Onor la Tricolor în R. Moldova! Acum 25 ani, Moldova, încă sovietică, a adoptat şi arborat Tricolorul


Republica Moldova serbează TricolorulSe împlineşte un sfert de secol de când drapelul de stat cu stemă a devenit, oficial, simbolul suprem al moldovenilor.

În zi de sărbatoare, demnitarii de la Chişinău regretă că drapelul nu ajunge şi la Tiraspol.

Sărbătoarea Drapelului de Stat a început dimineaţa devreme, la Ministerul Apărării. Sub îndemnul ”Onor la Tricolor!”, steagul ţării a fost sfinţit şi purtat pe braţe.

La un sfert de secol de viaţă al tricolorului, Parlamentul s-a reunit într-o şedinţă solemnă. Oficialii Moldovei speră ca, într-un viitor nu tocmai îndepărtat, drapelul ţării va fi arborat atât la Bruxelles, cât şi în stânga Nistrului.

Tricolorul nu a fost însă întotdeauna pe placul tuturor. Fostul preşedinte Voronin a contestat dur drapelul şi stema de stat, motivând că sunt prea româneşti. Iar în 2011, un grup de tineri vorbitori de limbă rusă au ars drapelul ţării la Chişinău.

Liberalii au marcat ziua drapelului de stat prin întinderea unei panglici tricolore imense în Piaţa Marii Adunări Naţionale. De Ziua Drapelulului, deputaţii socialişti au venit la şedinţa Parlamentului cu panglica sfântului Gheorghe la piept.

Ziua drapelului de stat a fost marcată cu fast la Chişinău. Orchestra prezidenţială a susţinut un concert în faţa Parlamentului, după care locuitorii şi oaspeţii capitalei au putut urmări un spectacol de lumini. Clădirea legislativului a fost iluminată în culorile drapelului de stat. Până pe 30 aprilie, în holul Legislativului este organizată o expoziţie de drapele, care îi aparţine colecţionarului Petru Costin, ale cărui lucrări sunt incluse în Cartea Recordurilor.

Tricolorul a devenit oficial drapel de stat la 27 aprilie 1990. El diferă de cel al României doar prin prezenţa stemei, al carei autor este artistul plastic Gheorghe Vrabie.

Pentru prima oară, Tricolorul a fost arborat pe sediul Parlamentului acum 25 de ani, de către regretatul om politic Gheorghe Ghimpu.

 

 

TVR: Ziua Drapelului Republicii Moldova. Sărbătoare, la 25 de ani de la oficializarea drapelului cu stemă


Sursa material: TVR / Ileana Pârgaru şi Denis Butuc

Sursa foto: www.moldova.md

Sursa video: www.tvr.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter