Cinemateca de Aur// Filmul „Odesa în flăcări” cu Maria Cebotari în rolul central


Să ne amintim astăzi şi mereu de una dintre cele mai vrednice fiice ale Neamului – Maria Cebotari, soprană cu renume mondial, născută la Chişinău, la 10 februarie 1910, plecată la Domnul în 9 iunie 1949, la Viena.

Graţie arhivelor istorice, avem norocul s-o vedem / ascultăm / admirăm nu numai în calitate de interpretă de operă, dar şi în cea de actriţă de film, Maria Cebotari – Mărioara noastră dragă, care şi-a început cariera artistică în casa Lui Dumnezeu din Catedrala de la Chişinău, reuşind să se filmeze în opt producţii cinematografice, realizate în Germania, Austria, Italia.

Aducem omagiul nostru genialei artiste, înaintemergătoarea Mariei Callas, anume cu ajutorul magiei cinematografice. O vom revedea – frumoasă, luminoasă, elegantă, semeaţă, duioasă şi atît de a noastră – în filmul document Odesa în flăcări, un film interzis şi distrus după ocupaţia kominternistă a României (1944), recuperat post-1989, datorită arhivelor istorice păstrate în Italia, co-producătoarea peliculei.

Acţiunea filmului are loc în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, reflectă ocupaţia Basarabiei de către URSS, drama refugiaţilor dintre Prut şi Nistru, crimele comise de NKVD şi se încheie ca-n poveste, cu arborarea Tricolorului victorios al Armatei Române.  

 

În 1942, acest film a demonstrat întregii lumi ororile bolşevic-comuniste comise de URSS, fiind proiectat în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, unde a cîştigat Marele Premiu.

Odesa în flăcări sau Odessa in flame (în italiană), este o co-producţie româno-italiană realizată de Studioul Scuola Nazionale di Cinema în plin război – anul 1942.

Regia – Carmine Gallone, scenariu – Nicolae Kiriţescu şi Gherardo Gherardi.

În rolul central, cel al Mariei Maria Cebotari.

 

Lumină Lină Mariei Cebotari, primadona Operei de la Viena, care a murit la numai 39 de ani, la fel ca şi Mihai Eminescu, Veronica Micle, Maria Drăgan 

 

Filmul Odesa în flăcăricu Maria Cebotari în rolul principal (România-Italia, 1942)

 

 

Opera in German Films (I): TOSCA/Vissi d´arte – Maria Cebotari in „Starke Herzen”, 1938

 

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: arhivă istorică

Sursa video: YouTube 1 / YouTube 2

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Cinemateca de Aur// Filmul „Odesa în flăcări” cu Maria Cebotari în rolul central […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter