Cu sprijinul SUA, 80 de jurnaliști din Moldova studiază English language la Centrul „Quo Vadis” din Chișinău


Quo Vadis”, primul Centru Educațional din Moldova, încheie cu succes în aceste zile cursurile de studiere a limbii engleze pentru circa 80 de jurnaliști și comunicatori de la Chișinău, Bălți și Comrat, un proiect de real folos pentru mass-media moldavă, finanțat de poporul american prin Ambasada Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, care, neîndoios, va contribui la creșterea calității, obiectivității, operativității și diversității surselor presei autohtone.

Timp de aproape șase luni, de trei ori pe săptămână, câte două ore academice, am învățat cu drag și entuziasm limba engleză, în grupuri mici, de până la opt persoane – clase formate după nivelul de cunoștințe al fiecărui student: Starter (începători), Elementary, Pre-Intermediate și Intermediate level, în baza unor manuale elaborate de faimoasa Universitate Cambridge din Marea Britanie.

 

Quo Vadis, English lessons, Starter level – cartea de baza și caietul de exerciții pt. acasă, cu DVD-uri anexate

 

Apreciem mult această idee inspirată și suntem recunoscători organizatorilor pentru oportunitatea de studiere / îmbunătățire a limbii engleze, întrucât este practic imposibil să-ți faci azi meseria de jurnalist profesionist fără a avea cunoștințe elementare de engleză, limba cu cea mai largă circulație internațională.

Simți zilnic, dar mai cu seamă pe vreme de pandemie și alte crize globale, necesitatea vitală de a te informa operativ de la prima sursă – presa străină, televiziunile din Occident cu precădere, de a traduce imediat în română parte din știri, comunicate oficiale, declarații ale decidenților și liderilor mondiali, de a înțelege sensul mesajului și detaliile pentru a scrie cu date precizate la maxim.

Engleza e necesară ca aerul și în activitățile noastre mai complexe: investigații jurnalistice, studierea documentelor și hotărârilor judecătorești internaționale, cercetarea în biblioteci și arhive online pentru colegii care practică jurnalismul cultural, istoric, turistic, medical, sportiv sau care realizează filme documentare, precum suntem și noi, cei de la Flacăra TV & Film. Vă dați seama ce dulce zăbavă va fi pentru noi studierea documentelor ce arată cum au ajuns operele în original ale lui Dimitrie Cantemir, om de geniu, savant, scriitor, domn al Moldovei, în Biblioteca Congresului SUA – The Library of Congress of the United States of America, cea mai mare bibliotecă a lumii?! (Aici, pe web-platforma Flacăra TV, puteți urmări filmul encyclopedic „Dimitrie Cantemir” (short film), realizat de noi)

E firesc să adăugăm la cele punctate mai sus și dorința noastră de a putea comunica în engleză cu colegii de peste hotare, prin email sau viu dialog, de a vorbi fluent engleza la reuniuni internaționale, în interviurile luate sau acordate, în emisiuni sau călătorii.

 

(pentru a vizualiza fotoCLIPele în calitate mai bună, faceți click pe fiece imagine) 

Starter level – seniori în Jurnalism…

… juniori la English language, the 4th of March, 2020

Majoritatea absolută a celor care am beneficiat de studiile gratuite la Quo Vadis Centre aveam cunoștințe generale de engleză, ne descurcam binișor la capitolul texte, dar vorbirea liberă era o problemă, un complex…

Folosind o metodologie de predare foarte simplă și bine gândită, bazată pe gramatică (scriere în clasă, dar mai ales acasă), îmbogățirea zilnică a vocabularului și multă practică privind pronunția și conversația între și despre noi, – profesorii de la acest Centru cu adevărat modern ne-au ajutat să depășim repede toate temerile de a rosti cuvinte și propoziții. Bingo! Aceasta a fost cheița succesului – comunicarea activă și interactivă, fie și cu unele greșeli, care ne erau corectate / explicate din mers, în mod firesc, ca-n viață! Lecțiile audio și video, anexate manualelor, au avut de asemenea un rol important, pentru că auzeam engleza uzuală, cea vorbită de englezi și americani, materialele audiovizuale ajutându-ne să potrivim pronunția, accentul logic, intonația, care diferă mult de româna noastră.

Din 1995, este pentru a patra oară când mă apuc de engleză, dar de fiecare dată apărea ceva și întrerupeam cursurile, intram în zona autodidact, de data aceasta a fost altfel, i-am prins, în sfârșit, firul, logica, am simțit frumusețea și armonia limbii engleze, simplitatea și flexibilitatea, o limbă foarte practică și apropită nouă, prin latină, care a fost limba vorbită câteva secole în șir în Anglia. Deci, că multe cuvinte din română și engleză au aceeași etimologie este explicabil, dar că-n rusă, limbă slavă, sunt atâtea cuvinte de origine latină am fost foarte mirată să descopăr și aceste cunoștințe le-am câștigat anume prin filiera limbii engleze studiată acum la Quo Vadis!

 

Niciun virus IT sau Sars nu poate sta în calea limbii engleze…

… și a dorinței noastre de a o cunoaște, the 15th of April, 2020

 

Aceste descoperiri fascinante se datorează, fără îndoială, profesoarei noastre, Natalia Cojocari, pedagog înnăscut, disciplinat, exigent și, în același timp, cu un admirabil simț al umorului, care degaja atmosfera din clasă. Cu energia-i tinerească și maniera modernă de predare ne-a altoit dragostea de a studia această limbă frumoasă, ne-a motivat să îndrăznim, pentru că și noi putem – Yes, we can!, să nu ne temem că vom greși, să fim tot mai buni cu fiece lecție, atât la scriere, rezolvare de exerciții, cât și în vorbirea liberă a unei engleze literare sau exemplare, precum se exprima Eugeniu Coșeriu, lingvistul cu renume mondial originar din Basarabia.

În numele grupului nostru Starter, vă mulțumim din inimă, Natalia, pentru dedicație și lecții adevărate, inclusiv pentru cursurile desfășurate pe internet, începând cu 18 martie 2020, din cauza pandemiei covid-19, lecții care nu au scăzut calitatea și nici bucuria reîntâlnirilor noastre!

 

English Starter level, echipa noastră harnică și veselă: profesoara Natalia Cojocari (in centrul înFLORIt), Rodica Mazur (TRM), Georgeta Arseni (decan, USM), Carmelia Albu (TRM), Violeta Colesnic (Reporter MD), Vitalie Călugăreanu (Radio DW), Livia Lupașcu (TVM), Galina Munteanu (TV8), Luminița Dumbrăveanu (Flacăra Film), the 9th of March, 2020

 

Îndrăznim să sperăm că acest proiect va avea continuitate și Ambasada SUA va putea să ajute jurnaliștii din Moldova să studieze încă un nivel de limba engleză, astfel încât să ne putem crește și îmbunătăți esențial scrierea / vorbirea limbii engleze și să-i citim în original pe Shakespeare, Burns, Joyce (UK), Twain, Faulkner, Hemingway (USA) …

 

Thank you very much, American people and Quo Vadis Centre for English knowledge!

 

 

Luminița Dumbrăveanu,

jurnalistă, scriitoare,

director al Studioului Flacăra TV & Film

 

 

Alături de profesoara Natalia Cojocari și colega Galina Munteanu de la TV8, unul dintre jurnaliștii care au creat Jurnal TV online și au informat – cu prețul vieții lor – țările lumii despre revolta anticomunistă din 7 aprilie 2009 și teroarea ce a urmat… Chisinau, Quo Vadis Centre, the 4th of March, 2020

 

 

Până meșterii fauri de la Centrul „Quo Vadis” montează clipul despre grupul nostru Starter, vă propunem cu drag să priviți acest clip al colegilor de la grupul Elementary level, majoritatea jurnaliștilor fiindu-vă cunoscuți de la Moldova 1 TV și alte TV, al căror profesoară este Svetlana Rotaru, cea care ne-a făcut fotografia de grup de mai sus. Mulțumim frumos pentru amintire! Good luck!

 

Quo Vadis Heroes

 

 

 

„Quo Vadis” este primul Centru Educațional din Moldova și cel mai important prestator de Cursuri de limbi străine din Chișinău, având și o grădiniță modernă în care copiii învață engleza pe parcursul întregii zile. Centrul are o experiență de aproape 20 de ani, timp în care cursurile de limbi străine (engleza, franceza, germana, italiana, spaniola, rusa, româna) au fost absolvite de peste 20 de mii de persoane.

Programele Centrului Educațional „Quo Vadis” sunt aprobate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, fiind, totodată, autorizat pentru pregătirea și susținerea examenelor Cambridge, cele mai prestigioase examene pe plan internațional în comunitatea celor care studiază engleza, fiind recunoscute de aproximativ 20.000 de universități, colegii și organizații din întreaga lume.

Sloganul Centrului Educațional „Quo Vadis” condus de Doina Crigan este La noi e simplu să înveți!

Confirmăm prin propria experiență!

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

VIDEO // Mai sunt şi veşti bune… Americanii mulţumesc Moldovei! Happy Thanksgiving!

Interviu// Ambasadorul SUA, James D. Pettit, despre Eminescu şi frumuseţea limbii române

 

Încurajați de Ambasada SUA, tineri cineaști din mai multe țări au început să „Trezească cinematografia moldovenească”

La Chișinău încep azi Zilele Filmului American, Ediția 2018 fiind dedicată sportului

La Tiraspol se desfăşoară Festivalul Filmului American 2015, organizat de Ambasada SUA în R. Moldova (15-19 mai)

Copiii şi părinţii sunt invitaţi la film, pentru a se distra şi a învăţa limba engleză – intrare liberă

Ambasada SUA în R. Moldova anunţă o nouă sesiune de proiecte – programul „Granturi pentru democraţie”

 

Primul turneu Int. Flacăra Film: cu artiştii Eugen Doga şi Vasile Iovu – Canada şi SUA (15-18 august 2015)

TV Moldova 1: Eugen Doga şi-a încheiat primul turneu în America de Nord, participând la Festivalul Limbii Române

TVM: Dialog cu Eugen Doga, Luminiţa Dumbrăveanu şi Teodor Guţu despre recentul turneu în Canada şi SUA

Radio Plai. Dialog despre Festivalul Limbii Române în Canada şi SUA, susţinut de ICR New York

TVR Moldova de Ziua Limbii Române, cu Eugen Doga şi Luminiţa Dumbrăveanu

 

 

Sursa material: Flacăra TV & Film

Sursa foto: Galina Munteanu / Svetlana Rotaru / Natalia Cojocari / Luminița Dumbrăveanu

Sursa video: Centrului Educațional „Quo Vadis”, pagina pe fb

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter