Românii din reg. Cernăuți au demonstrat la Parada Portului Popular că Neamul nostru va dăinui în veci


Românii din regiunea Cernăuți întotdeauna au lăsat un loc aparte în sufletele lor pline de lumină și dragoste divină, un loc binecuvântat lângă icoanele din casa cea mare, anume pentru aceste sfinte comori – limba neamului, credința străbună și portul strămoșesc.

Cea de-a treia ediție a Paradei Portului Popular Românesc, organizată pe strada Domnească de cândva a Cernăuțiului, a adunat zeci și sute de români îmbrăcați în haine naționale, scoase de prin lăzile străbunilor, motiv impresionant și suficient pentru a înțelege cât de scumpe și prețioase sunt aceste valori ale românilor din nordul Bucovinei. Prin farmecul acelor costume populare și tradiții strămoșești ei au adus în inima Cernăuțiului cea mai frumoasă duminică românească de peste an.

La apelul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, inițiatorul și organizatorul principal al acestui minunat Festival au răspuns cu multă bucurie zeci de colective folclorice din întreaga regiune. Ba, și mai mult, prezența colectivului etnofolcloric „Cununița” din satul Colicăuți, raionul Briceni, Republica Moldova, a transformat această Paradă în una internatională.

 

2-Cernauti-Parada Portului Popular RO-oficialitati-foto Vasile Raut-14 mai 2017

 

A fost mai mult decât apreciabilă initiativa organizatorilor de a invita în acest an la Parada Portului Popular Românesc și reprezentanții minorităților naționale din nordul Bucovinei, care conviețuiesc în pace și bună înțelegere pe aceste meleaguri mioritice. Însăși prezența Primarului de Cernăuți, dl Oleksii Kaspruk, la deschiderea oficială a evenimentului cultural din centrul regional, constituie un prilej de bucurie și de admirație, prin acest gest, edilul Cernăuțiului, dând dovadă de stimă și respect față de comunitatea românească din Ucraina și din orașul Cernăuți, față de portul national al românilor nord-bucovineni și din întreg spațiul românesc.

Ca de fiecare data, la asemenea evenimente  culturale participă și reprezentanții Consulatului General al României la Cernăuți – Excelența Sa, doamna Eleonora Moldovan, Consul General, domnul Ministru consilier Ionel Ivan și alții. În discursul rostit în fața comunității românești din regiunea Cernăuți și a bucovinenilor cernăuțeni, doamna Eleonora Moldovan a adresat sincere mulțumiri organizatorilor pentru faptul că au transformat acest proiect – Parada Portului Popular Românesc, într-o manifestare culturală de mare amploare, care a devenit și tradițională.

Potrivit Radio Cernăuți, artista poporului din Republica Moldova, crăsneanca noastră Maria Iliuț a fost cea care i-a determinat pe cernăuțeni să se prindă minute în șir într-o minunată horă, care să transforme strada Domnească de odinioară  a Cernăuțiului în cea mai frumoasă stradă românească a bătrânei urbe cernăuțene din ultimele decenii.

 

3-Cernauti-Parada Portului Popular RO-Maria Iliut-foto Vasile Raut-14 mai 2017

4-Cernauti-Parada Portului Popular RO-elevi-foto Vasile Raut-14 mai 2017

5-Cernauti-Parada Portului Popular RO-Elevi 2-foto Vladimir Acatrini-14 mai 2017

6-Cernauti-Parada Portului Popular RO-tineri-foto Vladimir Acatrini-14 mai 2017

7-Cernauti-Parada Portului Popular RO-femei-Tricolor-foto Vasile Raut-14 mai 2017

Mai multe fotoCLIPe de la eveniment pe blogul Nordul Bucovinei al colegului Vladimir Acatrini

Vasile Rauț – Cernăuțiul în straie de sărbătoare!!!

 

 

BucPress TV prezintă secvențe de la Parada Portului Popular Românesc – Maria Iliuț

 

 

 

Sursa material: BucPress.eu – Radio Cernăuți / Vitalie Zâgrea

Sursa foto: Vladimir Acatrini / Vasile Rauț

Sursa video: Vasile Rauț și BucPress TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter