In Memoriam // Ion Ungureanu citește Rezoluția Primei Mari Adunări Naționale, 27 august 1989


Dragi prieteni și admiratori ai Artistului Poporului și Omului Cetății, Ion Ungureanu, la rubrica Mișcarea 1988-1991, Studioul Flacăra Film vă prilejuiește o nouă (re)întâlnire cu Istoria recentă, Istoria adevărată (netrucată de profitori), înfăptuită de oameni vrednici, personalități temerare, cu minți luminate, dragoste nețărmurită de Neam și Țară, precum a fost și acest dăruit regizor, actor, Artist al Poporului, Om al Culturii prin excelență, primul ministru al Culturii și Cultelor din R. Moldova, Doctor Honoris Causa al Academiei de Stiinte a Moldovei.  

Avem în față DOCumentul final al Primei Mari Adunări Naționale, din 27 august 1989, votat în această zi, în centrul Chișinăului, de aproape un million de basarabeni, bucovineni, transnistreni, care au venit pe jos, cu mic cu mare, în capitala Moldovei de Est.

Această Rezoluție finală e un DOCument istoric din cel puțin câteva puncte de vedere:

  1. E o înregistrare video a Televiziunii Naționale de la cel mai mare eveniment Național al basarabenilor de după adoptarea Actului Unirii din 27 martie 1918;
  2. E Constituția neoficială ce a ghidat Mișcarea de Renaștere Națională din Basarabia postbelică spre victoriile cruciale ale moldovenilor din fosta URSS: oficializarea Limbii Române cu Alfabet Latin (31 august 1989); Oficializarea Tricolorului ca drapel Național (27 aprilie 1990); Declarația de Suveranitate a RSS Moldova (23 iunie 1990), Declarația de Independență a R. Moldova (27 august 1991);
  3. E primul DOCument de asemenea anvergură în care se vorbește despre dreptul de ieșire a RSS Moldova din URSS, necesitatea revenirii la glotononimul „Limba Română” și etnonimul „Român”, de retrocedare a teritoriilor Moldovei date de Stalin Ucrainei, de readucere a moldovenilor din siberii de gheață Acasă, de autonomie a Bisericii, de alegeri democratice pe circumscripții, de deschiderea frontierei de stat dintre Moldova sovietică și România socialistă ș.a.
  4. E citită de Ion Ungureanu, un dăruit regizor, un mare actor, fiu demn al Neamului românesc, care se trăgea dintr-o familie deportată, umilită de regimul sovietic, care ne-a părăsit zilele acestea pentru totdeauna (28 ianuarie 2017).

  MAN-Ion Ungureanu-Rezolutia Amarii Adunari Nat-27 aug 1989-captura TVM 3

MAN 27 aug 1989

 

 

În semn de omagiu și recunoștință în fața personalității Artistului Ion Ungureanu,

membru activ al Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia (1988-1991),

bărbat de stat, care ni l-a adus la locul istoric pe Ștefan cel Mare și Sfânt (31 august 1990),

care a zdrobit lacătul graniței de pe Prut prin Podul de Flori (6 mai 1990)

și a introdus în grădinițe, școli, universități primele materiale ilustrative în Limba Română cu crini latini (metaforă a lui Grigore Vieru), difuzăm această înregistrare rarisimă, pe care și Televiziunea Națională a pus-o pe post integral doar o singură data – în august 2011, la 20 de ani de la Declarația de Independență a R. Moldova.

Aveți răbdarea să priviți/ascultați tot, vă asigurăm că o veți face cu alți ochi/urechi, veți rămâne uimiți de curajul și înțelepciunea celor declarate în vremuri încă sovietice, de formularea textului, a frazelor, de pronunția și vocea de domnitor a actorului Ion Ungureanu și, bineînțeles, de votul unanim de la final al participanților la Prima Mare Adunare Națională, adevărat MIRACOL al Istoriei!!!

Acest moment a fost Ceasul astral al Neamului românesc din Basarabia și ceasul de glorie al Artistului Poporului Ion Ungureanu!

 

Înainte de a-l petrece pe ultimul drum, să ni-l reamintim pe Ion Ungureanu cel mare, la propriu și la figurat, și să-l cinstim precum o merită acest vrednic înaintaș al nostru, cu care am avut bucuria să fim contemporani.

Încheiem cu urarea-testament a maestrului Ion Ungureanu, pe care a făcut-o în 3 ianuarie 2017, nouă, celor de la Flacăra Film și admiratorilor săi:

„La Mulți Ani cu SĂNĂTATE, pace-n suflet și Unire-n Țară, să fiți mintioși și-n veci grămăjoara!”

 

Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze cu Drepții Neamului și ai neamurilor lumii

 

 Ion Ungureanu citește Rezoluția Primei Mari Adunări Naționale, 27 august 1989

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Artistul Ion Ungureanu a luat Sfânta Împărtășanie și s-a pornit la Hristos…

Funeraliile Artistului Ion Ungureanu vor avea loc pe 31 ianuarie 2017, se va odihni lângă Grigore Vieru

ADIO, Ion Ungureanu! Omagiul savanților și oamenilor de cultură adus Artistului Poporului și Om al Cetății 

 

File din ultimele zile ale Artistului Ion Ungureanu… Mărturii la Radio Moldova și Moldova 1 TV

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: capturi video din înregistrarea TVM

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV & Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (9)

  1. […] Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu […]

  2. […] DOC. istoric integral// Ion Ungureanu citește Rezoluția Primei Mari Adunări Naționale, 27 august… […]

  3. […] complexe a Artistului și Omului Cetății, Ion Ungureanu, făptuitorul de Istorie, care a citit DOCumentul final al Primei Mari Adunări Naționale (27 august 1989), a zdrobit lacătul de pe Prut prin Podul de Flori (6 mai 1990), ni l-a adus pe […]

  4. […] DOC. istoric integral// Ion Ungureanu citește Rezoluția Primei Mari Adunări Naționale, 27 august… […]

  5. […] DOC. istoric integral// Ion Ungureanu citește Rezoluția Primei Mari Adunări Naționale, 27 august… […]

  6. […] DOC. istoric integral// Ion Ungureanu citește Rezoluția Primei Mari Adunări Naționale, 27 august… […]

  7. […] DOC. istoric integral// Ion Ungureanu citește Rezoluția Primei Mari Adunări Naționale, 27 august… Ion Ungureanu: „Am mers de multe ori la Bucureşti cu problema Unirii, încă înainte de destrămarea URSS” Ion Ungureanu despre Eugen Doga, cum a fost scrisă ETERNA, celebra piesă instrumentală videoCLIP Flacăra Film: „Basarabie, nu plânge!” cu Aurica Basarabeanca (muzică, versuri, voce) […]

  8. […] DOC. istoric integral// Ion Ungureanu citește Rezoluția Primei Mari Adunări Naționale, 27 august… […]

  9. […] DOC. istoric integral// Ion Ungureanu citește Rezoluția Primei Mari Adunări Naționale, 27 august… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter