La 17 mai 1957, celebrul regizor Ion Popescu Gopo câştiga la Cannes Marele Premiu Palme d’Or


Printre semnificaţiile zilei de astăzi, 17 mai, desprindem un eveniment de importanţă istorică în cultura şi cinematografia românească – primul Mare Trofeu Palme d’Or în istoria României!

La 17 mai 1957, regizorul Ion Popscu Gopo a câştigat la Festivalul de la Cannes, Franţa, Marele Premiu Palme d’Or pentru filmul de animație Scurtă istorie, realizat de Studioul Cinematografic Bucureşti.

Premiul i-a fost acordat pentru subiectul captivant şi viziunea artistică asupra filmului cu desene animate, dar şi pentru INOVARE – Omuleţul, personaj creat de Gopo, pe care îl veţi (re)vedea în fragmentul de mai jos.

Ion Popescu Gopo si Omuletul creat de elSă reţinem în context aprecierea istoriografului şi criticului de film din Franţa, Georges Sadoul, formulată după Festivalul de la Cannes 1957:

„Filmul său acumulează în zece minute idei poetice, într-o povestire umoristică plină de ritm și imaginație. Este foarte important că filmul său nu datorează cu rigurozitate nimic nici lui Disney, nici lui Grimault, nici școlii cehoslovace, nici celei sovietice. Acest filmuleț a fost la Cannes o descoperire care trebuia semnalată prin strălucirea unui mare premiu.”

Regizor, scenarist, actor, spirit enciclopedic şi mare patriot al Neamului, Ion Popescu Gopo rămâne a fi o figură emblematică a culturii şi artei româneşti, o personalitate complexă, care a dat nume celui mai important trofeu acordat cineaştilor români – Premiul GOPO, altfel spus, Oscarul României.

 

Alte detalii interesante din viaţa şi activitatea marelui artist Ion Popescu Gopo, inclusiv despre colaborarea sa cu poetul Grigore Vieru şi compozitorul Eugen Doga la filmul Maria, Mirabela (1979-1981), puteţi afla din acest articol, pe care i l-am dedicat de ziua naşterii – 1 mai (1923):

 

Filmul „Maria, Mirabela” de Ion Popescu Gopo, care l-a luminat pe Eugen Doga că moldovenii / românii sunt un Neam

 

Fragment din filmul de animaţie „Scurtă Istorie” de Ion Popescu Gopo, apreciat la Cannes cu Marele Premiu Palme d’Or, 1957

 

 

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: www.gopo.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (4)

  1. […] La 17 mai 1957, celebrul regizor Ion Popescu Gopo câştiga la Cannes Marele Premiu Palme d’Or […]

  2. […] Palme d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, Franța, cu filmul de scurt metraj Scurtă istorie. A primit titlul de Artist Emerit (anterior anului […]

  3. […] Acest prestigios premiu înseamnă PRIMUL Trofeu Palme d’Or pentru film artistic (lungmetraj) şi al DOILEA din istoria cinematografiei româneşti după Marele Premiu Palme d’Or, cîştigat de legendarul Ion Popescu Gopo, în 1957, pentru filmul de animaţie Scurtă istorie (scurtmetraj). […]

  4. […] La 17 mai 1957, celebrul regizor Ion Popescu Gopo câştiga la Cannes Marele Premiu Palme d’Or […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter