La 17 mai 1957, celebrul regizor Ion Popescu-GOPO cîştiga la Cannes Marele Premiu Palme d’Or

Printre semnificaţiile zilei de astăzi, 17 mai, desprindem un eveniment de importanţă istorică în Cultura şi Cinematografia românească – primul Mare Trofeu Palme d’Or în istoria României!
La 17 mai 1957, regizorul Ion Popscu-GOPO a cîştigat la Festivalul de la Cannes, Franţa, Marele Premiu Palme d’Or pentru filmul de animație Scurtă istorie, realizat de Studioul Cinematografic Bucureşti.
Premiul i-a fost acordat pentru subiectul captivant şi viziunea artistică asupra filmului cu desene animate, dar şi pentru INOVARE – Omuleţul, personaj creat de GOPO, pe care îl veţi (re)vedea în fragmentul de mai jos.
Să reţinem în context aprecierea istoriografului şi criticului de film din Franţa, Georges Sadoul, formulată după Festivalul de la Cannes 1957:
„Filmul său acumulează în zece minute idei poetice, într-o povestire umoristică plină de ritm și imaginație. Este foarte important că filmul său nu datorează cu rigurozitate nimic nici lui Disney, nici lui Grimault, nici școlii cehoslovace, nici celei sovietice. Acest filmuleț a fost la Cannes o descoperire care trebuia semnalată prin strălucirea unui mare premiu.”
Regizor, scenarist, actor, spirit enciclopedic şi mare patriot al Neamului, Ion Popescu Gopo rămîne a fi o figură emblematică a culturii şi artei româneşti, o personalitate complexă, care a dat nume celui mai important trofeu acordat cineaştilor români – Premiul GOPO, altfel spus, Oscarul României.
Alte detalii interesante din viaţa şi activitatea marelui artist Ion Popescu Gopo, inclusiv despre colaborarea sa cu poetul Grigore Vieru şi compozitorul Eugen Doga la filmul Maria, Mirabela (1979-1981), puteţi afla din acest articol, pe care i l-am dedicat de ziua naşterii – 1 mai (1923):
Fragment din filmul de animaţie „Scurtă Istorie” de Ion Popescu-GOPO, apreciat la Cannes cu Marele Premiu Palme d’Or, 1957
Flacăra TV& Film recomandă şi:
Omagiu cineastului de geniu Ion Popescu-Gopo, de la nașterea căruia marcăm 100 de ani
Eugen Doga povesteşte cum a fost „arestat” Eminescu de grănicerul sovietic…
Marin Sorescu, Gr. Vieru, E. Doga, A. Similea UNIŢI prin poezie şi fotografie (1980)
Eugen Doga despre Nichita Stănescu, cum şi unde s-au cunoscut… // Mărturii
Flacăra Film – 100 de români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga”
Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu
Sursa foto: Premiile GOPO
În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md