IONEL, film Rossia TV despre studenţia lui Ion Iliescu la Moscova. Aşa s-a călit… „revoluţia română”!


„Ionel” este un film realizat în Rusia despre anii de studenţie ai lui Ion Iliescu la Moscova, despre „tinereţea luminoasă” din perioada stalinistă. (Ion Iliescu s-a născut la 3 martie 1930)

Documentarul Rossia TV ne prezintă viaţa idilică a studentului Ion Iliescu la Institutul Energetic „Molotov“ din Moscova, în perioada 1949 – 1954. Aflăm cît de popular era printre colege, ce jocuri incitante se jucau în căminele sovietice şi cît de nostalgic este fostul nostru preşedinte după „luminoşii“ ani ’50.

În 1950, Ion Iliescu era un tînăr aspirant la meseria de inginer hidrolog. Pentru că îşi dovedise ataşamentul faţă de valorile comunismului, Partidul Muncitoresc Român l-a trimis la studii în Moscova.

„Era un băiat  de treabă. A fost simpatizat din prima. Era genul de persoană care spunea bancuri şi era în centrul discuţiilor”, spune Alexandr Velikanov, coleg de facultate cu viitorul preşedinte al României.

Colegii de cameră îşi amintesc faptul că Ion Iliescu avea haine deosebite şi, cînd plecau la întîlniri, apelau la garderoba lui Ionel: „Uneori, el nu avea ce purta pentru că toate hainele erau împrumutate pe la colegi“.

 

2-Ion Iliescu tanar student-Moscova-SOLO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fetele erau mai interesate de el decît de noi, ceilalţi. Era un băiat interesant, galant, probabil că ţinea şi de naţionalitate…, afirmă unul dintre colegii lui Iliescu. Cum studenţii străini primeau o bursă de studii mai mare decît ruşii, Iliescu era invidiat că îşi putea permite să mănînce cîte o chiflă franţuzească în fiecare pauză.

Nina Ilina, una dintre colegele lui Iliescu, îşi aminteşte că tînărul Ionel i-a învăţat pe studenţii sovietici un joc românesc, naiv şi incitant în aceeaşi măsură: „La una din primele noastre petreceri, după ce am dansat şi am glumit, el ne-a învăţat jocul cu cutia de chibrituri. Scoteam interiorul cutiei de chibrituri şi rămînea doar exteriorul. Unul îşi aşeza pe nas acel exterior de cutie şi trebuia să îl pună pe nasul celui de lîngă el. Adică se uneau, poate că unii se şi sărutau. Ştiu că Ionel mi-a pus mie cutia pe nas, o dată. Poate că de-asta am şi reţinut jocul”. Iliescu era admirat şi pentru calităţile lui de înotător, aşa cum se poate vedea şi într-o fotografie de arhivă prezentată în documentar.

Într-una din vizitele sale oficiale în Rusia (1995), în perioada în care a fost preşedinte al României, Ion Iliescu s-a reîntîlnit cu colegii săi de Facultate.

„Am avut discuţii, aşa ca între prieteni. Ei spuneau: „Cît de bine a fost pe vremea lui Stalin!”. Altul a spus: „Ai înnebunit, cum poţi să gîndeşti așa?!”. „Asta a fost, la 20 de ani totul era frumos şi bine. Aşadar, tinereţea a rămas în amintirile noastre ca fiind foarte luminoasă”, a rememorat Iliescu în cadrul documentarului.

 

 

Ion Iliescu despre „fericirea de a studia în Uniunea Sovietică” şi despre „canibalii americani”

La finalul primului an de studii la Moscova, Ion Iliescu a publicat în „Scînteia” articolul intitulat „Fericirea de a studia în Uniunea Sovietică”. Într-un limbaj specific vremurilor, Ion Iliescu aşternea pe hârtie un lung articol în care broda pe marginea ideii din titlul: „Pentru orice student român este o cinste şi o fericire să studieze în Uniunea Sovietică. […] Avem de învăţat nespus de mult din felul de a trăi şi a gândi al omului sovietic, al acestui om de o mare înălţime morală, cult, modest, gata oricând să-ţi spună deschis ce gândeşte şi să te ajute. Cu toţii simţim prietenia, îndrumarea şi ajutorul tovarăşilor noştri sovietici, ne bucurăm împreună de succesele construcţiei noastre paşnice şi simţim aceeaşi revoltă contra canibalilor americani care săvârşesc bestialităţi de nedescris împotriva eroicului popor coreean şi care pregătesc un nou război mondial”.

Coleg cu Mihail Gorbaciov şi cu Li Peng, viitorul premier al Chinei

Ion Iliescu a fost coleg, la Institutul din Moscova, cu Mihail Gorbaciov, ultimul Secretar General al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică, şi cu Li Peng, premierul Chinei timp de 10 ani, între 1988 şi 1998.

„E adevărat, în anii 1950-1954, o parte din studii le-am făcut la Moscova, la Hidroenergetică. Am făcut primul an la Politehnica din Bucureşti, apoi am continuat la Institutul Energetic din Moscova. În acea perioadă făcea studiile şi Gorbaciov. Dar nu ne-am cunoscut. Şi ce-ar fi fost dacă ne-am fi cunoscut? Ce motiv aveam să contest?”, a declarat Iliescu la un colocviu desfăşurat la Institutul Revoluţiei Române.

Susţinătorii ideii că în decembrie 1989 în România a fost o lovitură de stat au conexat posibila amiciţie dintre Gorbaciov şi Iliescu cu ascensiunea celui din urmă, în numai câteva ore, de la director de editură la preşedinte de stat. Iliescu şi Gorbaciov au avut mai multe discuţii telefonice în perioada 22-30 decembrie 1989. Mai multe detalii şi fotografii AICI

 

 

Aşadar, Telekanal Rossia 1 îl prezintă pe Ion Iliescu în filmul documentar „Ionel”,

durata – 21.35 min., producţie a. 2002

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

„Deşteaptă-te, române!” – primul cântec anticomunist, care a răsunat în Timişoara la 16 decembrie 1989

Timişoara. FOTO km. zero al revoltei din 15-16 decembrie 1989, evenimentul „revoluţia română” declanşat de maghiari

Mărturii şi film: în 1989, maghiarii din diasporă au pregătit din timp interviul cu pastorul László Tőkés de la Timişoara

 

DOC. 17-12-1989 // Ceauşescu vorbeşte de „lovitura de stat” din Timişoara şi de „turişti străini”

Trei decenii de la Revoluție: Evenimentele din 16-20 decembrie 1989 de la Timişoara

Cristi Paţurcă: „Jos comunismul!” (pe axa Timişoara – Bucureşti – Chișinău…)

Pagini de istorie // 19 Decembrie 1989, Timişoara, luptele continuă, muncitorii se solidarizează cu protestatarii

 

DOC.// 20-12-1989. Ceauşescu condamnă terorismul Est-Vest, cere URSS retragerea agenţilor săi

Filmul „Piepturi goale şi buzunare pline” de Cornel Mihalache (Decembrie 1989 şi rolul TVR)

DOC.// 21-12-1989. Ultimul discurs al lui Ceauşescu – de la URA-A-A!, la ură… Alo!

 

Silvia Chiriac şi Ricu Vodă cântă „Decembrie cel sfânt” (căderea lui Ceaușescu, 22-12-1989)

DOC.// 22-12-1989. Ceauşescu părăsește Palatul, dispare…, iar tov. Iliescu apare … la TVR

 

Pagini de istorie tragicomică… 23 decembrie 1989 a fost cea mai sângeroasă zi din istoria recentă a României

DOC.// 23-12-1989. Zi sângeroasă. Masacrul de la Otopeni. Nicolae şi Elena Ceauşescu puși sub pază la Târgoviște

„Revoluţionarii” tov. Brucan-Iliescu: Teodor Brateș, provocatorul de la TVR 1989

 

DOC.// 24-12-1989. Tov. Brucan-Roman-Iliescu acaparează România, pregătesc asasinarea anticreştină

DOC.// 25-12-1989. În ziua Naşterii Lui Hristos, în România este împuşcat al doilea şef de stat din sec. XX

 

Adevărul despre „maleficul Brucan, ideologul Revoluţiei Române”: Croia o Românie supusă Moscovei

DOC. desecretizate de Polonia// În 1989, Brucan şi Iliescu cereau intervenţia armatei URSS

DOC. 27-12-1989: Iliescu şi Roman pun ţara la cale cu ambasadorul URSS, agenţii ruşi nu pot ieşi din România…

 

 

Sursa material: ziarul Adevărul / Cristian Delcea şi Sergiu Dimitriu

Sursa foto: www.adevarul.ro

Sursa video: Telekanal Rossia

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter