Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – acad. Gheorghe Duca


Oamenii deosebiți se nasc în zile deosebite, un exemplu fericit este și protagonistul dialogului prezentat azi la rubrica Dialoguri la „Focul din Vatră” de pe site-ul Studioului Flacăra TV & Film Chișinău.

Născut la 29 februarie 1952, în s. Copăceni, Sângerei, savantul chimist Gheorghe Duca, fondator al Școlii Științifice de Chimie ecologică din R. Moldova, este bine cunoscut și apreciat departe de hotarele țării, după manualul său Chimia ecologică învățând de câteva decenii studenții Universităților din Moldova, România, Rusia, Marea Britanie, SUA.

Gheorghe Duca este profesor universitar, academician al Academiei de Științe a Moldovei (2000) și al Academiei Române (2007), reformator al Academiei de Științe de la Chișinău și Președinte al acesteia (2004 – 2018), instituție publică pe care a ghidat-o cu succes în familia Uniunii Europene (2010), singură, de altfel,  din R. Moldova și tot spațiul CSI integrată  100 %  în spațiul științific și juridic al UE.

 

Acad. Gheorghe Duca, dr. hab., prof. univ, Președinte al Academiei de Științe a Moldovei (2004 – 2018)

 

Dialogul de pe rafturile Istoriei, pe care vă invităm să-l ascultați astăzi, a fost realizat de jurnalista Luminița Dumbrăveanu în anul 2000, la postul Național Radio Moldova, emisiunea Focul din Vatră (1998-2001), prima în Basarabia postbelică dedicată diasporei, românilor de pretutindeni.

La acea vreme, prof. univ. Gheorghe Duca era deputat în Parlamentul R. Moldova, președinte al Comisiei pentru Cultură, Învățământ, Știință și Mass-Media. La câteva luni după acest dialog, în toamna anului 2000, programul Focul din Vatră a fost scos de pe postul Național Radio Moldova sub presiunea partidului comunist (PCRM), majoritar în Legislativul de la Chișinău, și numai grație eforturilor depuse de președintele Comisiei, Gheorghe Duca, susținut de oamenii de cultură și artă din acel Parlament, emisiunea a fost repusă pe post de Crăciun, sâmbătă, 25 decembrie 2000, vestea bună fiind adusă la Radio Moldova, în direct cu ascultătorii, de dl parlamentar Gheorghe Duca. Precum se spune, prietenul și omul de omenie la nevoie se cunoaște…

Prima parte a dialogului veți este axată pe activitatea parlamentară, stabilirea primelor legături cu diaspora noastră, marginalizarea Culturii, Artei, Invățământului, Științei de către deputați, intrigile în culisele politicului moldovenesc, „tehnicile” acestea fiind folosite și azi în contra propriului popor.

În a doua parte veți afla multe despre viața personală a savantului, despre originea sa nobilă, dinastia de oameni înstăriți, gospodari și medici renumiți, despre activitatea sa de profesor universitar în Italia și SUA, despre dilema sfâșietoare între a rămâne în Moldova și a emigra în Europa sau SUA… toate mărturiile fiind făcute cu sinceritate admirabilă!

 

La mulți ani cu sănătate, dle acad. Gheorghe Duca!

Să trăiți și să făptuiți bine, așa cum vă îndemna bunelul Andrei, căci despre omul bun și înțelept, ziditor de școli, instituții, de Bine și Frumos, se va vorbi secole și milenii înainte spre deosebire de milioanele de mediocrități, care fac degeaba umbra pămânutlui!

 

Audiție de folos!

 

Acad. Gheorghe Duca alături de poetul Adrian Păunescu, consăteanul său, si fiica acestuia, Ana Maria Păunescu la ceremonia de înmânare a titlului de Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei, 30 august 2010, ultima venire în Basarabia a celebrului scriitor, fondator al legendarului Cenaclu „Flacăra”

 

Ziua Limbii Române, 31 august 2011, la inaugurarea bustului poetului Adrian Păunescu pe Aleea Clasicilor, inițiativă a Acad. Gheorghe Duca. De la stânga la dreapta: Carmen și Ana Maria Păunescu, Acad. Gh. Duca și consilierul său, scriitoarea Luminița Dumbrăveanu, artistul Andrei Păunescu, fiul mai mare al poetului

 

Compozitorul Eugen Doga, savanții chimiști Isaac Bersuker (SUA) și Gheorghe Duca la emisiunea „Istoria în Mișcare”, realizată la Radio Vocea Basarabiei de scriitoarea Luminița Dumbrăveanu, 28 mai 2011

 

Alături de ilustrul compozitor Eugen Doga, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, la aniversarea a 70-a a Artistului cu renume mondial, 27 februarie 2007

 

Cu daruri prețioase la renumita soprană Maria Bieșu, primadona operei Naționale, în cinstea căreia Academia de Științe a Moldovei a editat un volum monografic în prestigioasa Colecție Academica, 3 august 2010

 

Acad. Gheorghe Duca e cel care a început opera de consolidare a relațiilor R. Moldova cu Casa Regală a României. Principesa Margareta și Principele Radu la o reuniune a Academiei de Științe a Moldovei

 

Casa Regală a României, 26 martie 2015, Principesa Margareta înmânează Acad. Gheorghe Duca distincția Coroana României

 

Academia Româna la 150 de ani de la fondare, București, 4 aprilie 2016

 

 

 

 

 Flacăra TV & Film recomandă şi:

La mulţi ani Academicianului Gheorghe Duca, omul care vesteşte Primăvara (aprecieri ale colegilor)

Eugen DOGA: Cu drag şi prietenie despre Gheorghe DUCA, omul potrivit la locul potrivit

Gheorghe Duca: La mulţi ani poetului muzicii, Eugen DOGA!

 

Regele Mihai I i-a conferit Ordinul Coroana României academicianului Gheorghe Duca, Preşedintele AŞM

 

DOC.// Hotărîrea istorică a AȘM: 28 iunie 1940 – dată a OCUPAȚIEI Basarabiei și nordului Bucovinei

Tudor Gheorghe: „Basarabia pe Cruce” pe versurile lui Adrian Păunescu (cântec şi text)

Două telegrame ale AȘM, care i-au prelungit viața lui Adrian Păunescu și l-au adus la Chișinău, ultima oară

DOC.// Discursul poetului Adrian Păunescu de Ziua Limbii Române 2010, la utima venire în Chișinău…

 

Testamentul lui Grigore Vieru – „Limba Română, oastea noastră naţională”// AŞM, 30-08-2007

DOC. 2013// Paul Goma, candidat la Premiul Nobel, Hotărârea Academiei de Ştiinţe a Moldovei

Acad. Gheorghe Duca l-a invitat la Chișinău pe scriitorul disident Paul Goma, Doctor Honoris Causa al AȘM

 

20-01-2014. Acad. Gheorghe Duca: Adio, Grigore Vieru!… Acolo vă aşteaptă şi Mihai Eminescu

28 iunie (2013) – dată de trei ori tragică în Istorie: 3. Adio, poet martir Dumitru Matcovschi (VIDEO AŞM)

Acad. Gh. Duca, la Adio: „Drum lin, Mihai Vodă Volontir, spre Grădina Raiului pe care ai păzit-o în tinereţe”

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

Focul din Vatră” a fost şi rămâne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului martir Dumitru Matcovschi.

Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămânal la postul Naţional Radio Moldova (sâmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sâmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele până la apusul guvernării comuniste!”

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte câteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rând pe rând, la compartimentul „Focul din Vatră” al site-ului FlacăraTV.

 

 

Sursa material: Studioul Flacăra TV & Film

Sursa foto: acad. Gheorghe Duca și AȘM

Sursa audio: Radio Moldova

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – acad. Gheorghe Duca […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter