La Parlamentul European a fost sărbătorită IA Românească, s-au discutat şi problemele românilor din Ucraina


În data de 7 iunie 2017, la Parlamentul European (PE) din Bruxelles au avut loc mai multe acțiuni cultural-ştiințifice dedicate românilor de pretutindeni. Seria de evenimente organizate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, împreună cu un grup de europarlamentari români,  s-a înscris în cadrul marcării în luna iunie a Zilei Iei Româneşti. În timpul discuțiilor de la PE a fost abordată şi situația românilor din Ucraina – notează BucPress. 

Evenimentul a fost deschis de europarlamentarul român, Viorica Dăncilă, în prezența diplomaților din România şi din alte state UE, a reprezentanților comunităților româneşti din afara României, oficialilor români şi din străinătate.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Pastîrnac, a comunicat în timpul evenimentului intitulat „Zestrea de acasă”, că românii de pretutindeni reprezintă o adevărată comoară pentru statul român, salutând prezența la eveniment a românilor din Italia, Spania, Belgia, Germania, Austria, Ucraina şi din alte state.

La evenimentul din sala Parlamentului UE au participat doamna Liliana Țuroiu, preşedintele ICR,  Luminița Odobescu, Ambasadorul României pe lângă UE, prof. univ. dr. Cristian Istrătescu-Târgovişte (Germania), conf. univ. dr. Cătălina Iliescu (Spania), Doina Isfănoi (Bucureşti), experți independenți, jurnaliști.

 

Bruxelles-reuniune romani de pretutindeni-IA romaneasca 2-7 iunie 2017-800px

 

Din Ucraina la eveniment au participat dr. Marin Gherman, preşedintele Centrului Media BucPress – Asociație a jurnaliştilor români din Ucraina şi Vitalie Zâgrea, jurnalist, preşedintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți.

Printre speakerii evenimentului s-a numărat şi Marin Gherman (BucPress Cernăuți), care a realizat în discursul său o succintă analiză sociologică despre comunitatea românească din Ucraina, amintind şi despre problemele cu care se confruntă românii din regiunile Cernăuți, Transcarpatia şi Odesa. A fost descrisă problema moldovenismului, învățământului în limba maternă, politica etnonațională şi etnolingvistică din Ucraina, dar şi situația presei de limba română din Ucraina (scrisă, tv, radio şi online).

După o serie de dezbateri la PE a avut loc Expoziția de Ie Românească din majoritatea zonelor locuite de români, excursii în Bruxellesul istoric, discuții informale, stabilirea de noi legături întru încheierea unor parteneriate ale căror beneficiari vor fi inclusiv românii din Ucraina.

 

Bruxelles-Marin Gherman si Vitalie Zagrea de la Cernauti-7 iunie 2017-800px

Marin Gherman si Vitalie Zagrea, colegii de la Radio Cernauti si portalul BucPress.eu, Bruxelles, 7 iunie 2017

 

 

Sursa material: Radio Cernăuți

Sursa foto: BucPress.eu

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] La Parlamentul European a fost sărbătorită IA Românească, s-au discutat şi problemele românil… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter