Gen. Ion Costaş îl critică pe Mircea Snegur că a dispus eliberarea lui Smirnov şi a dat armatei ruse statut „pacifictor”


Generalul Ion Costaş, fost ministru de Interne şi al Apărării Republicii Moldova a făcut declaraţii în acest sens la Bucureşti, în cadrul dezbaterilor ce-au urmat după proiectarea filmului documentar „Masacrul inocenţilor – cronica unui război uitat”, realizat de regretatul regizor basarabean, Victor Bucătaru în perioada 1992-2013.

Potrivit The Epoch Times România, generalul Ion Costaş, autorul cărţii-document “Transnistria 1989–1992. Cronica unui război nedeclarat”, a arătat că moldovenii erau extrem de slab dotaţi cu tehnică militară. ”Noi am fost o regiune a unui Imperiu Sovietic. Nu aveam minister de Interne, ci ministerul de Interne al URSS, era Ministerul de Apărare al Uniunii Sovietice… Apoi după destrămarea URSS, R. Moldova nu avea armată naţională. Noi am avut doar nişte TAB-uri din România şi un singur tanc. A fost extrem de greu să apărăm integritatea şi demnitatea poporului român”, a explicat fostul ministru de Interne şi al Apărării din R. Moldova.

Mircea_Snegur_Boris_Eltin-semnare-Acord-criminal-1992-istoriamilitara.org_Pe de altă parte, generalul Ion Costaş l-a acuzat pe Mircea Snegur, primul preşedinte al Republicii Moldova, că:

s-a lăsat convins de ruşi să-l elibereze pe Igor Smirnov, deţinut în subsolul Ministerului de Interne,

a semnat pentru statutul de “pacificatori” al forţelor armate ruse ”care au luptat împotriva noastră cu tancuri şi tunuri”,

a acceptat ca armata a 14-a să rămână ca armată rusă pe teritoriul Republicii Moldova,

a restabilit Partidul Comunist.

Costaş a deplâns faptul că veteranii războiului din 1992 şi familiile lor au fost marginalizaţi, uitaţi şi trăiesc până în prezent în condiţii grele, scrie publicaţia The Epoch Times România .

Generalul Ion Costaş s-a referit şi la destabilizarea Ucrainei de către Rusia: ”ce se petrece în Donbass este tras la indigo cu ce a fost în Transnistria”. El a subliniat astfel că Kremlinul nu şi-a schimbat tactica de luptă, de la războiul propagandistic împotriva conducerii statului, până la cel hibrid.

Generalul cu mare experienţă de aviator militar şi ministru de război, Ion Costaş, a avertizat că Ucraina ar putea fi nevoită curând să lupte pe două fronturi – Transnistria şi Donbass, deoarece ”scopul principal al lui Putin este crearea aşa-zisei Novorossii, care să cuprindă regiunile Doneţk, Lugansk, Herson, Odessa şi să ajungă până la gurile Dunării”. În opinia sa, ruşii nu înţeleg decât limbajul forţei militare, iar diplomatic – nu poţi obţine nimic de la ei.

AICI puteţi citi articolul integral despre dezbaterea de la Bucureşti, moderată de colegul Marian Voicu de la TVR, la care au mai participat ex-premierul Mircea Druc, generalul(r) Mircea Chelaru şi cineastul basarabean Sorin Bucătaru.

Evenimentul a fost organizat de Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români, Institutul Fraţii Golescu, Acţiunea 2012 şi Studio SINM la împlinirea a 23 de ani din ziua în care Rusia a agresat militar tânărul stat R. Moldova – 2 martie 1992.

 

Flacăra TV vă îndeamnă să participaţi cu maximă deschidere la noul sondaj al prezentului site (coloana a 3-a, dreapta), răspunzând la următoarea întrebare:

 

De ce Moldova a pierdut războiul de pe Nistru,

provocat de armata F. Ruse în 2 martie 1992?

Opţiuni de răspuns:

forţe militare inegale

lipsa de strategie/tactică militară

trădarea preşedintelui M. Snegur

 

 

Sursa material: FlacăraTV

Sursa primară şi foto: The Epoch Times România

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter