„Cu dor de Basarabia”, o carte despre bunicii deportați în GULAG, lansată azi de medicul Vladimir Hotineanu


A reconstituit destinul a zeci de mii de basarabeni, care au trecut prin ororile deportărilor. Academicianul Vladimir Hotineanu şi-a lansat cartea intitulată sugestiv „Cu dor de Basarabia”. Autorul s-a inspirat din destinul bunicilor săi, deportaţi şi ei.

„O carte ca o punte de lacrimi”, astfel începe romanul documentar Cu dor de Basarabia (Cronica unei familii de basarabeni), semnat de academicianul, profesorul universitar, doctor habilitat Vladimir Hotineanu.

Subiectul cărţii este chiar cel al familiei sale, care a îndurat chinurile exilului silit în Siberia și Kazahstan. Doi ţărani din Leuşeni, Petre şi Agafia Crăciun, împreună cu cei şapte copii au fost ridicaţi pe neprins de veste şi trimişi separat în direcții diferite.

Petre a fost împuşcat în 1941, iar Agafia, cu copiii ei, a avut un destin apropiat Victoriei Lipan din „Baltagul”. Fuge din pustiul încins al Kazahstanului, parcurge zece mii de km în patru zile până acasă, însă este prinsă şi trimisă înapoi în oraşul Kîzîlorda din Kazahstan. Aici, în 1950, se naşte unul dintre cei mai renumiţi chirurgi din Moldova, Vladimir Hotineanu.

„Când parcă familia îşi vedea ziua de mâine s-a pomenit fără nimic. Au fost duşi în vagoane, în deşertul Karakum, iar bunicul a fost dus în Siberia, unde în şase luni şi-a dat duhul. Satul nostru basarabean a avut o istorie tragică nu numai după 1940 dar şi până la `40. Mama, cât m-a educat, a avut grijă să-mi aducă aminte ce înseamnă carte, deportare, neam”, a afirmat academicianul Vladimir Hotineanu.

În cartea lui Vladimir Hotineanu sunt imprimate fotografii de familie din anii de cumpănă, ce mai au menirea să reconstituie şi imaginea satului moldovenesc, un loc al începuturilor şi raiul celor bolnavi de dor de acasă.

„Este o carte-document despre un fenomen care a însângerat fiinţa noastră din Basarabia românească, care se echivalează cu deznaţionalizarea şi care a produs nişte acţiuni monstruoase”, a spus academicianul Mihai Cimpoi.

„E un exemplu deosebit a ceea ce înseamnă eroismul femeilor noastre, a familiilor noastre, a celor peste 850 de mii de moldoveni trimişi în exiluri în gheţurile Siberiei şi care au ştiut să-şi păstreze dreaptă coloana vertebrală”, a menționat academicianul Valeriu Matei.
Potrivit lui Vladimir Hotineanu, „Cartea nu condamnă pe nimeni, doar îndeamnă să nu uităm, să ținem minte, să ne cinstim înaintașii, să ne respectăm mucenicii”.

 

  Reportajul telejurnalistului Vadim Cheptanaru pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV
Sursa foto: captură video
Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter