Ziua Națională a Portului Popular la Chișinău și în R. Moldova, Ediția a 6-a, a. 2021


Ziua Naţională a Portului Popular, pe care o mărcăm astăzi, Duminică, 27 iunie 2021, devine o tradiţie prin care ne afirmăm identitatea culturală, spiritul creator al neamului, dorinţa de a scoate din anonimat piesele de rezistenţă ale costumului tradiţional. Cea de-a 6-a Ediţie s-a desfășurat la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chișinău, cu genericul Cu mândrie, dor de ie, în contextul transmiterii la Paris pentru a fi înscrisă în lista reprezentativă UNESCO a dosarului „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”.

„Aducem un omagiu costumului popular, dar şi tuturor celor care au putut să încifreze în semne şi simboluri şi care au scris istoria ţării noastre, pentru că femeile în trecut nu ştiau să scrie, să citească, dar prin ceea ce ţeseau, coseau, simbolurile de pe portul popular, de fapt, ne vorbesc despre istoria unui neam, de fapt, scriau o istorie pe care au transmis-o din strămoşi”, a declarat ministra Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Lilia Pogolşa.

 

 

 

Dacă până nu demult doar colectivele artistice profesioniste şi unele de amatori îmbrăcau în scenă costumul popular, astăzi acest simbol al identităţii şi demnităţii naţionale este îndrăgit de tot mai multă lume.

Cea mai impunătoare şi valoroasă colecţie de port popular se află în cel mai vechi muzeu de etnografie din republică. Expoziţia din acest an a fost intitulată „Ie, mărturie de-al meu neam în veşnicie” şi reprezintă toate zonele geografice.

 

 

„Capodopere cusute de mână în perioada secolului XX, dar avem şi piese de la sfârşitul secolului XIX. Au ajuns în colecţia muzeului prin donaţii, în urma unor expediţii etnografie organizate de muzeografi pe parcursul timpului”, a spus directorul Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală, Petru Vicol.

„Ţinem foarte mult la acest act de identitate culturală, la acest document frumos artistic. Dacă nu-l vom păstra, promova noi – nu vom dăinui în timp”, a menţionat Ecaterina Popescu, meşter popular.

 

 

Sărbătoarea portului popular a fost completată cu târgul meşterilor populari, cu multă muzică, dar şi recitalul de poezie al micului Vlad Ciobanu.

În ideea de a perpetua tradiţia, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală organizează, începând cu 1 iulie, Școala de Vară pentru elevi „Tezaur moştenit de la bunica”.

 

 

 

 

Ie să purtăm!”, interpretează Marina Dumbrăveanu, text Simion Ropot,

aranjament muzical Victor Dumbrăveanu

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

„Cămașa Unirii” – o replică a iei purtată de Elena Alistar, deputată în Sfatul Țării, a fost expusă la Chișinău

Amintirile Elenei Alistar, prima femeie politician din spaţiul românesc şi singura care a votat Unirea la 27 martie 1918

La Chişinău şi americanii au purtat IE cu mândrIE și prietenIE

De Ziua Iei, la Chişinău au fost prezentate peste 2000 de modele de bluze populare din tot spaţiul cultural românesc

 

2019 // La Cernăuți s-a desfășurat și-n 2019 Parada Portului Popular Românesc // reportaje FOTO / VIDEO

2017 // Românii din reg. Cernăuți au demonstrat la Parada Portului Popular că Neamul nostru va dăinui în veci

2016 // Miracolul de la Cernăuţi – păstrarea sufletului şi portului Naţional românesc // Galerie FOTO

2015 // Zorile Bucovinei, reportaj şi impresii de la inaugurarea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi

 

DOCUMENTAR: Ziua Universală a Iei – tradiţia românească de o frumuseţe unică

La Parlamentul European a fost sărbătorită IA Românească, s-au discutat şi problemele românilor din Ucraina

La Washington, primarul a proclamat ziua de 24 iunie – „Ziua Universală a iei româneşti“

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter