Omagiul Flacăra Film adus cinePoetului Gheorghe Vodă, care ne-a învăţat „Viaţa pe nemîncate”


Acum 15 ani, la 24 februarie 2007, s-a înălţat în eternitate Omul PasăreGheorghe Vodă, român verde din Vălenii de pe Prut ai adevăratei Basarabii, un Vodă semeţ, cu demnitate nativă, iubitor de oameni, de Neam şi Adevăr, pentru care, deşi mic de stat, ştia să se ia bărbăteşte şi de piept.

Poet, scenarist, regizor de film, Gheorghe Vodă este unul dintre patriarhii cinematografiei din Moldova atît privind filmele documentare, cît şi cele artistice (de ficţiune).

În vremuri deloc uşoare, de ocupaţie sovietică, el nu s-a gîndit doar la propria carieră, a fost un om generos şi înţelept, a ştiut să selecteze şi să adune grămăjoară moldovenii talentaţi, care, puşi în valoare, urmau să ia locul – să compenseze uriaşa pierdere – elitei Naţionale exterminate prin împuşcare, deportare, foamete, organizate de bolşevici după 1940.

Exemplu edificator este chiar primul său film artistic (lungmetaraj, 1967) Se caută un paznic, după povestirea Ivan Turbincă de Ion Creangă.

Gheorghe Vodă i-a căutat cu lumînarea peste tot – pe stradă, în parc, la cinema, în căminele studenţeşti, la instituţii de învăţămînt – pe cei cu care a făcut acest minunat film, incredibil de frumos pentru acele vremuri de ateism sălbatic, dar şi cu posibilităţi tehnice modeste.

Gheorghe_Voda-poet scenarist-regizor-WikipediaAceşti debutanţi din 1967, selectaţi şi nănăşiţi de nea Gicu, au devenit în următorii ani mari artişti, mîndria noastră Naţională:

Eugen Doga – compozitor, muzică de film,

Mihai Volontir (rolul principal, Ivan Turbincă) – actor,

Ion Ungureanu (Sf. Petrea) – actor și regizor,

Sandri Ion Şcurea (Dumnezeu) – actor și regizor,

Nina Vodă-Mocreac (Moartea) – actriţă,

Mihai Curagău (Michiduţă) – actor.

Vlad Ioviţă – scenarist şi regizor de film,

Pavel Balan – operator de imagine.

 

Gheorghe_Voda-poet scenarist-regizor-350px

Amintim că tot cineastul Gheorghe Vodă este cel care a descoperit-o pe artista Sofia Rotaru şi i-a recomandat-o compozitorului Eugen Doga pentru cîntecul Oraşul meu – devenit imnul oraşului Chişinău, debut ce i-a adus Sofiei o celebritate internaţională ameţitoare.

Îţi mulţumim, dragă Vodă al literaturii şi cinematografiei din Moldova, pentru preţioasa moştenire lăsată nouă, de-am avea minte să luăm-aminte!

Gheorghe Vodă a fost un om foarte apropiat sufletului meu. Poezia şi cinematografia a legat între noi o frumoasă şi lungă prietenie. M-a susţinut părinteşte în tot ce-am făcut, inclusiv atunci cînd a fost suprimată emisiunea Focul din Vatră de la Radio Moldova, iar după ce am prins şi eu aripi literare cu rază medie şi lungă de acţiune, am ţinut să-i mulţumesc şi să-i fiu de ajutor pînă în ceasul de pe urmă…

Lumină Lină sfătosului Socrate al Uniunii Scriitorilor de la Chişinău, care ne-a învăţat Viaţa pe nemîncate, să-l preţuim, să-i valorificăm moştenirea, să-l pomenim cu drag.

Înclinatul era forma preferată a poetului Gheorghe Vodă de a saluta şi a arăta respectul faţă de cineva…

Mă-nclin!

 

Luminiţa Dumbrăveanu

 

Gheorghe Voda-Calina Trifan-Luminita Dumbraveanu-mai 1998-700px

Scriitorii Gheorghe Vodă, Luminiţa Dumbrăveanu (stânga), Călina Trifan (dreapta) la Uniunea Scriitorilor de la Chişinău, mai, 1998

 

Prima imagine este o fotoCLIPă de la filmările lungmetrajului „Se caută un paznic”: regizorul Gheorghe Vodă discută cu actorul Sandri Ion Şcurea (Dumnezeu), 1966

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Poetul Gheorghe Vodă, Om al Cetăţii: Teamă de „Focul din Vatră” (arhivă 24-11-2000)

 

Debutul compozitorului Eugen Doga în muzica de film: „Se caută un paznic” (Moldova-Film, 1967)

Sofia Rotaru: „Oraşul meu” (cu detalii de la Eugen Doga despre cântec şi descoperirea româncuţei de la Cernăuţi)

 

Eugen Doga despre Gheorghe Vodă, „naşul” său în arta cinematogarfică // Mărturii

Aprecieri // Gheorghe Vodă şi Emil Loteanu despre Eugen Doga

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Moldova-Film şi Wikipedia

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Omagiul Flacăra Film adus cinePoetului Gheorghe Vodă, care ne-a învăţat „Viaţa pe nemâncate http://flacaratv.md/omagiul-flacara-film-adus-cinepoetului-gheorghe-voda-care-ne-a-invatat-viata-pe-…—— […]

  2. […] Omagiul Flacăra Film adus cinePoetului Gheorghe Vodă, care ne-a învăţat „Viaţa pe nemâncate http://flacaratv.md/omagiul-flacara-film-adus-cinepoetului-gheorghe-voda-care-ne-a-invatat-viata-pe-… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter