Mihai Eminescu „Floare albastră”, Basarabeanca (vocalize), Nicolae Jelescu (recital), muzică – Adrian Beldiman


SCENA 1: intro

„Floare albastră”, o lucrare muzicală cu adevărat de Duminică ne-a dăruit tânărul compozitor Adrian Beldiman, redactor-şef al Departamentului Muzică al postului Naţional Radio Moldova.

Un TRIO fericit pe scena literar-artistică din Republica Moldova, dominată de alte ritmuri şi mesaje decât cele care purifică, duhovnicesc sufletul omului, îndeamnă la lectură, cugetare, faptă bună, dragoste de Neam şi Ţară.

SCENA 2: acţiune

Muzica este scrisă de Adrian Beldiman, cantautoarea Aurica Dicusară Basarabeanca interpretează vocalizele, actorul Nicolae Jelescu şopteşte versurile Luceafărului. Nu vom greşi, însă, dacă vom defini această fascinantă lucrare muzicală drept un CVARTET, cu romanticul, magnificul Eminescu în faţă, în luminile rampei, or, cântecul este marcat de-o armonie absolut admirabilă între vers-muzică-interpretare.

Floare albastră – un cântec profund şi plin de semnificaţii pentru toţi românii, lansat în dimineaţa zilei de 13 noiembrie 2014, la Radio Moldova, emisiunea „Express muzical”, prezentată de Cristina Galbici. Montaj video simbol de Adrian Beldiman:

 

Basarabeanca feat. Nicolae Jelescu: „Floare albastră”. Music by Adrian Beldiman

 

 

SCENA 3: stop-cadru literar-istoric + cineRemember Emil Loteanu

Scrisă în prima sa tinereţe, la 22 ani (M.E. citeşte poezia la Junimea, Iaşi, în 7 sept. 1872, precizare de acad. Mihai Cimpoi), Poetul poeţilor Mihai Eminescu a dedicat această lirică, visătoare poezie – Floare albastră unei fecioare de la Ipoteşti, de care se îndrăgoşte în adolescenţa sa: o copiliţă cu chip alb, sfioasă, gingaşă, angelică, blondă şi cu mâinile reci…, dar care a plecat (dulcea minune) prea devreme din astă lume…

Acest ideal de femeie, descris încă la 16 ani în poezia De-aş avea…, i-a rămas lui Eminescu în suflet, în creaţie pentru toată viaţa, fiind deloc întâmplătoare alegerea-i ulterioară, ataşamentul faţă de Veronica, pe care o cunoscuse în tinereţe, la Viena, şi pe care a iubit-o cu toată fiinţa sa în treime – om-poet-geniu. În context, vă îndemnăm să revedeţi filmul „Luceafărul” (1986), creat de marele nostru regizor Emil Loteanu, care reuşeşte să exprime în imagini această candidă, dulce poveste de dragoste (Partea I, minut 20-26). Numai un cineast de talie universală ca Loteanu, care era poet în tot ce făcea, putea să-l simtă atât de bine, aproape şi să-l înţeleagă pe romanticul şi dramaticul Eminescu!

SCENA 4: a trecut un secol şi jumătate… deznodământ în actualitate

Am recurs la aceste câteva detalii legate de Arhanghelul Mihail al Neamului românesc, pentru a-mi exprima admiraţia faţă de un tânăr din zilele noastre globalizate şi comerciale la nebunie, care este preocupat de creaţia eminesciană, dar şi pentru a sublinia cât de atent, fin, elegant şi competent s-a apropiat de poezia Floare albastră.

Tânărul compozitor Adrian Beldiman a căutat această cheiţă spre Eminescu vreo şase ani… La început a scris o piesă instrumentală intitulată Floare albastră, apoi, a tot căutat o voce, care ar reda neprihănita iubire înveşnicită-n vers de Eminescu, dorul imens, bucuria şi fericirea sufletului îndrăgostit, dar, şi zbuciumul interior al Luceafărului condamnat a se zbate între cer şi pământ, între cele lumeşti şi cosmos.

A găsit această voce în vara anului 2013, simplu şi firesc, când montam împreună emisiunea radio „Cântă un Artist despre interpreta de muzică patriotică, de Dor şi Neam, Aurica Dicusară Basarabeanca, o ediţie dedicată Sărbătorilor Naţionale Limba noastră cea Română (31 august 1989) şi Ziua Independenţei Republicii Moldova (27 august 1991). Ascultând vocaliza cu care Basarabeanca îşi începe propriul ei cântec Hora Neamului (Dacii), Adrian a rămas vădit impresionat şi s-a „aprins”, mi-a dat să ascult piesa instrumentală scrisă de el, mărturisinu-mi că e-n veche căutare de o voce cu suflet, caldă, duioasă pentru vocalize. Atât m-a întrebat: „Crezi c-ar vrea Basarabeanca să cânte vocalizele la această piesă?!”

SCENA 5: final fericit / happy-end

Răspunsul Auricăi Basarabeanca îl aveţi în cântecul Floare albastră din clipul de mai sus, o lucrare încântătoare, cu îngeraşi pe portativ, care-ţi dă aripi şi te umple de viaţă. Adevărat că pentru a lua decizia şi pentru a face înregistrarea în studio a trebuit să treacă mai bine de un an… S-au grăbit încet şi au reuşit să realizeze o lucrare muzicală de zile mari, de folos pentru toate sărbătorile sufletului nostru bucuros de Frumos.

Multe felicitări, Adrian Beldiman, Aurica Basarabeanca, Nicolae Jelescu, sunteţi toţi trei bravi, la unison şi-n armonie exemplară, să vă învrednicească Dumnezeu să ne mai dăruiţi asemenea CLIPe răscolitoare, cântece cu personalitate, miruite cu har artistic!

Acum, cred, veţi dori să ascultaţi încă şi încă o dată cântecul de mai sus, aşa am făcut şi eu… e muzică de leac, terapeutică.

Sunteţi pe calea cea dreaptă – Universul Eminescu!

Dumnezeu să vă/ne binecuvânteze.

 

 

PREMIERĂ TV! Eminescu – „Floare albastră” și TRIO – Basarabeanca, Nicolae Jelescu, Adrian Beldiman

 

 

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa audio/video: Aurica Basarabeanca

Sursa foto: Parohia Ipatele Iaşi – Constelaţia Eminescu

Flag Counter

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

În 2018 marcăm Centenarul Marii Uniri.
Ce credeți că vom obține de-a lungul anului?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...