Generalul Ion Costaş: Acordul semnat de Snegur, Elţin şi Smirnov este o tragedie pentru Moldova


Ex-ministrul Afacerilor Interne, generalul Ion Costaş susţine că Acordul moldo-rus de încetare a conflictului armat de la Nistru din 1992 a fost întocmit cu multiple încălcări, iar urmările acestuia reprezintă o tragedie pentru Republica Moldova.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul panelului de discuții organizat de Asociația Promo-LEX cu tema „Rolul și misiunea forțelor rusești de pacificare în Republica Moldova, teorie și practică”.

După cum transmite TRIBUNA, ex-ministrul Costaş spune că nu a fost categoric de acord cu acest documente, fapt pentru care şi-a prezentat şi demisia.

„Eu nu am fost de acord cu acest acord semnat de Snegur, Elţin şi Smirnov. Au fost încălcate principiile legalităţii, logicii. În contractul care a fost semnat în 1992 erau impuse nişte momente tragice pentru noi. Contractul a fost incorect întocmit. Ceea ce s-a întîmplat după semnarea lui este o tragedie. Nici una din cele 15 ţări din fosta URSS care şi-au declarat independenţa, nu au acceptat ceea ce a făcut Moldova – păstrarea armatei ruse pe teritoriul său”, a declarat acesta.

La rîndul său, directorul executiv al Asociaţiei „Promo-LEX”, Ion Manole a spus că formatul de menţinere a păcii din regiunea transnistreană nu respectă standardele ONU: 1. lipsa unui mandat internaţional al acestei misiuni de pacificare; 2. lipsa imparţialităţii părţilor; 3. calitatea triplă a Rusiei în acest proces: pacificator, mediator şi stat garant.

„Rolul forţelor de menţinere a păcii nu este doar de a amplasa soldaţi înarmaţi pe un anumit teritoriu, dar să contribuie la securitatea acestei zone şi restabilirea relaţiilor dintre cele două maluri. Nu dorim să fie reluate aceste conflicte. Optăm pentru un dialog politic, dar care să fie bazat pe normele dreptului internaţional”, a afirmat Manole.

Expertul în relaţii internaţionale Vitalie Gămurari a menţionat că şi formatul de negocieri 5+2 nu a fost acceptat de R. Moldova fără ca Federaţia Rusă să facă presiuni în acest sens. Totodată, acesta a spus că regiunea transnistreană nu poate fi numită teritoriu aflat sub ocupaţie.

„Sînt doar elemente de teritoriu aflat sub ocupaţie. Nu ştiu cît este de viabilă structura 5+2 a negocierilor cînd două state participante sînt în stare de război”, a conchis Vitalie Gămurari.

 

 

Sursa material: Tribuna.md / Adrian Platon

Sursa foto: Centrul de Cultură şi Istorie Militară

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter