia lui Nichita Stănescu la prima audiţie?

– Era altă poezie decât citisem sau auzisem până atunci. Dacă la Vieru poezia curgea lin, era melodioasă, era colorată nu ştiu cum, la Stănescu, poezia era cu ghimpi, cu schije fierbinţi de obuze. Eu îmi dădeam seama de măreţia acestei poezii, de suflul nou pe care îl aduce Stănescu în literatura română, dar nu eram obişnuit cu un asemenea gen de versuri, nu percepeam încă această poezie. Eram un tradiţionalist, un admirator al clasicilor, al lui Eminescu în mod special. Cred că aşa am şi rămas…

  – Cum arăta omul Nichita Stănescu?

– Era destul de durduliu, voluminos, dezordonat, generos, zâmbitor, impulsiv, spectaculos. Într-un cuvânt, era mult… iată că am început şi eu să vorbesc în metafore…”

 

 

 

 

 

Flacăra TV& Film recomandă şi:

Marin Sorescu, Gr. Vieru, E. Doga, A. Similea UNIŢI prin poezie şi fotografie (1980)

Filmul „Maria, Mirabela” de Ion Popescu Gopo, care l-a luminat pe Eugen Doga că moldovenii / românii sînt un Neam

Eugen Doga povesteşte cum a fost „arestat” Eminescu de grănicerul sovietic…

Flacăra Film – 100 de români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga”

 

Cifra 3 la Nichita Stănescu – născut 31 martie 1933, plecat – 13 decembrie 1983… // VIDEO

Câteva cugetări și versuri memorabile de Nichita Stănescu, poetul care vorbea-n versuri

Omagiu poetului firesc, Nichita Stănescu. Nicu Alifantis: „Ploaie în luna lui Marte”

Personalităţi pe care le-a cunoscut Vlad Pohilă: Nichita Stănescu

 

 

Sursa material: cartea Luminiţei Dumbrăveanu

Sursa foto: EVZ.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter