De Ziua Iei, la Chişinău au fost prezentate peste 2000 de modele de bluze populare din tot spaţiul cultural românesc


În iunie se poartă ie. Zeci de meşteri populari din Moldova, dar şi din România şi-a dat întâlnire la cea de-a patra ediţie a Zilei Iei.

Evenimentul, consacrat bluzei populare, are scopul de a promova valorile naţionale. Festivalul se desfăşoară sub patronajul Primei Doamne Margareta Timofti. La Parada Iei a participat şi echipa de filmare Mesager.

Meşterii populari şi-au scos la lumină cele mai impresionante colecţii de ii. Unii dintre ei au venit la festival din cele mai îndepărtate sate ale Moldovei.

„Ia este sufletul unei femei, prin ie femeia putea să spună cât e de gospodină, cât e de iscusită”, spune Maria Ciobanu, meşter popular, Făleşti.

„Am venit la această sărbătoare, Festivalul Iei, cu o colecţie nouă de costume naţionale. În colecţia noastră intră şi costume bărbăteşti şi femeieşti”, menționează Simion Lungu, meşter popular, Soroca.

„Este un simbol foarte important, o deşteptare naţională”, consideră Maria Cristea, meşter popular, Chişinău.

Valentina Guţu spune că depune multă muncă, dar şi multă dăruire atunci când brodează o ie. „De când mă ţin minte mi-a plăcut să brodez, să ţes. Mama şi bunica ţeseau nopţile la lampă. Şedeam nopţile cu ele numai ca să fur ceva cu ochii”, își amintește Valentina Guţu, meşter popular, Gordineştii Noi.

Atracţia festivalului a fost însă ia de mireasă din anul 1920 pe care meşterii populari din Palanca o păstrează cu sfinţenie în muzeul din localitate. „Am venit special îmbrăcate în ii cu un obicei de îmbrăcare a miresei şi cu zestrea pe care trebuie să o scoatem din ladă”, spune Tatiana Popa, meşter popular, Călăraşi.

La festival au fost expuse peste două mii de modele de ii din toate regiunile ţării, dar şi din România. „Sunt prezentate ii şi elemente ale portului popular, practic, din toate regiunile României. Au participat şi la celelalte ediţii, dar anul acesta colecţiile sunt mai impresionante”, constată Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău.

Evenimentul a fost organizat de Prima Doamnă Margareta Timofti şi ministrul Culturii în exerciţiu, Monica Babuc.

„Ia noastră este o carte de istorie, este un simbol care pe bună dreptate este apreciată şi solicitată”, afirmă Margareta Timofti.

„Să purtăm ie ca să ne aducem aminte de copilărie, de părinţii noştri, care ne-au lăsat din moşi strămoşi. Să păstrăm şi să promovăm valorile noastre identitare”, a îndemnat, la rândul său, Monica Babuc.

Ambasadorii şi demnitarii au schimbat pentru câteva ore costumele oficiale pe haine naţionale. Başcanul Găgăuziei şi-a cumpărat o ie special pentru acest eveniment. „Este o tradiţie frumoasă. Consider că un astfel de eveniment ar trebui organizat şi în Găgăuzia”, spune Irina Vlah.

În haine naţionale au defilat şi vedetele postului public de televiziune. (Ştiri TRM – Mesager)

 

Reportaj ProTV Chişnău

 

 

 

 

Sursa material: TRM / Iulian Fanaru

Sursa foto: www.tion.ro

Sursa video: ProTV Chişinău

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter