09-12-1993, Tiraspol – Ilie Ilaşcu condamnat la moarte, iar camarazii săi la ani grei de puşcărie


Pe 9 decembrie 1993, un tribunal ilegitim de la Tiraspol din „autoproclamata republică moldovenească nistreană”, a pronunţat sentinţa în procesul grupului de patrioţi români cunoscut de opinia publică mondială ca Grupul Ilaşcu.

Membrii Grupul Ilaşcu sunt români cu toţii, născuţi în diferite localităţi ale Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (R.S.S.M.), domiciliaţi în 1992 în Transnistria.

Între 2 şi 4 iunie 1992, Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco, Tudor Petrov Popa, Petru Godiac şi Valeriu Garbuz au fost arestaţi la domiciliile lor de la Tiraspol de persoane care purtau uniforme cu însemnele Armatei a 14-a a fostei Uniuni a Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.). Aceştia au fost acuzaţi de autorităţile transnistrene de crime de război şi acţiuni de terorism.

În urma pronunţării sentinţei ilegale, fără drept de recurs, din 9 decembrie 1993, Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, iar ceilalţi 5 membri la privaţiune de libertate pe termene de la 2 la 15 ani.

 

Cadre de la aşa-zisul proces de judecată şi interviul TVR cu Ilie Ilaşcu în închisoarea de la Tiraspol

 

 

Unul din membrii Grupul Ilaşcu, Valeriu Garbuz, a fost eliberat peste câteva luni, după ce a recunoscut aşa-zisa vină incriminată acestui grup de autorităţile transnistrene. La scurt timp după eliberare, Garbuz a declarat că a fost maltratat de angajaţii ministerului securităţii din Tiraspol. Garbuz este singurul care a recunoscut învinuirile aduse Grupul Ilaşcu, fiind considerat de camarazii de luptă drept securist infiltrat în rândurile lor.

Petru Godiac a fost eliberat la 12 iunie 1994, după ce i-a expirat termenul de doi ani de detenţie. După ce s-a tratat un timp îndelungat, Petru Godiac s-a stabilit în România.

Ilie Ilaşcu a fost eliberat la 5 mai 2001, după 9 ani de detenţie, devenind senator român din partea Partidului România Mare.

În 2 iunie 2004, a fost eliberat Alexandru Leşco, după expirarea termenului de 12 ani de detenţie, la care fusese condamnat.

Andrei Ivanţoc a fost eliberat la 2 iunie 2007, după 14 ani de închisoare, în timpul unor momente de haos şi derută la graniţa transnistreană. A fost adus aproape de bariera vamală de la Tighina cu maşina, după 2 ore de la ora anunţată iniţial, reprezentanţii regimului separatist i-au citit ordinul prin care se anunţa că este persona non-grata pe teritoriul Transnistriei şi nu are voie să revină înapoi, adăugîndu-se că acesta este documentul în baza căruia va fi predat autorităţilor Republicii Moldova.

Eliberarea lui Tudor Petrov Popa a survenit abia la 4 iunie 2007, la două zile după eliberarea lui Andrei Ivanţoc, şi s-a petrecut, fără incidente, la Dubăsari, pe malul stâng al Nistrului, unde el era aşteptat de rude, de fostul său coleg de detenţie, Alexandru Leşco (eliberat în 2004), de personalităţi publice şi de ziarişti.

Astăzi toţi membrii Grupului Ilaşcu sunt în libertate, locuiesc în România sau Republica Moldova, având interdicţie de a intra în Transnistria.

 

1-Ilie_Ilascu

Ilie Ilascu

2-Alexandru_Lesco

Alexandru Lesco

3-Andrei_Ivantoc

Andrei Ivantoc

4-Tudor_Petrov_Popa

Tudor Petrov Popa

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Emisiunea-document „Focul din Vatră”, dedicată deţinutului politic Ilie Ilaşcu (3 iunie 2000, PARTEA I)

Emisiunea-document „Focul din Vatră”, dedicată deţinutului politic Ilie Ilaşcu (3 iunie 2000, PARTEA II)

Senatul român a aprobat indemnizaţii pentru Grupul Ilaşcu, PNL-ul lui Iohannis – CONTRA!

 

 

Sursa material: Istoria.md

Sursa foto: arhivă istorică / www.istoria.md

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (4)

  1. […] 09-12-1993, Tiraspol – Ilie Ilaşcu condamnat la moarte, iar camarazii săi la ani grei de puşcă… […]

  2. […] 09-12-1993, Tiraspol – Ilie Ilaşcu condamnat la moarte, iar camarazii săi la ani grei de puşcă… […]

  3. […] emisiune, vom reauzi mesajul temerar al deţinutului politic Ilie Ilaşcu la aşa-numitul proces de judecată de la Tiraspol, unde a rostit celebrele cuvinte: „Vă iubesc, […]

  4. […] emisiune, vom reauzi mesajul temerar al deţinutului politic Ilie Ilaşcu la aşa-numitul proces de judecată de la Tiraspol, unde a rostit celebrele cuvinte: „Vă […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter