Glorie Armatei Române. Eroii Neamului au fost cinstiţi şi în sudul R. Moldova, la Cania şi Ţiganca


Ziua Armatei Române a fost marcată astăzi la Cania şi Ţiganca, raionul Cantemir, localităţi unde au fost înhumaţi peste 2000 de ostaşi români, căzuţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează Mesager.

Manifestaţiile au fost organizate de către Ambasada României în Republica Moldova.

Luptele crâncene care s-au desfăşurat în iulie 1941 la capul de pod de la Ţiganca au dus la mari piedreri în Armata Română – 2300 de morţi. Localnicii mai păstrează amintirile despre acele timpuri.

În zonă au fost amenajate 25 de cimitire, precum cel de la Cania şi cel de la Ţiganca. Mormintele ostaşilor români au fost însă vandalizate în 1944 de armata sovietică. Pe locul cimitirului de la Ţiganca a fost amplasată o fermă, iar osemintele ostaşilor români au fost purtate de şuvoaie şi împrăştiate.

Un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei a oficiat o slujbă de pomenire a ostaşilor români.

Flori la mormintele ostaşilor români au depus locuitorii satelor Cania şi Tiganca, reprezentanţii autorităţilor locale, diplomaţi români.

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt înhumaţi peste nouă mii de ostaşi români, căzuţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pană în prezent au fost amenajate șapte cimitire ale eroilor români.

 

 Reportajul TV Moldova 1: Ziua Armatei Române, marcată la Cantemir

 

 

 

 

Sursa material: Ştiri TRM

Sursa foto: Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE)

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter