Acad. Gh. Duca, la Adio: „Drum lin, Mihai Vodă Volontir, spre Grădina Raiului pe care ai păzit-o în tinereţe”


Discurs de Adio al Acad. Gheorghe Duca, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Chișinău, 17 septembrie 2015.

Măria Sa Mihai Vodă Volontir

 

Îndurerată familie Volontir,

Îndoliat Neam, care-ţi deplângi fiul!

 

Petrecem astăzi pe ultimul drum pe unul dintre cei mai vrednici fii ai Moldovei, care au marcat istoria modernă a Neamului nostru. Nu cu sabia, ci cu mintea, cu harul de la Dumnezeu, puse în valoare prin Arta teatrală şi magia cinematografică!

În anul 2011, Academia de Științe a Moldovei l-a bucurat pe acest fiu notoriu cu o carte biografică intitulată Vocaţia omenescului.

Atunci, titlul mi s-a părut pur şi simplu reuşit, dar în aceste zile de tristeţe adâncă mi-am dat seama că este un titlu coborât parcă din Sfânta Scriptură, mai curat şi mai potrivit nici că se putea despre o personalitate, care era de profesie şi credinţă – OM!

Numele acestui OM bun, cu suflet de pâine şi busuioc, este Mihai Volontir, o legendă vie alături de care am avut norocul să trăim, un clasic în viaţă, Actor de teatru şi film cu renume internaţional, care are merite deosebite şi-n alte domenii, precum Muzica, Politica şi Cercetarea, fiind interpret de muzică populară şi uşoară, deputat în primul Parlament, Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei.

Moldovenii când se strâng /Şi-n petreceri se avântă, /

La un colţ de masă plâng, / La alt colţ de masă cântă…

Nu există moldovean, care să nu cunoască acest catren al poetului Petru Zadnipru, dar aceste versuri au ajuns în casele şi inimile noastre graţie Artistului Mihai Volontir…

Iată puterea magică a Artei asupra maselor! Profesorul educă o clasă, generalul o armată, dar actorul – o Lume întreagă!

Prin teatru, film, muzică, Mihai Volontir a făcut istorie ca un voievod, a luminat minţile a milioane de oameni, a promovat valorile Naţionale şi Universale, a schimbat mentalităţi și destine.

Prin rolurile şi cântecele sale, el însuşi a devenit MODEL pentru mai multe generaţii. MODEL de omenie, demnitate, caracter, curaj, dragoste de Neam şi pământul nostru trecut prin foc şi sabie…

Am rostit acest vers de Dumitru Matcovschi şi parcă-l aud pe Mihai Volontir rugându-se pentru noi:

Trimite-ne Doamne / O ploaie cu stele /

Și spală Pământul / Și spală Pământul de rele!

Îl admir și îi mulțumesc lui Mihai Volontir, pentru curajul de care a dat dovadă în mandatul său de Deputat, pentru poziția înţeleaptă şi bărbătească expusă în dezbaterile parlamentare din august 1989, care au culminat cu cea mai mare victorie a Mişcării de Renaştere Naţională din Basarabia postbelică – oficializarea Limbii Române cu Alfabet Latin. Ca mai apoi, atât Mihai Volontir, cât şi Dumitru Matcovschi să fie trădaţi de profitorii Mişcării – „ehe-e-e-ei moldoveneşte”! (vers de Dumitru Matcovschi)

Îl admir și îi mulțumesc lui Mihai Volontir, pentru că a adus basarabenii la teatru, în număr mare, fiind fondator, în 1957, al trupei moldoveneşti a Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălţi. Într-un oraş în care Limba Română era izgonită de peste tot, Mihai şi echipa sa de bravi actori au fost ca nişte ostaşi, care au spintecat bezna deznaţionalizării cu Flacăra spiritualităţii Naționale, cu lumina Cuvântului rostit demn, frumos şi corect.

Îl admir și îi mulțumesc lui Mihai Volontir, pentru rolurile sale în filmele artistice, prin care a contribuit la dezvoltarea artei cinematografice şi a sporit bunul nume al Moldovei în lume.

În film a fost şi paznic la poarta Raiului, şi Domnitor al Ţării Moldovei, dar în fiecare dintre rolurile sale s-a manifestat ca un Rege, ca bărbat cu demnitate şi caracter, precum a fost şi în viaţă.

Îl admir și îi mulțumesc lui Mihai Volontir, pentru vocea sa inconfundabilă, blândă, părintească – în viaţă, în teatru şi film, precum şi pentru duioşia cu care interpretează cântecele sale, pe care le port cu mine oriunde aş fi.

Unul dintre cele mai frumoase şi măreţe roluri pe care le-a jucat este cel al genialului savant şi domnitor, Dimitrie Cantemir, în filmul cu acelaşi nume de Vlad Ioviţă.

Acesta este un rol la care marele actor ţinea foarte, foarte mult, fapt ce a determinat Studioul Flacăra Film – cu care Academia de Ştiinţe a organizat o acţiune de caritate în susţinerea celebrului actor – să-l supranumească Mihai Vodă Volontir.

 

Să rămâi de-a pururea în memorie şi Istorie, Măria Ta, Mihai Vodă Volontir!

Prin faptele tale vrednice te-ai nemurit încă în timpul vieţii.

Drum lin, prieten drag, spre Grădina Raiului pe care ai păzit-o în tinereţe.

 

 

Acad. Gh. Duca: „Drum lin, Mihai Vodă Volontir, spre Grădina Raiului pe care ai păzit-o în tinereţe”

 

 

 

Dăm FILM-ul ultimelor zile înapoi…

 

Funeralii Mihai Volontir-Biserica-foto Mihai Volontir-prosop-17-09-2015-800

 

Funeralii Mihai Volontir-Acad Gheorghe Duca langa sicriu-17-09-2015-800px

 

Funeralii Mihai Volontir-discurs Acad Gheorghe Duca-17-09-2015-800px

 

Funeralii Mihai Volontir-Acad Gheorghe Duca-Biserica 1-17-09-2015-800px

 

Funeralii Mihai Volontir-Acad Gheorghe Duca-Biserica 2-17-09-2015-800px

 

Mihai Volontir la spital Vizitat de Acad. Gheorghe Duca-30-07-2015-800px

 

 

 

Sursa material: Academia de Științe a Moldovei

Sursa foto: AȘM / Eugenia Tofan

Sursa video: Moldova 1 TV şi Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (10)

  1. […] Sursa material: AŞM / Moldova 1 TV / FlacăraTV […]

  2. […] Acad. Gh. Duca, la Adio: „Drum lin, Mihai Vodă Volontir, spre Grădina Raiului pe care ai păzit-… […]

  3. […] Acad. Gh. Duca, la Adio: „Drum lin, Mihai Vodă Volontir, spre Grădina Raiului pe care ai păzit-… […]

  4. […] Acad. Gh. Duca, la Adio: „Drum lin, Mihai Vodă Volontir, spre Grădina Raiului pe care ai păzit-… […]

  5. […] Acad. Gh. Duca, la Adio: „Drum lin, Mihai Vodă Volontir, spre Grădina Raiului pe care ai păzit-… […]

  6. […] În sec. XX, sfătosul Ion Creangă ne-a vorbit cu vocea Actorului Mihai Volontir (1986) VIDEO// Mihai Vodă Volontir a plecat să se întâlnească în Ceruri cu eroul său drag, Dimitrie Vodă Cantemir Acad. Gh. Duca, la Adio: „Drum lin, Mihai Vodă Volontir, spre Grădina Raiului pe care ai păzit-… […]

  7. […] Flacăra Film, PRIMUL cineCLIP: „Mihai Vodă Volontir. Cronica a trei secole de Istorie” – în 6.22 minute În sec. XX, sfătosul Ion Creangă ne-a vorbit cu vocea Actorului Mihai Volontir (1986) VIDEO// Mihai Vodă Volontir a plecat să se întâlnească în Ceruri cu eroul său drag, Dimitrie Vodă Cantemir Acad. Gh. Duca, la Adio: „Drum lin, Mihai Vodă Volontir, spre Grădina Raiului pe care ai păzit-… […]

  8. […] Acad. Gh. Duca, la Adio: „Drum lin, Mihai Vodă Volontir, spre Grădina Raiului pe care ai păzit-… […]

  9. […] Acad. Gh. Duca, la Adio: „Drum lin, Mihai Vodă Volontir, spre Grădina Raiului pe care ai păzit-… […]

  10. […] În sec. XX, sfătosul Ion Creangă ne-a vorbit cu vocea Actorului Mihai Volontir (1986) VIDEO// Mihai Vodă Volontir a plecat să se întâlnească în Ceruri cu eroul său drag, Dimitrie Vodă Cantemir Acad. Gh. Duca, la Adio: „Drum lin, Mihai Vodă Volontir, spre Grădina Raiului pe care ai păzit-… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter