Denis Roşca a lansat „Cartea de AUR…” şi la Chişinău – 1800 personalităţi basarabene din toată lumea


Marţi, 24 mai 2016, la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Chişinău, a fost lansată „Cartea de AUR a Basarabiei și a Republicii Moldova”, scrisă de Denis Roşca, un tânăr economist basarabean fascinat de numărul impresionant de compatrioţi, care s-au manifestat plenar în toate domeniile, pe toate continentele, au atins performanţe, au bătut recorduri, au obţinut victorii, Nobeluri, Oscaruri, au schimbat Lumea, au marcat Istoria Naţională şi Universală.

Unele personalităţi cu merite uimitoare, incluse în volumul de lux, sunt bine cunoscute, altele, cu regret, sunt celebre pe mapamond şi aproape anonime la noi, la ei Acasă. Cu atât mai mare meritul autorului că i-a readus în Moldova de Est, fie şi postum!

O muncă titanică, făcută cu pasiune, cu suflet, cu dragoste de acest pământ roditor de oameni vrednici, un debut publicistic strălucit, demn de toată admiraţia şi aprecierea:

13277972_1100105573359273_2040121440_n1800 nume de personalităţi, biografii, fotografii, tot atâtea maxime şi cugetări; perioada de referinţă 1812-2016, protagonişti – originari din Basarabia / R. Moldova şi descendenţi ai acestora până la a 3-a generaţie; geografia lucrării – harta lumii; surse de verificare în 20 de limbi străine; muncă neremunerată – 4 ani; hârtie de lux, ediţie color; 653 pagini; 300 ex., Chişinău, 2016.

Iată, oameni buni, că un tânăr entuziast, Denis Roşca, a făptuit un bine Naţional, pe care avea datoria să-l facă imediat după 1991 un stat, un guvern, un minister al Culturii, pe care-l avem mereu fără… cultură, clientelar, rispitor de fonduri, plângăcios pe toate ecranele şi arenele!

Prin conceperea, elaborarea, scrierea, editarea acestei cărţi de învăţătură, de real folos pentru înariparea sufletului şi înţelepţirea minţii fiecărui basarabean / moldovean / român, R. Moldova, prin tânărul Denis Roşca, a mai atins o performanţă: elaborarea şi editarea unui dicţionar enciclopedic de către o singură persoană, pe bani proprii, lucrare de proporţii, care în toată lumea este creată de mai multe echipe de cercetători şi traducători, editată de stat sau mari instituţii.

Pentru această realizare de referinţă însuşi autorul, debutantul Denis Roşca, merită înclus în această Carte de AUR… cu adevărat! Salutară intenţia dlui academician Gheorghe Rusnac, care a mărturisit la lansarea de carte, că doreşte să ia acest înzestrat tânăr la doctorantură în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, volumul având o componentă ştiinţifică relevantă, care merită a fi dezvoltată în noua ediţie revăzută şi îmbunătăţită. Fostul rector al Universităţii de Stat din Moldova a făcut şi o apreciere demnă de reţinut: dacă la această importantă lucrare a pus umărul şi un mare cărturar, spirit enciclopedic ca Vlad Pohilă, atunci cartea-i de mare preţ şi vreau s-o am în bibliotecă!

 

Denis Rosca lansare Carte de AUR a Basarabiei-RM-Vlad Pohila-cartea deschisa-24 mai 2016-600px 

O carte a performanţelor umane ale Basarabiei de ieri şi de azi, astfel îşi intitulează Precuvîntarea sa Vlad Pohilă, care este şi redactorul Cărţii de AUR... Cunoscutul lingvist, scriitor, traducător, cunoscător a opt limbi străine, defineşte lucrarea cu caracter enciclopedic a publicistului Denis Roşca drept carte monumentală, carte de călătorie în timp şi spaţiu, evidenţiind două virtuţi esenţiale ale operei: 1.) includerea mai multor tineri merituoşi în toate domeniile, pe care alţi autori de enciclopedii i-ar lua în seamă mult prea târziu,  şi 2.) patriotismul firesc, dragostea şi mândria pentru meleagurile moldave şi oamenii locului, pe care Denis Roşca ţine să le cultive nouă, conaţionalilor săi, tinerilor cu precădere.

La rândul său, în prezentarea de pe copertă, Denis Roşca transmite tinerilor următorul mesaj:

Sper ca această carte să devină un imbold puternic pentru tânăra generaţie şi să devină mai curajoasă în acţiuni. Au în faţă peste 1800 biografii ale personalităţilor din Moldova. Astfel, în fiecare  domeniu pe care doresc să-l testeze, să ştie că există deja cale bătătorită de un moldovean.

La evenimentul de la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” au participat şi unii dintre eroii Cărții de AUR…: academicianul Ion Tighineanu, vicepreședintele Academiei de Ştiințe a Moldovei, Ion Lazarenco din Irlanda, primul moldovean care a trecut în înot Strâmtoarea Gibraltar fără costum de neopren, Andrei Carpenco, primul şi singurul moldovean, care a arborat Tricolorul R. Moldova pe Everest, Doru Curoșu, tânărul nominalizat de revista americană Forbes în topul „30 Under 30 Europe” la secția „Politici”, Dorian Furtună, etolog, doctor în biologie ș.a.

 

Denis Rosca Cartea de AUR a Basarabiei-RM-Ion Lazarenco-Irlanda-24 mai 2016-600px

Ion Lazarenco din Irlanda, primul moldovean care a trecut în înot Strâmtoarea Gibraltar fără costum de neopren

 

Sigur că se vor găsi cârcotaşi de serviciu, care vor căuta de purici lucrarea cu adevărat de referinţă (dacă n-ar fi fost aceşti pseudo-academicieni, eram deja în UE!), dar pe aceşti profanatori de Idealuri seculare şi deturnători de fonduri RO-MD i-aş întreba: De ce n-aţi făcut voi, timp de 25 de ani, o enciclopedie ca a lui Denis Roşca sau documentare „100 de români celebri născuţi în Moldova” pentru şcoli, pe care le realizează Flacăra Film, pe CONT PROPRIU, ca să pornim şi noi pe drumul Libertăţii cu alfabetul identităţii şi demnităţii Naţionale însuşit, conştientizat, astfel încât să nu avem război la Nistru şi nici să ne sfâşiem în polemici absurde privind limba vorbită şi istoria?!

 

Felicitari din toată inima autorului Denis Rosca şi redactorului Vlad Pohilă, pentru idee, muncă de Sisif, împlinire editorială, precum si Bibliotecii „B.P. Hasdeu” din Chişinău, care ne bucură mereu cu evenimente de zile mari!

Curaj, Tenacitate, Izbândă, confrate Denis Roşca!

La mai mult si la mai mare şi Cărţi de AUR fără de hotare!

 

Denis Rosca lansare Carte de AUR a Basarabiei-RM-Denis si Vlad Pohila-moderator-24 mai 2016-600px
Denis Rosca lansare Carte de AUR a Basarabiei-RM-public-24 mai 2016-600px

Denis Rosca lansare Carte de AUR a Basarabiei-RM-public 3-24 mai 2016-600px

06-Denis Rosca Cartea de AUR a Basarabiei-RM-SALA-24 mai 2016-600px

Denis Rosca lansare Carte de AUR a Basarabiei-RM-AUTOGRAFE-24 mai 2016-600px

5-Denis Rosca Cartea de AUR a Basarabiei-RM-Denis si Vlad Pohila 1-24 mai 2016-600px

 

 

TVR – CARTEA DE AUR a Basarabiei şi Republicii Moldova

 

 

Denis Roşca – Oameni Iluştri ai Moldovei

 

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Svetlana Javelea / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa video: Denis Roşca -I urie Burlacu şi TVR Moldova

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] Denis Roşca a lansat „Cartea de AUR…” şi la Chişinău – 1800 personalităţi basarabene d… […]

  2. […] Denis Roşca a lansat „Cartea de AUR…” şi la Chişinău – 1800 personalităţi basarabene d… […]

  3. […] Denis Roşca a lansat „Cartea de AUR…” şi la Chişinău – 1800 personalităţi basarabene d… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter