Miracolul de la Cernăuţi – păstrarea sufletului şi portului Naţional românesc // Galerie FOTO


Parada portului popular românesc care s-a desfăşurat duminică, 22 mai 2011, la Cernăuţi a adunat în inima bătrânei urbe cernăuţene, pe principala arteră pietonală din centrul oraşului,  fosta stradă Domnească, astăzi – Olga Kobâleanska, sute de români îmbrăcaţi în haine naţionale, sosiţi din diferite localităţi ale ţinutului pentru a participa la acest eveniment cultural, informează BucPress.eu

Graţie eforturilor depuse de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, de la inaugurarea căruia s-a împlinit un an, Parada portului popular românesc a fost cu adevărat un eveniment de înaltă spiritualitate românească. Faptul că la cea de-a doua ediţie şi-au adus aportul primari şi directori de şcoli din mai multe localităţi ale regiunii, unele fiind chiar atinse de securea ucrainizării, constituie o adevărată mărturie a faptului că limba şi cultura neamului vor mai dăinui încă multă vreme pe aceste meleaguri.

Viceprimarul de Cernăuţi, Olexandr Pascar, i-a felicitat pe românii din nordul Bucovinei pentru organizarea acestei sărbători de suflet, creând o adevărată imagine multiculturală în oraşul Cernăuţi, îndemnându-i pe români să-şi iubească limba şi portul popular şi să păstreze aceste valori scumpe şi-n viitor.

Domnul ministru Ionel Ivan, de la Consulatul General al României la Cernăuţi, împreună cu domnul consul Edmond Neagoe, prezenţi la acest eveniment deosebit, au transmis românilor cernăuţeni gânduri frumoase şi mesaje sincere, spunându-le celor prezenţi că deşi reprezentanţii instituţiei diplomatice române acreditate la Cernăuţi nu sunt îmbrăcaţi în haine naţionale, în schimb „purtăm în suflet şi-n inimile noastre portul popular şi limba română, de la naştere şi până la moarte, aşa precum şi Dumneavoastră păstraţi aceste comori în sufletul Domniilor voastre”, a declarat domnul Ionel Ivan, citat de radio Cernăuţi.

Sute de români de la poale de Carpaţi, de pe valea Prutului şi a Siretului, din preajma legendarilor Codri ai Cosminului, au venit la Cernăuţi pentru a demonstra cu mândrie portul popular şi cântecele strămoşeşti. Cernăuţenii şi oaspeţii oraşului s-au adunat într-un număr impresionant de mare pentru a urmări această Paradă a portului popular românesc. Strada Domnească de cândva s-a transformat într-o stradă de sărbătoare cu oameni veseli şi frumoşi, care prin prezentarea portului popular au reuşit să demonstreze publicului adevărata zestre spirituală a neamului românesc şi frumuseţea limbii române şi a cântecului strămoşesc.  Pe tot parcursul Festivalului, prezentatorii academicianul Vasile Tărâţeanu, directorul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, şi doamna profesoară Larisa Jar, i-au îndemnat pe români să nu-şi înstrăineze copiii de limba maternă, să-şi dea odraslele la grădiniţe şi la şcoli româneşti, pentru a menţine aceste instituţii, dar şi mai mult, pentru ca neamul nostru să dăinuie în veci pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu.

Chiar dacă unele colective folclorice, considerate cele mai bune în regiune, care activează pe lângă diverse Centre culturale şi Şcoli de artă, nu s-au arătat interesate să participe la Parada portului popular românesc din Cernăuţi, oricum evenimentul s-a dovedit a fi foarte reuşit şi frumos. Deci, am constatat cu multă bucurie că şi-n celelate sate avem colective renumite care merită să reprezinte comunitatea românească din Ucraina la diverse festivaluri internaţionale din ţară şi de peste hotare. 

Bravo organizatorilor care au reuşit să adune în minunatul oraş de pe Prut floarea intelectualităţii şi cea a ţărănimii la o Sărbătoare a neamului românesc!

 

02-Cernauti-Parada portului popular romanesc-buciume-coloana-22 mai 2016


03-Cernauti-Parada portului popular romanesc-Preot-22 mai 2016-600px

  04-Cernauti-Parada portului popular romanesc-Mugurel-copii-maturi-22 mai 2016-600px

05-Cernauti-Parada portului popular romanesc-Crasna-22 mai 2016-600px

06-Cernauti-Parada portului popular romanesc-coloana copii-22 mai 2016-600px

07-Cernauti-Parada portului popular romanesc-Talancuta Opriseni-copii-Talancuta Opriseni-22 mai 2016-600px

08-Cernauti-Parada portului popular romanesc-JOC elevi Ciudei-22 mai 2016-600px

09-Cernauti-Parada portului popular romanesc-Carapciu-22 mai 2016-600px

10-Cernauti-Parada portului popular romanesc-DANS Boian-22 mai 2016-600px

11-Cernauti-Parada portului popular romanesc-Vitalie Zagrea-Radio Cernauti-22 mai 2016-600px

12-Cernauti-Parada portului popular romanesc-Mahala-Elena Nandris-22 mai 2016-600px

13-Cernauti-Parada portului popular romanesc-GRUP copii--22 mai 2016-600px

14-Cernauti-Parada portului popular romanesc-Vasile Raut-22 mai 2016-600px

15-Cernauti-Parada portului popular romanesc-copiii canta-plan mare-22 mai 2016-600px

16-Cernauti-Parada portului popular romanesc-JOC elevi-22 mai 2016-600px

17-Cernauti-Parada portului popular romanesc-DANS elevi-FINAL-22 mai 2016-600px

18-Cernauti-Parada portului popular romanesc-DANS-baieti-FINAL-22 mai 2016-600px

 

 

Sursa material: Radio Cernăuţi

Sursa foto: Vasile Rauţ şi portalul BucPres.eu

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (4)

  1. […] Miracolul de la Cernăuţi – păstrarea sufletului şi portului Naţional românesc // Galerie FOT… […]

  2. […] 2016 // Miracolul de la Cernăuţi – păstrarea sufletului şi portului Naţional românesc // Galerie FOT… […]

  3. […] Miracolul de la Cernăuţi – păstrarea sufletului şi portului Naţional românesc // Galerie FOT… […]

  4. […] 2016 // Miracolul de la Cernăuţi – păstrarea sufletului şi portului Naţional românesc // Galerie FOT… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter