ADIO, Gheorghe Vrabie! Ultima zi pe pământ a pictorului Redeşteptării Naţionale


Maestrul Gheorghe Vrabie, autorul Stemei de stat a Republicii Moldova şi al altor simboluri de stat a fost condus astăzi, sâmbătă, 2 aprilie 2016, pe ultimul drum. Mitingul de doliu a avut loc la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, iar ulterior, regretatul artist a fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală.

Gheorghe Vrabie a fost condus pe ultimul drum cu onoruri militare, iar muzica funebră a fost interpretată de orchestra prezidenţială. Sute de oameni au venit să-şi ia rămas bun de la regretatul maestru, care a marcat arta plastică din Moldova.

„Maestrul Gheorghe Vrabie a dat neamului nostru demnitate prin elaborarea Stemei. Eu sunt martor cum a trecut acest proces prin foarte multe cercetări, dar şi multă luptă. Oamenii buni pleacă, dar faptele lor rămân pe veci. Stema va înfrumuseţa Drapelul în orice condiţii. Nu mai puţin important este faptul că el e tatăl leului moldovenesc şi mă bucur că acest lucru s-a întâmplat imediat ce am semnat decretul despre introducerea valutei naţionale”, a spus Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova.

„O pierdere irecuperabilă pentru cultura naţională”, astfel apreciază confraţii de penel dispariţia artistului.

„Gheorghe Vrabie face parte din generaţia de aur a Republicii Moldova. Prin creaţia sa a promovat arta plastică a Moldovei, a participat la diverse expoziţii internaţionale. Gheorghe Vrabie cred că a făcut cel mai mult pentru statul Republica Moldova”, a afirmat Dumitru Bolboceanu, președintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova.

Cei care l-au cunoscut îndeaproape pe Gheorghe Vrabie spun că vor simţi dureros lipsa unui mare artist şi al unui om ce avea cultul prieteniei.

„Un pictor inegalabil, a lăsat ca amintire pe veci opere monumentale. Sunt fericit, l-am cunoscut îndeaproape, era un om plin de spirit, avea carismă”, a menționat Gheorghe Ghidirim, academician.

La funeralii au fost prezenţi şi reprezentanţii conducerii de vârf, care i-au adus lui Gheorghe Vrabie un ultim omagiu şi un gând de recunoştinţă pentru creaţia sa. Mitingul de doliu s-a desfăşurat în preajma celor mai importante opere ale artistului: Stema de pe Tricolor şi cea elaborată pentru Drapelul municipiului Chişinău.

„Rămâne să-i cinstim numele, să ne amintim de ceea ce a făcut pentru Moldova şi pentru fiecare dintre noi, pentru că fiecare dintre noi operăm cu simbolurile domniei sale. Dumnezeu să-l ierte pe Gheorghe Vrabie şi să ne mai dea asemenea personalităţi, asemenea vulturi pe pământul nostru românesc”, a declarat Dorin Chirtoacă, edilul capitalei.

 

Gheorghe Vrabie s-a născut pe 21 martie 1939, în satul Călineşti, judeţul Bălţi. Și-a făcut studiile la Academia de Arte din Sankt Petersburg. A ilustrat 100 de cărţi ale clasicilor literaturii române, dar şi ale scriitorilor contemporani, a susţinut tinere talente, a participat la numeroase expoziţii. Adevărata recunoaştere şi preţuire a venit în 1990, atunci când Gheorghe Vrabie a câştigat prestigiosul concurs privind elaborarea Stemei de stat, la care au fost prezentate 130 de schiţe. Pasărea în zbor care-l urmărea din copilărie – acvila, a devenit elementul central al Stemei de stat.

Ulterior, artistul a realizat stema şi drapelul municipiului Chişinău, a elaborat design-ul bancnotelor naţionale, a editat cărţi despre simbolurile naţionale. Şi de fiecare dată vorbea cu o deosebită însufleţire despre opera care i-a marcat destinul. Lucrările lui se află în patrimoniul muzeelor, în cărţi.

Gheorghe Vrabie deţine prestigioase premii şi titluri, iar în 2010 a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie – Cavaler al Ordinului Republicii Moldova.

Maestrul s-a stins din viaţă joi, 31 martie, la vârsta de 77 de ani.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Naţională:

Gheorghe Vrabie, condus pe ultimul drum

 

 

 

Sursa material: ştiri TRM

Sursa foto: Publika TV

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] ADIO, Gheorghe Vrabie! Ultima zi pe pământ a pictorului Redeşteptării Naţionale […]

  2. […] ADIO, Gheorghe Vrabie! Ultima zi pe pământ a pictorului Redeşteptării Naţionale […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter