VIDEO// Polonezi celebri, cu rădăcini în Moldova, într-o carte a savanţilor de la Chişinău şi Varşovia


Cei peste 200 de ani de prezenţă a polonezilor în Republica Moldova sunt o întreagă istorie.

Asta şi-au spus un grup de savanţi din Polonia şi Moldova, care au reunit în volumul Polonezii în Moldova. Istorie şi Contemporaneitate mărturii şi istorii fabuloase despre viaţa comunităţii polonezilor, începând cu Evul Mediu şi terminând cu ziua de astăzi, relatează Mesager.

Cartea reflectă politica de rusificare şi de represiune a polonezilor de către autorităţile comuniste în perioada sovietică.

„Polonezii au supravieţuit pentru că, cea mai mare avere pentru ei a fost credinţa, pentru că au fost oameni evlavioşi şi au muncit, au fost buni meseriaşi”, a afirmat Ekaterina Iajgunovici, autor.

Un capitol aparte este dedicat personalităţilor de origine poloneză cu renume mondial. Până acum, ei nu-şi găseau locul în enciclopediile sovietice.

„Editând aceste cărţi, noi încercăm să înţelegem trecutul, adevărul istoric, dar şi timpurile de astăzi. Vrem ca polonezii de aici, fiind şi cetăţeni moldoveni, să-şi cunoască originile”, a menționat Artur Michalski, ambasadorul Poloniei în Moldova.

Cartea a fost editată cu sprijinul Ambasadei Poloniei la Chișinău şi a apărut în trei limbi: română, poloneză şi rusă.

 

Reportaj Moldova 1 TV: Savanţi din Polonia şi Moldova au reunit într-o carte viaţa comunităţii polonezilor

 

 

 

Sursa material: ştiri TRM

Sursa foto / video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter