Pictorul Gheorghe Vrabie a lansat postum o carte de sonete, colegii omagiindu-l și printr-o expoziție de grafică


O expoziţie de grafică a regretatului maestru Gheorghe Vrabie a fost vernisată la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din Chişinău. Evenimentul inaugurat în 16 martie 2017 este dedicat memoriei maestrului, Gheorghe Vrabie, care pe 21 martie ar fi împlinit 78 ani.

Prezent la eveniment, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a vorbit despre meritul artistului plastic în cultură şi viaţa publică a țării.

„Gheorghe Vrabie, un mare grafician, om talentat și deosebit. De-a lungul vieții, Gheorghe Vrabie a ilustrat mai multe volume din opera literară română și universală. Dânsul, după cum știe toată lumea, este și autorul Stemei și a Drapelului de stat ale R. Moldova. Tot el este și autorul schiței de proiect a valutei naționale, precum și a stemei municipiului Chișinău”, a declarat Dumitru Bolboceanu.

În cadrul vernisajului a fost prezentată și culegerea de sonete Culorile frumuseţii şi ale revoltei, care include ilustraţii şi sonete ale lui Gheorghe Vrabie, volum pregătit pentru tipar de fiica sa, Georgeta Vrabie.

„Aceste sonete ale lui Gheorghe Vrabie au apărut din emoție, provocate de mediul înconjurător, de probleme sociale ce ne înconjoară. Cartea cuprinde și revoltă, dar și liniște sufletească. Este revolta din sufletul maestrului, supărările unei sorți, vieți poate nedrepte uneori, a unor situații prin care a trecut și care au rănit sufletul său”, a spus Georgeta Vrabie.

Expoziţia de grafică contemporană In Memoriam Gheorghe Vrabie va fi deschisă la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din Chişinău până pe 2 aprilie 2017.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

TVM-Gheorghe Vrabie Expozitie pictura-grafica-17 martie 2017.Still005

 

TVM-Gheorghe Vrabie Expozitie pictura-grafica-17 martie 2017.Still002

 

TVM-Gheorghe Vrabie Expozitie pictura-grafica-17 martie 2017.Still001

 

TVM-Gheorghe Vrabie Expozitie pictura-grafica-17 martie 2017.Still006

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

ADIO, Gheorghe Vrabie! Ultima zi pe pământ a pictorului Redeşteptării Naţionale

Omagiu pictorului Gheorghe Vrabie. Cronică TV despre creatorul simbolurilor R. Moldova şi Chişinăului

 

 

Sursa material: Radio Moldova Actualități

Sursa foto: capturi video TVM

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter