FlacăraTV.md > Evenimente, Opinii > Filmele colegilor

Filmele colegilor


Film despre legendara formaţie NOROC: „Contemporanul” (Moldova-Film, 1980)

Completăm rubrica Filmle colegilor cu producţia Contemporanul, realizată la Studioul Moldova-Film, în anul 1980, de regizorul Andrei Buruiană şi scenaristul Boris Movilă. Este un film muzical ce seamănă cu primăvara: plin de viaţă, elan tineresc, chipuri luminoase şi muzică de rară frumuseţe, scrisă de marele compozitor Mihai Dolgan, fondatorul NOROC-ului, patriarhul muzicii uşoare din Basarabia postbelică. […] detalii…

„Iubirile lui Mihai Volontir”, ultimul film despre legendarul Actor // MoldCinema, 2014

„Ce iubesc eu? Părinții, pădurea, caii, cîinele și nevasta!”, mărturisește sincer la începutul acestui documentar ilustrul actor de teatru și film din R. Moldova, Mihai Volontir (9 martie 1934 – 15 sept. 2015), pe care noi, cei de la Flacăra Film, l-am supranumit Mihai Vodă Volontir, grație rolului său domnesc în cunoscutul film artistic Dimitrie […] detalii…

Film dedicat martirului Neamului Valeriu Gafencu – „Noaptea pătimirilor”, TVRI, 1998

La rubrica Filmele colegilor, vă invităm să urmăriţi filmul Noaptea pătimirilor, dedicat basarabeanului nostru Valeriu Gafencu (24 ian. 1921 – 18 febr. 1952), pe care părintele Nicolae Steinhardt şi alţi deţinuţi politici l-au supranumit Sfîntul închisorilor. Acest martir al Neamului s-a născut la Sîngerei, jud. Bălți, în familia lui Vasile Gafencu, deputat în Sfatul Ţării de la Chişinău, care […] detalii…

Cinema de vacanţă// Mihai Volontir în filmul „Fii fericită, Iulia!” de Iacob Burghiu (Moldova-Film, 1983)

De sărbători şi în vacanţe răsfăţăm trupul cu multe bucate alese, tot la fel şi sufletul nostru aşteaptă ospeţe luminoase… Filmul de dragoste, despre valorile familiei Fii fericită, Iulia!, realizat de regizorul Iacob Burghiu şi scenaristul Andrei Burac la Moldova-Film, în 1983, este, fără îndoială, o hrană delicioasă, refăcătoare pentru sufletul şi mintea noastră. Studiind […] detalii…

Emil Loteanu – „Poienile roşii”, filmul de debut al lui Grigore Grigoriu, Svetlana Toma ş.a.

Se dedică actorului cu Har de la Dumnezeu Grigore Grigoriu (n. 4 aprilie 1941 – d. 20 decembrie 2003)…  La rubrica Filmele colegilor a Studioului Flacăra TV & Film, vă prilejuim o reîntîlnire cu o seamă de actori basarabeni îndrăgiţi, descoperiţi şi promovaţi de Emil Loteanu în Poienile roşii, film foarte important atît în biografia legendarului […] detalii…

Omagiu pictorului Andrei Sârbu. Emisiunea „Portrete în timp” de Victoria Mocreac (TVM)

Cinstim în aceste zile pe unul dintre cei mai talentați și merituoși pictori români – Andrei Sârbu, care în vremuri sovietice, dominate de culoarea gri, a reușit să aducă un suflu nou, european și universal în arta plastică modernă, revoluționînd, alături de maestrul Mihail Grecu, mentorul său, gîndirea și limbajul plastic în special din spațiul Basarabiei […] detalii…

Filmul documentar „Părintele Arsenie Boca, Sfântul Ardealului”

Creştinismul nu e numai o afacere de Duminică, ci e o strădanie de toate zilele, spunea Părintele Arsenie Boca, cel căruia îi este dedicat acest film documentar. Arsenie Boca a fost unul din cele mai proeminente şi iubite feţe bisericeşti ale Bisericii Ortodoxe Române, unul din cei mai mari duhovnici români. Hăituit de Securitate, stareţul Mănăstirii Brâncoveanu […] detalii…

Acad. Mihai Cimpoi sau „Drumul spre Centru”, film documentar de Silvia Hodorogea

Renumitul eminescolog Mihai Cimpoi sărbătorește astăzi, 3 septembrie (1942), 81 de ani din ziua în care l-a născut mama Ana, prilej fericit pentru a-i ura sănătate şi a-l cunoaşte mai bine pe acest „stîlp al spiritualității Naționale”, precum l-a definit cu admiraţie colegul şi prietenul său de la Bucureşti, Acad. Eugen Simion, un alt eminescolog de […] detalii…

Ei au marcat Istoria Neamului – Valentin Mândâcanu, lingvist şi Om al Cetăţii (cronică TV)

Cornica video este o pagină din Istoria noastră recentă pusă în valoare de colegii de la Televiziunea Naţională Moldova 1, în anul 2011, la 20 de ani de la proclamarea Independenţei Republciii Moldova. În prim-plan: lingvistul, savantul şi Omul curajos al Cetăţii, Valentin Mândâcanu (27 iulie 1930 – 29 oct. 2012), care în aprilie 1988 a aprins […] detalii…

Omagiu Artistei Maria Drăgan. Filmul „Vai, sărmana Turturică!..” de Vlad Druck (1988)

Artista Maria Drăgan, una dintre cele mai talentate Marii din tot spaţiul românesc şi din toate timpurile… Născută la 23 iulie 1947, în s. Bălăureşti, Nisporeni, Maria Drăgan a fost un Dar de la Dumnezeu pentru Moldova de Est, decapitată de elite după ocupaţia sovietică din 1940: frumoasă, cultă, cu ţinută scenică dacică, semeaţă, cu […] detalii…

28 iunie (1940) – dată de trei ori tragică în Istorie: 2. Cedarea Basarabiei, n. Bucovinei și ţ. Herţa (FILM de epocă)

După crima comisă contra Poetului Naţional Mihai Eminescu în 28 iunie 1883, cînd a fost arestat, legat, dus la casa de nebuni şi exterminat metodic prin injectare cu mercur, teroare fizică și psihologică, – cea de-a două mare tragedie din Istoria românilor legată de data fatidică de 28 iunie (1940) a fost ocupaţia rusească, în […] detalii…

DOC.// Filmul documentar „Maria Tănase” de Laurenţiu Damian (1986), interzis de regimul Ceauşescu

„Colo sus în poieniţă / Şade calul lui Gheorghiţă / Priponit de-o garofiţă” (din cântecele Mariei Tănase) Să vrei să faci un documentar în 1986 despre regina cântecului românesc, Maria Tănase, era o mare îndrăzneală atunci când în Ţara Românească nu exista decât o singură pereche de regi – Ceauşeştii, dar să reuşeşti a o duce la bun […] detalii…

Cinemateca de Aur// Filmul „Odesa în flăcări” cu Maria Cebotari în rolul central

Să ne amintim astăzi şi mereu de una dintre cele mai vrednice fiice ale Neamului – Maria Cebotari, soprană cu renume mondial, născută la Chişinău, la 10 februarie 1910, plecată la Domnul în 9 iunie 1949, la Viena. Graţie arhivelor istorice, avem norocul s-o vedem / ascultăm / admirăm nu numai în calitate de interpretă de […] detalii…

Ion Suruceanu – „Copilărie, luncă de argint”, muzică Eugen Doga, versuri Emil Loteanu (1973)

Toată lumea cunoaște, probabil, roadele fericitei colaborări în domeniul cinematografiei a iluștrilor artiști din Moldova, cu largă recunoaștere internațională, basarabeanul Emil Loteanu și transnistreanul Eugen Doga, bucurîndu-se – din 1971 pînă în prezent – de filmele lor nemuritoare: Lăutarii (1971), Șatra (1976), Dulcea și tandra mea fiară (1978), Anna Pavlova (1983), Luceafărul (1986). Fascinantă este […] detalii…

La 17 mai 1957, celebrul regizor Ion Popescu-GOPO cîştiga la Cannes Marele Premiu Palme d’Or

Printre semnificaţiile zilei de astăzi, 17 mai, desprindem un eveniment de importanţă istorică în Cultura şi Cinematografia românească – primul Mare Trofeu Palme d’Or în istoria României! La 17 mai 1957, regizorul Ion Popscu-GOPO a cîştigat la Festivalul de la Cannes, Franţa, Marele Premiu Palme d’Or pentru filmul de animație Scurtă istorie, realizat de Studioul Cinematografic Bucureşti. Premiul i-a fost […] detalii…

Omagiu cineastului de geniu Ion Popescu-Gopo, de la nașterea căruia marcăm 100 de ani

În amintirea Artistului cu renume internațional Ion Popescu-GOPO, regizor și scenarist, părintele filmelor de animaţie româneşti, de la nașterea căruia se împlinesc astăzi 100 de ani. (n. 1 Mai 1923). Lumină Lină din Lumină Lină sufletului acestei personalități monumentale a Culturii și Artei românești, care a avut o colaborare minunată și cu artiștii din Moldova sovietizată: […] detalii…

Omagiu pictorului Gheorghe Vrabie. Cronică TV despre creatorul simbolurilor R. Moldova şi Chişinăului

Să ne amintim mereu de vrednicul fiu al Neamului Gheorghe Vrabie, creatorul simbolurilor Naţionale ale R. Moldova şi oraşului Chişinău, renumit artist plastic, grafician, ilustrator de cărţi, patriot sincer, Om al Cetăţii. Născut la Călinești, județul Bălți, în 21 martie 1939, plecat la cele veșnice în 31 martie 2016, Gheorghe Vrabie este o personalitate cu adevărat […] detalii…

IONEL, film Rossia TV despre studenţia lui Ion Iliescu la Moscova. Aşa s-a călit… „revoluţia română”!

„Ionel” este un film realizat în Rusia despre anii de studenţie ai lui Ion Iliescu la Moscova, despre „tinereţea luminoasă” din perioada stalinistă. (Ion Iliescu s-a născut la 3 martie 1930) Documentarul Rossia TV ne prezintă viaţa idilică a studentului Ion Iliescu la Institutul Energetic „Molotov“ din Moscova, în perioada 1949 – 1954. Aflăm cît de […] detalii…

Grigore Vieru și pasiunea sa pentru muzică în emisiunea DOR de Silvia Cărăuș

În aceste zile trăite cu gîndul la Poetul Duminicii – Grigore Vieru, să nu obosim a-i cerceta imensa creație și a-l cunoaște mai bine pe înzestratul poet născut pe malul Prutului lacrimilor noastre… Emisiunile DOR ale regretatei colege și prietene, Silvia Cărăuș de la Televiziunea Națională – adevărate documentare despre valorile și personalitățile Neamului – […] detalii…

Filmul „Cel mai iubit dintre pămînteni” cu celebrul actor Ştefan Iordache (1993)

A fost odată… Ştefan Iordache, născut la 3 februarie 1941, plecat grăbit în 14 septembrie 2008. A fost… cel mai iubit dintre pămînteni în cinematografia românească. ESTE suflet de artist nemuritor în inima şi în memoria noastră colectivă! Întru cinstirea celebrului artist şi om de rarisimă cultură, Ştefan Iordache, pe care l-am îndrăgit şi prin […] detalii…

Filmul „Ştefan cel Mare” de Mircea Drăgan (despre marea biruinţă de la Vaslui, 10 ianuarie 1475)

Un film istoric celebru, pe care nu e niciodată în plus să-l revezi şi să prinzi la puteri, că dacă am avea astăzi asemenea conducători, atunci pămîntul nostru ar redeveni gură de rai, ca-n balada străveche… Ştefan cel Mare – film artistic românesc, realizat de regizorul Mircea Drăgan, în colaborare cu scenaristul Constantin Mitru, în […] detalii…

„Memorialul Durerii” despre Paul Goma, emisiune de Lucia Hossu Longin (TVR)

In Memoriam Paul Goma, scriitor român din Basarabia, luptător anticomunist, disident autentic al României postbelice, născut la 2 octombrie 1935, în s. Mana, jud. Orhei, plecat la cele veșnice în 25 martie 2020. Lumină din Lumină sufletului lui zbucuiumat. „Datorită lu Paul Goma şi Mişcării ce-i poartă numele, în Europa s-a vorbit de disidenţa românească. […] detalii…

La 27 mai 2007, Cristian Mungiu cîştiga primul Trofeu Palme d’Or din istoria României pentru film artistic

La 27 mai 2007, tînărul şi înzestratul regizor Cristian Mungiu făcea României un cadou de vis, cîştiga Palme d’Or, Marele Trofeu al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, ediţia a 60-a (2007), pentru lungmetrajul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile. Acest prestigios premiu înseamnă PRIMUL Trofeu Palme d’Or pentru film artistic (lungmetraj) şi al DOILEA din […] detalii…

Filmul „Maria, Mirabela” de Ion Popescu GOPO, care l-a luminat pe Eugen Doga că moldovenii / românii sînt un Neam

Un geniu, o enciclopedie ambulantă, un munte de om la propriu şi la figurat, bun la suflet ca pîinea cea caldă, – astfel îl defineşte compozitorul Eugen Doga pe celebrul regizor şi scenarist, Ion Popescu Gopo, părintele filmelor de animaţie româneşti, personalitatea care a lăsat posterităţii un nume de referinţă în cultura românimii – GOPO […] detalii…

Omagiul Flacăra Film adus cinePoetului Gheorghe Vodă, care ne-a învăţat „Viaţa pe nemîncate”

Acum 15 ani, la 24 februarie 2007, s-a înălţat în eternitate Omul Pasăre – Gheorghe Vodă, român verde din Vălenii de pe Prut ai adevăratei Basarabii, un Vodă semeţ, cu demnitate nativă, iubitor de oameni, de Neam şi Adevăr, pentru care, deşi mic de stat, ştia să se ia bărbăteşte şi de piept. Poet, scenarist, […] detalii…

Să nu-l uităm niciodată pe basarabeanul Valeriu Gafencu – „Sfîntul închisorilor”

La 18 februarie 1952, în închisoarea comunistă din Tîrgu Ocna, părăsea această lume a durerii deţinutul politic Valeriu Gafencu, născut la 24 ianuarie 1921, în Basarabia, la Sîngerei, jud. Bălți, în familia lui Vasile Gafencu, deputat în Sfatul Ţării de la Chişinău, care a votat Unirea cu România din 27 martie 1918. Supranumit pentru credința […] detalii…

Omagiu Patriarhului TEOCTIST, Păstorul Neamului – film TVR

La 7 februarie îl cinstim pe unul dintre cei mai vrednici fii ai Neamului – Teodor Arăpaşu, intrat în slujba Domnului şi a istoriei cu numele TEOCTIST, Păstorul duhovnicesc al poporului român. Născut în a şaptea zi a lunii februarie din anul 1915, în cătunul Tocileni, jud. Botoşani, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1986-2007) […] detalii…

Poetul Emil Loteanu cercetat de acad. Mihai Cimpoi: „Emil Loteanu între arte şi întru artă”

In Memoriam artistului de geniu, poet și regizor de film, Emil LOTEANU (6 nov. 1936 – 18 aprilie 2003). Jocul de limbaj din textul nostru vrea să vorbească despre un program de viaţă trăită intens atât prin slujire cu devotament şi devoţiune – cu sfinţenie curat religioasă –, cât şi cu o conştiinţă că a […] detalii…

Premieră în premieră la Chișinău! Film despre soarta actorilor Teatrului „Eugen Ionesco” plecați peste hotare…

Viaţa, dar şi cariera actorilor de la Teatrul „Eugene Ionesco” a fost prezentată într-un film intitulat „Şapte personaje în căutarea unui teatru”, în regia lui Mircea Surdu. Pelicula a fost lansată zilele acestea, cu prilejul aniversării celor 30 de ani de la fondarea instituţiei. Documentarul „Şapte personaje în căutarea unui teatru”, în regia lui Mircea Surdu, […] detalii…

„Dimitrie Cantemir” – film artistic de Vlad Ioviţă, cu Mihai Volontir în rolul central (1973)

Evocăm astăzi personalitatea omului de geniu Dimitrie Cantemir (26 octombrie 1673 – 21 august 1723), prinț și domnitor al Moldovei, savant si muzician cu renume mondial, scriitor, etnograf, cartograf, poliglot fără seamăn, primul moldovean/român și cetățean al Rusiei, căruia i-a fost conferit prestigiosul titlu de academician al Academiei de la Berlin, azi i s-ar spune academician al Uniunii Europene. […] detalii…