Premieră în premieră la Chișinău! Film despre soarta actorilor Teatrului „Eugen Ionesco” plecați peste hotare…


Viaţa, dar şi cariera actorilor de la Teatrul „Eugene Ionesco” a fost prezentată într-un film intitulat „Şapte personaje în căutarea unui teatru”, în regia lui Mircea Surdu.

Pelicula a fost lansată zilele acestea, cu prilejul aniversării celor 30 de ani de la fondarea instituţiei.

Documentarul „Şapte personaje în căutarea unui teatru”, în regia lui Mircea Surdu, reprezintă viaţa actorilor de la Teatrul „Eugene Ionesco”, care au fost şi fondatorii acestei instituţii.

 

 

„Noi, autorii, am încercat ceva mai mult. Este o istorie a unei generaţii de creatori. Ce s-a întâmplat cu această generaţie, pentru că din punctul meu de vedere, fiecare generaţie de creatori este răsturnată de altă generaţie care vine. Este pentru prima dată când arătăm acest film, când îl scoatem la publicul larg”, a declarat Mircea Surdu, directorul „Telefilm-Chişinău”.

Directorul Teatrului „Eugene Ionesco” spune că timp de 30 de ani au fost şi eşecuri, dar şi realizări frumoase.

„Am avut fericita ocazie să lucrez, să am alături actori supertalentaţi şi devotaţi meseriei, devotaţi teatrului. Dacă nu ar fi existat aceşti actori, n-ar fi existat această instituţie şi echipa teatrului de azi. Credeam că va fi un documentar aşa cum se obişnuieşte, dar este un documentar emoţionant, a declarat Petru Vutcărău, directorul Teatrului „Eugen Ionesco”.

Pentru a vedea premiera filmului, unii actori au venit din depărtare. Aceştia spun că sunt mândri că au contribuit la fondarea instituţiei.

 

 

Filmul este despre şapte actori care îşi caută un teatru. Nu l-au pierdut. Îl au în inimă, dar îl caută prin lume. Am zis că e un bumerang de catifea, care te atinge uşor şi îţi trezeşte emoţii şi amintiri frumoase. Oricum fiecare din noi am avut cea mai bună viaţă aici, la Teatrul „Ionesco”, spune Boris Cremene, actor.

 

 

„El a fost martorul la faptul cum s-a întemeiat, cum s-a înfiinţat Teatrul „Eugen Ionesco”. I-a venit ideea să facă un film cu actorii care au plecat prin lumea întreagă. Teatrul în care îmi fac meseria este un teatru rusesc, care se află în centrul Berlinului şi merg în fiecare zi la repetiţii şi băieţi m-au găsit acolo…”, mărturisește Andrei Moşoi, actor.

„Bine, dacă iei în considerare că viaţa este un teatru şi noi suntem actori, atunci eu mi-am găsit locul. Sigur că este nostalgia asta şi îmi este dor de teatru… Au fost acasă la mine, stau în Irlanda…”, afirmă Ala Menşicov, actriţă.

 

 

Documentarul Şapte personaje în căutarea unui teatru, realizat de colegii de la TeleFilm-Chișinăuurmează sa fie proiectat la festivaluri de film, apoi va fi prezentat publicului larg din mai multe localităţi ale ţării. Ulterior, va fi pus pe post şi la Moldova 1 TV.

 

FELICITĂRI, dragi colegi, și din partea Studioului Flacăra Film! La mai mult și la mai mare!

 

Moldova 1 TV: Un nou film documentar în regia lui Mircea Surdu

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

„Slovacia mea”, un nou documentar lansat de „TeleFilm Chişinău” cu sprijinul UE și CoE

Documentarul „Slovacia mea”, cu Svetlana Bellova

TRM a relansat azi Studioul de filme documentare „TeleFilm – Chişinău”, care, în 2018, va realiza 10 filme noi

 

Sofia Rotaru cântă imnul Chişinăului „Oraşul meu”, arhivă Telefilm, 1974

Ion Suruceanu – „Copilărie, luncă de argint”, muzică Eugen Doga, versuri Emil Loteanu

 

Filmul artistic „Luceafărul” de Emil Loteanu şi Eugen Doga (1986)

În filmul „Luceafărul” sfătosul Ion Creangă ne-a vorbit cu vocea Actorului Mihai Volontir

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter